Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naama R.

Tęsknię za tamtą Polską...

Polecane posty

Gość Naama R.

za tamtymi ludźmi.... czasami. Za tamtymi chłopcami... wartościami... . To była inna Polska, lepsza... . To co mi przyszło oglądać na stare lata woła o pomstę do nieba. Dzisiejsi młodzi ludzie nie mają tych wartości ,co kiedyś... . Co się stało z naszą Polską... z Polakami? Tak bardzo chciałabym cofnąć się w ten piękny czas.... ujrzeć twarz mojej matki.... pójść z Tadzikiem do Ogrodu Saskiego albo do kina na Marszałkowskiej... tak do kina Apollo . Boże dopomóż Polsce i tym , któzi po nas zostaną... .

Gość ja tez tak czasmi mysle
mimo tego ze mam dopiero 22 lata to juz chce wrocic do 2000 r

troche mnie zasmuciłas ,ale czasu nie da sie cofnac ,oni tam czekja ,smutny ten post,teraz tylko net,nie ma podworka

Gość ionhbrhbgfd
"jutro ijdziemy do kina" piekny film.. ::(:(:(:(

Gość Uboot
Apollo??? Nie było takiego kina.

Gość Amen...
:( A kino Apollo było w niejednym mieście. Np. w moim... :( Teraz już nie ma, zostały tylko multipleksy i popcorn...

Gość Naama R.
Mam sporo lat. Jestem dość schorowana. Internet to dla mnie jedyne okno na świat. Dzięki ukochanej wnuczce, która nauczyła mnie korzystać z dobrodziejstw techniki ,mogę być w jakiejś namiastce z drugim człowiekiem.

Gość Naama R.
Było na Marszałkowskiej 104 albo 106....

Gość mroweczka123
wiecie, mieszkam teraz w kamienicy 120 letniej, pieknej, zadbanej kamienicy. jaki tutaj klimat, cos sie unosi w powietrzu, uwielbiam tu mieszkac! nie wiem tylko gdzie moge dowiedziec sie czegos o historii tego domu, kto tu mieszkal, co robil. strasznie mi to nie daje spokoju! ale czuje tu dobra energie a mieszkam tu juz ponad pol roku. i generalnie lubie historie, lubie ogladac stare zdjecia, tak bardzo chcialabym zyc w tamtych czasach,nie wiem dlaczego! nie w tych okropnych skadinad czasach, ale wlasnie pod koniec 19 wieku. tak wiec rozumiem Cie! jestem mloda, mam 27 lat i w tamtcyh czasach nigdy nie zylam ale mam taka tesknote w sercu! dziwne. za czasami mojego dziecinstwa tez tesknie, wtedy tez bylo inaczej, w wieku 18 lat nie wiedzialam co to pocalunek z chlopakiem, dzis w tym wieku dziewczyny rodza dzieci po dlugich latach wspolzycia!

Gość mroweczka123
pozdrawiam Cie, Naama!

Gość Uboot
Nie przypominam sobie takiego, albo mnie jeszcze nie było na świecie. Bajka, Atlantyk, Polonia, Paladium(?). Kiedy to było?

Gość Naama R.
Ta,k to były okropne czasy...,ale te po najpiękniejszych dniach w moim życiu. Potem straciłam ukochanych rodziców , narzeczonego i wielu przyjaciół. To , co obserwuję dziś mnie przeraża. To gorsze niż wojna w pewnym sensie. Młodzi ludzie nie mają wartości..., nie szanują się... . Oczywiście nie wszyscy, moi Drodzy. Żałujcie ,że nie widzieliście Warszawy przed wojną... To miasto miało taki niepowtarzalny klimat... Te gwary, śmiechy, kawiarenki.

Gość whisper świetny link

Gość Naama R. naprawdę
pamiętasz przedwojenną Warszawę? Ile miałaś wtedy lat?

Gość Naama R.
Pamiętam. Urodziłam się w 1923r. Zresztą już niedługo pożyję.

