Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solidarni-2010

Powódź 2010

Polecane posty

Gość solidarni-2010

Kochani zakładam ten topik dla wszystkich, którzy zostali dotknięci powodzią oraz osób chcących pomóc lub mających jakieś pomysły aby w przyszłości lepiej radzić sobie w trudnych sytuacjach. Bądźmy razem - musimy zdać ten egzamin na "szóstkę"

Gość Wolvfram
punkt pierwszy powiesić na słupach telefonicznych tych wszystkich urzędników w Gminach , którzy wydawali zezwolenia na budowę na terenach zalewowych punkt drugi powiesić za jaja developerów, którzy budowali domy na bagnach

Gość rzeczniczka spraw sercowych
pkt 1...budowac tamy za tamami, które są złe. Stare pkt 2..wypłacic powodzianom po 40 tys ze skarbu pnastwa. Posłowie powinni zrzec się swoich diet. Oni obejdą się bez wycieczek na haiti bachama..i drogich drinkow..a ci ludzie są obywatelami pnastwa i potrzebują pomocy - w spłacie kredytu..wielu miało kredyty.teraz posłowie powinni je za nich spłacic. I wybudowac im nowe domy.

Gość trząchnij mi gałęzią
Wiążmy się!

Gość lkjkhdkjiodfsj
moja mama i siostra mieszkają we wiosce nad Wisłą. Fala dojdzie do nich jakoś dziś w nocy a wały już przeciakają. Zastanawia mnie jedno tzn dlaczego nikt wcześniej nie pomyslał o tym że taka sytuacja może zaistnieć i dopiero teraz na gwałt, w oststniej chwili próbują umacniać te wały? Przecież zawsze trzeba liczyć się z takim żywiołem. Moja rodzina nie ma gospodarstwa rolnego i co najważniejsze ma się gdzie podziać, ale rolnicy mieszkający pod samym wałem, co z nimi? Mieszkam 140 km od mojej rodzinnej miejscowości ale cały czas martwię się tym co może się wydarzyć.

Gość trząchnij mi gałęzią
takego Wała jak polska cała!

Gość Wolvfram
spróbuję zgadnąć, że było tak : każdego roku nasz Sejm przegłosowywał budżet na kolejny rok i oczywiście w tym budżecie były pieniądze na zabezpieczenie przed powodzią ale strajkowały pielęgniarki, nauczyciele, czyli budżetówka i teraz tak, jak sądzicie skąd i z jakich funduszy otrzymywali podwyżki wypłat ? zabierano pieniądze z tych funduszy na budowę wałów i zabezpieczeń a może się mylę ?

Gość rzeczniczka spraw sercowych
juz przeciekają? a co politycy robili? urzadzli pogawędki? zamiast zrobic symalcje komputerową stanu rzek, ilosci opadów ze spacjalistami...? I wały umacniac..jest yaki beton co wlany w szczeliny uacnia je..nie wiem jak to się ma do wody. są materiały higroskopijne które potrafią pochłaniac ogromne ilosci wody, wilgoci..Moze tym umacniac wały..to sprawa dla naukowców..a nie polityków..to naukowców powinni pokazywac w tv! I co oni o tym sądzą. jak temu zaradzic. żadne worki z piaskiem..a z materiałami..higrskopijnymi..niech to funduje skarb panstwa..na hulanki mają..

Gość lkjkhdkjiodfsj
tak, teraz jedni zwalają wine na drugich ale im dupy nie zmokną. Zwykli rolnicy, najbiedniejsi ucierpią, ale w tym naszym powalonym kraju tak jest i zawsze było! Jak słyszę co mama mi mówi, jak ludzie starają się co bardziej wartościowe rzeczy na strychy wynosić to serce się kraje, a co ze zwierzętami, przecież tego nie da się uratować, masakra poprostu

Gość UPS! tragedia
Ja mieszkam przy Pilicy...ups. W 97 roku pływały mi łabędzie i kaczki pod domem, nie chcę powtórki ponownej. A i most był nie przejezdny i dla osób chodzących pieszo lub poruszających się komunikacją nie było żadnych środków do poruszania się...Mam nadzieje ze Pilica nie wyleje więcej :( martwie się ogromnie tym. Mam nadzieje ze warszawiacy nie zarzadają spuszczenia wody...eh Popieram: 1. zakaz bezwzględny budowania sie na terenach zalewowych 2. mozliwość sprawdznia darmowa w urzedzie przy zakupie gruntu go czego dany grunt jest przeznaczony - czy jest objety jako teren zalewowy. Czesto takie ziemie sa tansze - a wiadomo szaraczki nie maja kaski i kazda złotówka się liczy! 3. Niech rzad odejmie z pensji - zarabiają po 40 tys i co nie mogą się podzielić, duchowni powinni w pierwszej kolejności. w efekcie bedzie tak ze osoby ktore maja 5 osobową rodzine i miesieczne zarobki wspólne 1000 zł - bedą pomagac!

Gość Andrzejek 18
od umacniania wałów jest motłoch pracujący bądż nie miast i wsi. od opanowywania sytuacji i dzielenia pomocy elity miast i wsi

Gość jestem z podkarpacia
dzisiaj w kościołach Caritas zbierał pieniądze na powodzian, widziałam jak ludzie nie żałowali pieniędzy, dawali do puszek od 10 do 100 zł.

