Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lova

18 tydzień jakie badania - dotąd żadnych.

Polecane posty

Gość Lova

Witam wszystkich. Lekarka dopiero na 3 wizycie dała mi skierowanie na badania, i to tylko podstawowe (krew, mocz, glukoza) i WR. Na moje pytanie o inne, ponoć ważne, jak toksopl., cytomeg., różyczka, wątroba, powiedziała, że nie trzeba. Zastanawiam się jednak czy nie zrobić ich na własną rękę, ale nie wiem czy na tym etapie ciąży to ma sens. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

Gość nanananna
no to tak jest jak się chodzi panstwowo do lekarza :/

Gość Lova
Super odpowiedź. Możesz mi wykupić abonament w jakiejś fest klinice, nie ma sprawy.

Gość Mała Biała Kawa
Ja chodze do lekarza na fundusz, i jestem zachwycona, miałam zrobione wszytskie badania, fakt niektóre są płatne nie ma się co oszukiwać, ale w 12 tygodniu mam juz robione drugi raz badanie krwi i moczu, wczesniej takso, cytome, cytologie, rozyczke, TSH...

Gość nanananna
Lova jak cie nie stać na lekarza to za co ty dziecko utrzymasz????ty wiesz ile kosztuje dziecko ???????????

Gość niemłoda mama
no to faktycznie dziwna pani doktor to przeciez juz zaawansowana ciąza wiec takie badania powinnas miec już za soba , porozmawiaj z nią albo zmień lekarza nawet jejsli dobrze się czujesz takie badania warto miec a usg powinnans równiez miec zrobione ,

Gość gryczka
Badania na toxo i cytomegalię nie są obowiązkowe i dlatego i tak trzeba je zrobić z własnej kieszeni. Mój lekarz również powiedział, że mogę zrobić jeśli uważam za stosowne i jeśli mnie to uspokoi, ale skierowania nie mógł dać, są to badania nierefundowane. Jest sens je zrobić, ponieważ zakażenie na każdym etapie ciąży może mieć nieciekawe konsekwencje. Jeśli okaże się, że masz przeciwciała, nie będziesz musiała ich powtarzać. Jesli nie, warto je powtórzyć w III trymestrze. Nie wiem jak jest z różyczką. Tak naprawdę najważniejsze badania to mocz, glukoza, morfologia i grupa krwi, WR oraz USG (Tobie zbliża się już termin połówkowego). Morfologii nie trzeba robić co miesiąc, choć minimum raz na trymestr powinno się. Nie wiem jak z moczem. Ja jestem w 12tc i też dziś pierwszy raz mocz dałam do badania.