Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikołajka miki

rozdzielność majątkowa

Polecane posty

Gość mikołajka miki

witam, mam problem, jestem męątką od kilku lat, kocham męza i wierze że on mnie tez kocha, ale problem u nas tkwi w finansach, oboje pracujemy, zarabiamy prawie podobnie, mąż mąż ma jakieś wieczne długii, jak nie u kolegów, to u rodziny, ścigali go z jakieś firmy widykacyjnej więc kochana teściowa spłaca w ratach jego długii, jakiś tydz temu ide do banku a pani w okienku oznajmia mi ze mam blokade komorniczą na koncie, jakaś grzywna nie zapłacona przez mojego kochanego, dodam że to konto jest niby "wspólne" ale wpływa tam wyłącznie moje wynagrodzenie, jego wędruje do jego rączki, tak nawiasem,, to dokładnie nawet nie wiem ile, drażni mnie że ja musze myśleć wyłacznie o robieniu opłat, spłatach rat i kredytu, pilnować terminów, czy rozdzielność majątkowa mi w czymś pomoże, czy raty zostaną podzielone na nas? co z hipoteką na mieszkanie? proszę o informacje na ten temat.

wynagrodzenie malzonkow jest wspolne rozdzielnosc majatkowa da ci tyle ze wynagrodzenie bedzie twoim majaktkiem osobistym a nie wspolnym wierzyciele nie beda mogli zajac twoich pieniazkow zalatwia sie to u notariusza potrzebna jest zgoda meza

Gość miłołajka miki
u notariusza? a ja myślałam że będzie to trzeba w sądzie załatwiać? a co z rachunkami które teraz płacimy z własnością mieszkania?

Gość jjjjjjjjjj
jak się szanowny małżonek godzi na rozdzielność to notariusz a jak nie to sąd

Rozdzielność majątkowa nic w tym momencie nie pomoże, bo długi powstały w momencie gdy była jeszcze wspólnosć majątkowa. Ale rozdzielność mająt. daje możliwość rozdzielenia wszystkich istniejących długów np. na pół jak również pozostałego majątku. Założenie sprawy do sądu o rozdzielność majatkową oznacza ,że nie będzie Pani musiała spłacać przyszłych długów, a te już istniejace niestety trzeba uregulować bo konto jest wspólne , czyli mąż jest współwłaścicielem kąta czyli jego długi to Pani długi, to co jest na koncie oznacza,ze tez są to pieniądze męża więc komornik zablokował dostęp do finansów. Jeżeli straciła by Pani prace to mąż spłaca wszystkie długi i na odwrót.