Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaia mama synka i ...

Poród w Legnicy-kto rodził?

Polecane posty

Sztuczne karmienie ma swoje plusy - dzieci lepiej śpią.My niedawno wróciliśmy ze spacerku, Ola śpi, a Dominik domaga się towarzystwa. Ja takie nieciekawe nocki miałam przy Oli, kiedy się urodziła.Nie pamiętałam jak się nazywam:/ A ja dostałam już drugi raz okres po porodzie,więc wracam do tabletek, i tak się zastanawiam trochę nad spiralą...Nigdy nie byłam jej zwolenniczką, ale łykać pigułki do menopauzy to też kiepsko. Macie jakieś opinie co do spirali? Może któraś z Was stosowała?Mój ginekolog mi ostatnio proponował, ale powiedziałam ,żę muszę się nad tym zastanowić...

Witam Was Dziewczyny !!! Ja już po powrocie z urlopu:) Pogoda mi dopisała codziennie po 30st i słońce, mała się wyszalała z dziećmi , całymi dniami na dworze. Mój mąż się sprawdził w roli ojca i pomagał duuużżo więcej niż w domu, na szczęście. Ogólnie zadowolona jestem :) Do domu wróciłam z nieco większym brzuszkiem hihihi Pozdrawiam

Kiinga a może zamiast spirali, to zastrzyki te co starczają na 3m-ce??

O właśnie Kiinga Jowita ma racje ja sama się zastanawiam nad tymi zastrzykami :) a wcześniej też myślałam o spirali i też się tego bałam bo i krwawienia są silniejsze i istnieje możliwość wrośnięcia :( tylko, że ja muszę zaczekać aż przestanę karmić bo w tej sytuacji antykoncepcja hormonalna jest w zasadzie wykluczona.

Zastrzyki antykoncepcyjne To hormonalna metoda antykoncepcyjna przyjmowana w postaci zastrzyków domięśniowych (w Polsce dostępny jest jeden rodzaj tego środka) w ramię lub pośladek. Jedna dawka ma wystarczyć do zabezpieczenia przed ciążą na okres 90 dni. Zawiera syntetyczny hormon, przypominający progesteron produkowany w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego. Jego działanie polega na zahamowaniu owulacji. Utrudnia także poruszanie się plemników poprzez zagęszczenie śluzu, nie przygotowuje błony śluzowej macicy do implantacji zapłodnionego jaja. Jest to jedna z bardziej skutecznych wśród odwracalnych metod kontroli urodzeń. Jej skuteczność wynosi ponad 99 % i zależy w dużym stopniu od tego, czy zachowany został systematyczny cykl przyjmowania iniekcji - co trzy miesiące. Kobieta jest zabezpieczona przed ciążą od razu po podaniu środka, jeśli został on zaaplikowany w ciągu pierwszych 5 dni cyklu, czyli w ciągu pierwszych 5 dni od rozpoczęcia miesiączki. Przywrócenie płodności po zaprzestaniu stosowania tego środka jest zindywidualizowane, u większości kobiet następuje po ok. roku od ostatniej iniekcji, może trwać także 18 miesięcy. Nie można go stosować w wypadku: podejrzenia ciąży, występowania niewyjaśnionych krwawień z dróg rodnych, przebytej choroby zakrzepowo-zatorowej, raka piersi lub narządu rodnego, poważnego upośledzenia funkcji wątroby. Wiele kobiet stosujących zastrzyki antykoncepcyjne nie odczuwa żadnych efektów ubocznych lub odczuwa je tylko w niewielkim stopniu. Niektóre kobiety mogą jednak doświadczać takich objawów jak: nieregularne plamienia lub krwawienia, zmiana intensywności krwawień miesięcznych, zanik miesiączki. Ten ostatni jest naturalną konsekwencją stosowania leku i nie należy się tym niepokoić. Należy pamiętać, że jest to długofalowa metoda antykoncepcji i po jej zastosowaniu skutki uboczne mogą trwać 3 miesiące (po tym czasie hormon zniknie z ustroju organizmu), nie da się jej odstawić, tak jak w przypadku pigułki. Innymi efektami ubocznymi mogą być: przyrost wagi bóle głowy wymioty zawroty głowy obrzmienie i nadwrażliwość piersi depresja bezsenność trądzik, wypryski na skórze utrata włosów lub pojawianie się włosów na twarzy lub ciele zmiany w natężeniu pożądania seksualnego. Należy pamiętać, że środek ten przepisuje lekarz po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu lekarskiego i badań ginekologicznych. UWAGA: Zastrzyki antykoncepcyjne zabezpieczają przed zajściem w ciąże, ale nie zabezpieczają przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, dlatego zalecane jest stosowanie dodatkowego zabezpieczenia, czyli prezerwatywy. Korzyści: chroni przed ciążą przez 12 tygodni bez konieczności codziennego zażywania bądź stosowania przed stosunkiem; nie zawiera estrogenu; chroni przed endometriozą i rakiem jajników; może być stosowana przez kobiety karmiące piersią (sześć tygodni po porodzie) nie obciąża przewodu pokarmowego i wątroby Wady: co 3 miesiące konieczna iniekcja; powrót do płodności po roku od zaprzestania stosowania; efekty uboczne mogą występować do ok. 3 miesięcy od zaprzestania stosowania; zwiększa ryzyko osteoporozy

