Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Myszka Rh+

Konflikt serologiczny.

Polecane posty

Gość Myszka Rh+

Witam. Mam dwoje dzieci z pierwszego małżeństwa. Teraz planuje trzecie z drugim mężem. Chciałabym wiedzieć czy przy niezgodności serologicznej (ja 0 Rh+ on Rh-) są jakieś problemy związane z ciążą. Doszukałam się w internecie że konflikt byłby gdyby było na odwrót i dziecko by miało jego krew. Ale interesuje mnie czy gdyby teraz dziecko odziedziczyło to Rh- to czy byłoby to niebezpieczne dla mnie bo wiem już że dla dziecka nie. I jeśli tak to w jakim stopniu i czy da się temu jakoś zapobiec. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Gość paradiss
my mamy konflikt serologiczny (ja RH-, on RH+) niebezpieczenstwo grozi dziecku nie Tobie. Twoj organizm w razie zmieszania krwi bedzie probowal pozbyc sie obcego ciala (poronienie) ja rodzilam za granica i w 30 tygodniu ciazy dostalam dozylnie przeciwciala i przy porodzie druga dawke. w polsce ponoc podaja tylko przy porodzie. idz do ginekologa niech wszystko ci wytlumaczy bo nie wiem czy czegos nie pokrecilam :P

Gość Myszka Rh+
Tak. To wiem paradiss. Chodzi mi o to czy jest tak samo gdy ja mam Rh+. Bo jeśli przy Rh- mój organizm próbowałby pozbyć się maleństwa to czy przy moim Rh+ dziecko będzie jakoś wpływać na mnie?

Gość kilka razy o tym
no co ty , jak ty masz RH+ ,a on RH- to nie ma konfliktu Konflikt byłby gdybyś miała RH-, a on RH+

Gość kilka razy o tym
kiedy kobieta ma RH- to męzczyzna tez powinien miec RH- i nie byłoby konfliktu, jesli natomiast kobieta ma RH-,a mezczyzna RH+ występuje konflikt Jesli kobieta ma RH+ to męzczyzna moze miec RH+ lub RH- i nie ma konfliktu

Gość tak, u nas tak było, mąż +
ja -, pierwsze dziecko straciliśmy, ale dwa następne są ok :)

ja mam Rh+ i mojemu mężowi lekarz nie kazał nawet robic grupy krwi bo powiedział że skoro ja mam ten "+"to nie ma obaw. mam dwoje dzieci.

Gość vdsvfsdz
Jestem dzieckiem z konfliktu mama miała 0RH- a tata 0RH+ i trzeba bylo uwazac podczas ciazy - lekarze byli przygotowani, ale na szczescie transfuzja krwi nie byla wymagana, sama mam krew po ojcu, wiec teraz to juz obojetne co bedzie mial moj facet :)wiec w twoim przypadku nie ma zadnego konfliktu.

Gość vdsvfsdz
tak, u nas tak było, mąż + moj matka tez 1 ciaze poronila...

Gość kobieto najpierw przeczytaj
co to jest konflikt bo ty go nie masz na 100 procent jesli masz rh plus.Tylko kobiety z minusowa krwia maja konflikt.

Gość ti lja
to nie konflikt