Gość smutku kilka łyżeczek
masz racje. polska z przed wojny nie wroci. to byl inny swiat, inni ludzie , inne wartosci. to co mamy dzis do syf. mlodzi ludzie pija,cpaja, zmieniaja partnerow jak rekawiczki. kobiety sa wulgarne, rozwiazle... eh

Gość bogaty i przystojny facet
87latka na kafe, no no :D moze dasz sie poderwać?;)

Gość a nie widzisz rzeczy
które chyba są lepsze? Np. dla nas, kobiet. Większa niezależność kobiet, większa możliwość decydowania o sobie, możliwość wyjścia z patologicznego małżeństwa na przykład albo samodzielności finansowej?

Gość anowiecwlasnie
wpuściliśmy tzw. zachodnią, tfu, demokrację, ogłupiającą, demoralizującą, i tak naprawdę DOPIERO TOTALITARNĄ ale póki co większości z tym dobrze...:(

Gość Calamity Jane
ja tez 😭

Gość Calamity Jane
"a nie widzisz rzeczy które chyba są lepsze? Np. dla nas, kobiet. Większa niezależność kobiet, większa możliwość decydowania o sobie, możliwość wyjścia z patologicznego małżeństwa na przykład albo samodzielności finansowej" nie mowimy o Polsce sprzed wiekow, tylko raptem o tej sprzed 20-30 lat ;) Wowczas kobiety juz same o sobie decydowaly, ich samodzielnosc finansowa nie ulegla zmianie, a mozliwosci wyjscia z patologicznego malzenstwa sa dokladnie takie same jak kiedys... Poza tym ja nie mialabym nic przeciwko, zeby ktos wzial kwestie finansowe na siebie :D Przeciez to wygodnie, mniejsza odpowiedzialnosc ;) A tu harowac trzeba, zamiast soczek sobie pic, lezac do gory brzuchem :D

Gość calamity jane mylisz się
całkowicie: "Wowczas kobiety juz same o sobie decydowaly, ich samodzielnosc finansowa nie ulegla zmianie, a mozliwosci wyjscia z patologicznego malzenstwa sa dokladnie takie same jak kiedys..." Moja babcia i jej równolatki miały o wiele mniejsze możliwości uwolnienia się od złego małzeństwa na przykład. Jestem zbyt zmęczona, by się dłużej rozwodzić, bo właśnie idę spać :) Ale więzy społeczne, zywczajowe rozluźniły się i to ma też swoje dobre strony.

Gość calamity jane mylisz się
Mówię oczywiście nie o Polsce sprzed 20-30 lat, jak Ty wspominasz. Zauważ, że autorka z nostalgią wspomina czasy znacznie dawniejsze (mówi o przedwojennej Warszawie). Dobranoc.

Gość Naama R.
Jest już późno więc pożegna się na dziś. Co do pytania ,czy nie widzę tego ,co jest lepsze.... Widzę, ale czy to jest lepsze dla wszystkich kobiet? Niektóre z nich nie potrafią odnaleźć się w świecie , w którym zarówno kobiety jak i mężczyźni noszą spodnie. Niektóre kobiety na tym tracą. Poza tym w tamtych czasach kobiety nie były niewolnicami, miały swój świat, swoją wolność i zdanie. Kształciły się, nie zawsze były zależne od mężczyzn. Ale drugą kwestią jest to ,że mężczyźni też byli inni. Dziś większość z nich to ludzie agresywni, wulgarni , bezczelni... wielu z nich nie szanuje kobiet. To są różnice , których dzisiejsza 20latka nie zrozumie.

Gość myślę...
pięknie piszesz autorko... jest duzo prawdy w tym ty jako swiadek tak rozleglych zmian masz wiecej spostrzezen na ten temat niz my... urodzeni w latach 70tych, 80tych. my znamy tylo jeden swiat, jedna polske. owszem sa filmy, ksiazki i muzea...ale one nie oddaja tego co bylo chocby w 50%. moja babcia tez tak mawiala jak Pani... pieknie :)

Gość spektra2
ehh ja wracam pamięcią do koncertu lady pank w lodzi :)

Gość Calamity Jane
Ja mowie o tej sprzed 20-30 lat. Za inna, nie moge tesknic przeca, bo jej nie mam ;) A nasze prababcie i babcie, nawet jesli mialy mniej mozliwosci uwalniania sie z patologicznych malzenstw, to za to bylo mniej takich malzenstw. Ty mniemniej, ja w swoich slowach odnioslam sie do czasow, ktore pamietam, za ta Polska tesknie, mimo, ze to byl okres PRL-u ;)