Dzięki Dziewczyny za podpowiedź,rozważę też tą opcję. Choć moja kuzynka zdecydowała się kiedyś na ten zastrzyk i strasznie dużo przytyła:( a ja nie mogę sobie na to pozwolić, bo i tak mam za dużo nadprogramowych kilogramów:( Póki co zaczęłam łykać tabsy,więc mogę się spokojnie zastanawiać ;) Wizytę u ginekologa mam umówioną dopiero za trzy miesiące. Jowita,zazdroszczę wypoczynku :) Mam nadzieję, że nabrałaś sił, bo niedługo i Ciebie czeka ogarnianie dwójki dzieci. A wierz mi, nie jest to łatwe.Choć muszę pochwalić moją Olę. Pomimo jej niesforności, kiedy wychodzę z nimi sama na spacery Ola grzecznie prowadzi wózek Dominika, albo idzie przy wózku. Jestem bardzo mile zaskoczona :) Ogólnie jest bardzo troskliwa w stosunku do małego braciszka. Szkoda tylko, że dla mnie nie ma litości.

Witam dziewczyny Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy któraś chodziła w ciąży do doktora Skarbińskiego? Jako lekarz nigdy nie miałam do niego zastrzeżeń ale nie wiem jak będzie z porodem. Boję się że zostanę potraktowana gorzej bo nie jestem od ordynatora bądź innego lekarza pracującego w szpitalu. Bo z tego co się orientuje to dr Skarbiński w szpitalu już nie pracuje, ale może mam złe informacje

Kiinga masz rację z tym tyciem też się tego strasznie boję zwłaszcza, że po porodzie zostało mi sporo kilogramów a jeszcze po pierwszym nie zrzuciłam, więc około 15 kg muszę się pozbyć. A o tych wkładkach też czytałam i są nawet takie na 5 lat. Zapytam się lekarza jak pójde na kontrolę po 6 tygodniach co proponuje. A z dzieciakami to fakt, że starsze młodsze rodzeństwo kocha i obchodzi się delikatnie a z rodzicami robi co chce. Eh......... Ale ja jeszcze nie byłam sama z dwójką na spacerze (boję się). Zwłaszcza, że młoda co dwie godziny chce jeść i głośno o tym daje znać a Franka do domu zaciągnąć to też nie lada wyczyn ;) Dr Skarbiński faktycznie nie pracuje w szpitalu. Ja osobiście po pierwszej ciązy prowadzonej przez lekarza nie pracującego w szpitalu na drugą ciążę zdecydowałam się na takiego, który tam pracuje :) Tyle, że w moim przypadku chyba było wszystko jedno bo drugi poród przebiegł tak szybko, że ledwo się zaczął a już się kończył.

Gość kaya221
hej dziewczyny a moze powiecie cos o lekarzach z naszej porodówki?jakies opinie,a moze na ktorego uwazac,ktorego polecacie by na niego trafic przy porodzie,pozdrawiam!

Kasiek,ja zaczęłam sama z nimi wychodzić dopiero przedwczoraj. Też się strasznie bałam ,bo Ola bardzo szybko biega ;) Ale okazało się, że jest dobrze:) Dziewczyny,nie ma się co czarować. Pacjentki szpitalnych lekarzy są lepiej traktowane i bywa że w czasie porodu mają większe wsparcie. Choć i na to nie ma reguły.Jeżeli o mnie chodzi,to mam duże zaufanie do dr Janigi,który przeprowadził mi obie ciąże i mogłam liczyć n jego wsparcie już po porodzie na oddziale położniczym. Mam dobre zdanie o dr Pacułcie i Rojku, choć ich znam jedynie z moich szpitalnych pobytów. Acha i dr Dziergawko - młody lekarz,ale bardzo sympatyczny. Jak ognia starałam się unikać dr A...ale niestety zawsze na niego trafiałam :(i na jego super bolesne badanie ginekologiczne...O reszcie nie mam zdania. A w ogóle to chyba nic tak w życiu nie smakuje jak poranna kawaprzy odrobinie spokoju ;) Olka idzie dzisiaj na noc do dziadków,więc zostanie mi jeden stworek ;)