Gość odnoszac sie do tego...
"powiesić na słupach telefonicznych tych wszystkich urzędników w Gminach , którzy wydawali zezwolenia na budowę na terenach zalewowych " wiekszosc z nich juz nie zyje niestety ;)

Gość AXAX
Merkel budowała wały, Tusk orliki. Zalewa Polskę (krew w przenośni) i dosłownie (woda) Projekty przeciwpowodziowe odrzucone przez PO "Grażyna Gęsicka: W sierpniu 2007 roku rząd Jarosława Kaczyńskiego przygotował listę strategicznych inwestycji, które miały być finansowane ze środków unijnych. Umieściliśmy na niej wiele projektów przeciwpowodziowych, w tym projekt dla środkowej Wisły o wartości 200 mln euro. Chroniłby on tereny z obszaru pięciu województw. Przewidywaliśmy obwałowywanie od Koszyc do Płocka, jego umocnienie i naprawę. Była też zaplanowana naprawa zbiornika na Nysie Kłodzkiej, który co prawda jeszcze funkcjonuje, ale dno mu się rozchodzi. Jeśli to się stanie -kilkumetrowa fala wody zaleje Nysę. Co się stało z tymi projektami? Grażyna.Gęsicka.: Zostały skreślone przez rząd PO. Była to jedna z pierwszych decyzji, którą nowa minister rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska podjęła po objęciu stanowiska. Bez wahania odrzuciła wszystkie projekty przeciwpowodziowe dla województwa podkarpackiego w tym budowę istotnego dla zarządzania przeciwpowodziowego zbiornika Kąty-Myscowa na Wisłoce." to dla niedoinformowanych ślepo popierających PO jak premier powiedział , że winni odpowiedzą , czekamy ale czy to oby nie pusta kolejna obietnica PO "A kto poniesie konsekwencję za wycofanie wszystkich 21 programów przeciwpowodziowych dla Podkarpacia po objęciu rządów przez PO-PSL na prawie 3 miliardy złotych? Kto odpowie za wstrzymanie dofinansowania budowy zbiornika Kąty-Myscowa w Beskidzie Niskim czy zbiornik retencyjny na Nysie, który okazał się inwestycja zbędną? W dużej mierze te projekty miały być realizowane z funduszy unijnych i o kryzysie finansowym nikt jeszcze wówczas nie mówił".

Gość podnoszeeeee
solidarni-2010

Gość solidarni-2010
Czy Państwo polskie zdało egzamin ??? http://wolnemedia.net/?p=21835 Cytat: „Chaos, to słowo, które w najlepszy i najdobitniejszy sposób oddaje stan polskiego państwa. Doszliśmy do ściany, za którą nie ma już nic. Można najwyżej dokonać rozbiórki budynku, który i tak się nadaje do wyburzenia. „Trzeba, to słowo, które nie schodzi z ust znawców od siedmiu boleści, przekonujących nas od 1989 r. o przeróżnych pilnych sprawach. „Trzeba pobudować autostrady, „trzeba podnieść płace, „trzeba poprawić stopę życiową obywateli, „trzeba obniżyć poziom bezrobocia itd. wreszcie jakżeby inaczej „trzeba dokonać inwestycji „hydrotechnicznych (jak to się wypowiedział dziś namiestnik Wiki Komorowski vel Sun of Jamaica). A do tego najlepsza jest „specustawa. (Jak wiadomo, specustawa, to nie to samo, co jedna ze zwykłych ustaw, których setki zaklepuje polski parlament po to, by je wnet nowelizować, a następnie dokonywać nowelizacji nowelizacji albo i pisać nowe ustawy od nowa tak w kółko Macieju, bo przecież na tym polega neopeerelowski parlamentaryzm. I praworządność.) Wprawdzie o tym, że coś TRZEBA było zrobić, to słyszeliśmy już w 1997 r., a nawet w ubiegłym roku, gdy różne części kraju zalewała woda. Czy jednak zainwestowanie w poprawę infrastruktury przeciwpowodziowej było jakimś priorytetem gabinetu ciemniaków? Wolne żarty. „Orliki, to było coś. Zwłaszcza te, które dziś toną wraz ze wsiami i miastami. Nie ogłaszając stanu klęski żywiołowej, nie posłano więc natychmiast do wszystkich zagrożonych regionów wojska, gdzie się da z helikopterami, z ciężkim sprzętem, z pontonami itd., tylko udawano, iż tak naprawdę „za niedługo sytuacja się „ustabilizuje. Potem zaś już było za późno. Jak zwykle. Nie ma więc państwa. Przyjmijmy to do wiadomości. I zacznijmy budować je od początku uprzednio postawiwszy przed wymiarem sprawiedliwości tych, co do takiego stanu to państwo doprowadzili. I to za nasze pieniądze tego dokonali. Autor: Free Your Mind Źródło: Niezależny Serwis Informacyjny

Gość kiepsko to wygląda

Gość i czarno to widzę

Gość podnoszeeeee

Gość solidarni-2010
Mamy następną powódź, a nasz rząd nadal nie ogłasza STANU KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ - ważniejsze są wybory prezydenckie "po czynach ich poznacie" - głosuję na Jarka

Gość ladaco
a z jakiej racji z naszych podatków się pomaga powodzianom , a pogorzelcom to już nie a dlaczego bezdomnym[ w Polsce ok. 200 tyś] się nie pomaga ? a dlaczego bedzie sie pomagac starym niewyksztalconym prostym juz niczego dla Polski nie zdzialajacych ludzi a nie pomaga by dzieci w chorobach ratowac? ot przybedzie nam dziadostwa i żebraniny

Gość solidarni-2010
oj ladaco prawdziwe z ciebie ladaco, a co byś powiedział jakby to tobie woda zalała dom po sam dach 2x w ciągu miesiąca?

Gość na właśnie
ladaco - co byś powiedział ?

Gość ocet na komary
polecam najtańszy środek po ukąszeniu przez komary - smarować octem, dla dzieci sporządzić roztwór 50% octu z wodą - skóra przestaje swędzieć natychmiast