Ja przy przyjęciu na patologię trafiłam właśnie na Pana A. i mnie badał ale na szczęście okazało się, że kończy zmianę :D i właśnie przy porodzie był ten młody bardzo sympatyczny i delikatny. A Janiga też mega świetny lekarz :) jak przychodził na obchód to zawsze zażartował, uśmiechnął się i powiedział, że lubi pacjentki które wiedzą po co przyszły na porodówkę i nie panikują i użalają się nad sobą. Więc od razu przypadł mi do gustu ;) A ja Kinga kawy n ie pije :( tylko bezkofeinową a po dzisiejszej nocy (głównie Franek dawał czadu) miałabym ochote sobie wypić taką siekierę aby oczy mieć siłę trzymać otwarte). I wczoraj dzwoniła położna pytała się jakie mała ma objawy tych wzdęć i bóli brzuszka i powiedziała, że to są niestety kolki :(

Gość Lu..
Wita Ale sie zmieniło,nowe dziewczyny dołączyły na forum,twój synek Kiinga młodszy od mojego a już robi przewroty to superowo,ciekawe kiedy mój zacznie robic przewroty,Mój synek znowu ma infekcje dróg moczowych znowu trwa walka z tym paskudzctwem,Duet mama trzymaj się,jeszcze troszke i dzidzie już będą. Pytanie z innej beczki mamy jaki klub fitnes polecacie dla mam ,które maja do pozbycia się nadwagi ,szuka takiego by nie czucsię skrępowana tymi fałdami tu i ówdie i bez skrępowania cwiczyc.

Gość Lu..
Duet mama przez to ,że nie ma twojej pani gin bo jest na urlopie to wybrałas p Janige do opieki nad końcówką ciąży ?ona sprawia wrażenie bardzo oschłego lekarza .Może to tylko takie wrażenie. Jak tam ciśnienie się unormowało?Pisz kiedy już bedziesz po porodzie już nie moge się doczeka kiedy dołączysz do naszego grona mam ,pozdrawiam

Gość deko28
Lu ja polecam Dream Sun na złotoryjskiej. Kameralna atmosfera i dużo kobiet które gubią wałeczki po ciąży:)

Kasiek,jak dokarmiałam Dominika piersią, to piłam jedna kawę rano, zaraz po odstawieniu go od piersi. Nic mu nie było. Może trochę więcej siusiu robił.Ale ja nie piję mocnej kawy. Jeśli Nadia ma takie silne kolki,to może wyślij męża do Zgorzelca,tam po niemieckiej stronie w każdej aptece można kupić SabSimplex. Dwa lata temu buteleczka kosztowała 7,7 . Naszej Oli pomogło,a miała tak silne kolki, że aż była sina od paluszków stóp po klatkę piersiową. To wyglądało okropnie :( Lu, Dominik to mały siłacz. Po porodzie nie trzeba było mu nawet główki podtrzymywać,bo sam sobie z tym radzi. Szkoda że Twój synek tak cierpi. Wiem,co przechodzisz, bo ja tak z Olą przerabiałam zapalenie uszu od 4 tygodnia życia. w końcu mu to minie:)bądźcie dzielni. I staraj się przy małym nie rozpaczać.Bądź pogodna to i on będzie w lepszym nastroju. Dziewczyny, mam do oddania dużą butelkę(330ml) Tomee Tippee ze smoczkiem 0+ Użyta dwa razy. Mój krokodyl jest za leniwy żeby z niej jeść, a może którejś z Was się przyda.Dajcie znać

Gość deko28
Kasiek ja mam w domu sabsimplex jak narazie nie jest mi potrzebny więc mogę Ci go odsprzedać.Prosiłam mamę, żeby mi przysłała na wszelki wypadek ale jak narazie kolki nas omijają:)

Deko28 to ja jestem bardzo chętna na ten środek :) Podaj tylko cenę i sposób transakcji ;) Właśnie moja mała się robi taka cała sina aż i trwa to jakieś do 2 godz cały czas ją muszę nosić i bujać to się wtedy uspokaja. Masowanie, termometr jej nie pomaga :( Narazie podaje jej Bobotic ale to dopiero drugi dzień i nie widać efektów żadnych.

Gość deko28
Kasiek mama zapłaciła 9 euro to będzie około 40 zł. daj email to wyślę Ci mój numer telefonu. a jak któraś chętna na krople to mogę ją poprosić żeby Wam kupiła, wtedy 18 byłyby w legnicy

Gość agusia2058
Kasiek81 daj znać czy ten SabSimplex pomógł to i ja go wypróbuję, bo u mnie Bobotic bez specjalnych rezultatów, mała robi tylko 1 kupkę dziennie i to po mękach. Odstawiłam herbatkę z kopru włoskiego, bo to też może powodować wzdęcia. Ale muszę się Wam pochwalić, że udało mi się udrożnić kanalik mojej Zuźki po miesiącu masaży :) Oczko wygląda już normalnie, nawet lepiej niż to zdrowe :)

Myślę, ze kropelki pomogą Waszym dziewczynkom:) Nawet jeśli całkiem nie wyeliminują kolek,to znacznie je złagodzą. Agusia,to u Was z oczkiem zakończyło się tak szczęśliwie jak u nas. A u którego okulisty byłaś?

Dziewczyny :) trzymajcie za mnie kciuki , jutro wybieram się ze skierowania do szpitala i mam nadzieję że wracam za parę dni z dzieciaczkami :) do usłyszenia

Gość agusia2058
Byłam prywatnie u dr Szudrowicza jakieś 2 tygodnie temu. Powiedział mi tylko, że jest za wcześnie na jakikolwiek zabieg i mam masować oczko. Więc męczyłam moją małą tymi masażami, nawet się do nich przyzwyczaiła. W piątek wypłynęła jej z oczka biała maź przypominająca śpiochy, a w niedzielę ledwo dotknęłam i wszystko się wchłonęło, aż w szoku byłam. No już 4 dzień oczko jest zupełnie normalne :) Czekam z niecierpliwością na info o kroplach, bo żal mi tej kruszyny jak się tak męczy

DuetMama trzymam kciuki napewno będzie dobrze i wrócisz już ze swoimi skarbami wkrótce do domku. Agusia umówiłam się na sobotę na odbiór kropelek, więc jak tylko zacznę małej podawać dam znać jakie są efekty.

Gość paula 2w1
Duetmama- trzymam kciuki:) to prawda chłopcy są mniej rozdarci od dziewczynek:) powiedzcie ile daje się księdzu za chrzest i jak myślicie czy jak są bliźniaki to płaci się podwójnie? chcemy w czerwcu ochrzcić i polećcie dobre torty.

Jak moja córka była mała to też miała kolki i nic nie pomagało tylko SabSimplex, uratował nas przed szaleństwem ;) bo ile można nosić i kołysać dziecko na rękach, a dzidzi było żal że tak się męczy. Sabsimplex kupowałam na allegro. Dziewczyny czy słyszałyście że wyszedł aspirator do nosa na baterie?? Czy któraś z was ma coś takiego? bo jestem ciekawa jaka to ma siłę wyciągania kataru z noska dziecka. Słyszałam że jest też taki aspirator który wkłada się do końcówki do odkurzacza i jest bardzo dobry. Macie coś takiego? Bo nie wiem co kupić, a jak mała miałam katar to nie miałam siły aspiratorem jej wyczyścić nosek i robił to mąż, gorzej jak go nie było w pobliżu a mała się męczyła. Ja już pomału zaczynam się poakować do szpitala, a raczej gromadzić wszystko co potrzebne :) Duetmama- trzymam kciuki , chodzisz do dr Czeszejko?? bo ona jest na urlopie miała operację kolana.

Jowita,te aspiratorki ,,odkurzaczowe" podobno są do kupienia w aptece w Realu w L-cy za 60 zł,ale nie wiem czy to prawda,bo ja używam zwykłego. DuetMama,mam nadzieję,że już jesteście szczęśliwie po wszystkim:)

Gość Lu..
Duet mama powodzenia.

Gość Lu..
deko 28 dzieki, za info ,mam pytanie czy tam dream san jest jakis trener, który pokazuje jak cwiczyc by w odpowiednio dobrac cwiczenia czy samemu sie cwiczy? Wiecej dziewczyn nie ma zdania co do fitnes klubu?podziwiam i zazdroszcze wam bo jesli nie macie info na temat klubów fitnes to szybko doszłyscie do formy po porodzie ,pozazdroscic,

Lu, ja przy dwójce dzieci mogę tylko pomarzyć o wyjściu na fitness, bo cały tydzień siedzę z dzieciakami sama - mąż jest tylko w weekendy;) A po pierwszym porodzie szybko wróciłam do pracy,więc codziennie rano biegałam przez park z Olą żeby zostawić ją u rodziców i po pracy wracałam parkiem, więc ruchu miałam sporo:) Dziewczyny w Realu Papers Activ Baby duże paczki są po 84zł .Właśnie się wybieram. Jowita zapytać tam w aptece o ten aspirator?