Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Caro05

on muzulmanin,ja chrzescijanka

Polecane posty

Koran podkreśla różnice między płciami, wyraźnie określając kobiety jako gorsze od mężczyzn: Mężczyzna pod każdym względem przewyższa kobietę: ...niewiasty postępować powinny ze wszelką, przystojnością, a mężowie tak samo z niemi, ale mężowie mają stopień wyżej nad niewiastami. (2:228) Kobieta jest istotą pustą i bezmyślną: Czyż powiedzą, że Przedwieczny jest ojcem tak wymyślnego stworzenia jako jest córka, której młodość przebiega na ubieraniu się i przyozdabianiu i która zawsze spiera się bezzasadnie? (43:17) Kobieta nie jest zdolna do samodzielnego życia bez pomocy mężczyzny: Mężczyźni mają pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. (4:38) Kobieta musi być posłuszna mężczyźnie i może być zmuszona do tego biciem jeśli inne środki okażą się niewystarczające: Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się. (4:34) Dozwolona jest poligamia (ograniczona do 4 żon) i współżycie z nieograniczoną liczbą niewolnic: Nie miej więcej, nad dwie, trzy, lub cztery żony, wybieraj takie jakie się tobie podobały. Jeżeli ich uczciwie utrzymywać nie możesz, poprzestań na jednej tylko lub ogranicz się niewolnicami twojemi. (4:3). W praktyce poligamia ograniczona jest możliwościami finansowymi mężczyzny, tylko 2 do 3 % najbogatszych może sobie pozwolić na więcej niż jedną żonę. Kobiety muszą zakrywać ciała, a według niektórych interpretacji także twarze: Powiedz wierzącym kobietom, żeby spuszczały skromnie swoje spojrzenia i strzegły swojej czystości; i żeby pokazywały jedynie te ozdoby, które są widoczne na zewnątrz; i żeby narzucały zasłony na piersi, i pokazywały swoje ozdoby jedynie swoim mężom lub ojcom, albo ojcom swoich mężów, albo swoim synom lub synom swoich mężów, albo swoim braciom, albo synom braci, lub synom swoich sióstr; lub ich żonom, lub tym, którymi zawładnęły ich prawice; albo swoim służącym spośród mężczyzn, którzy nie są owładnięci pożądaniem cielesnym; albo też chłopcom, którzy nie poznali nagości kobiet.(24:31) Muzułmanka nie może poślubić „niewiernego, podczas gdy muzułmanin może pojąć za żonę żydówkę, chrześcijankę lub czcicielkę ognia. (2:221) Mężczyzna może (poza okresem menstruacji i okołoporodowym) zawsze wymagać od żony współżycia seksualnego: Wasze żony, są to wasze pola, uprawiajcie je, ilekroć wam podobać się będzie. (2:223) Kobieta dziedziczy znacznie mniej majątku, niż mężczyzna: Bóg ci zaleca; abyś podzielając majątek swój między swe dzieci, synom dwa razy tyle dawał, co dajesz córkom. (4:12) Kobieta ma przed sądami mniej praw, niż mężczyzna: Niech wezmą dwóch ludzi za świadków, albo w niedostatku jednego lub dwie niewiasty, wybrane według waszej woli; jeżeli by jedna z nich pomyliła się przez zapomnienie, druga jej przypomni prawdę. (2:282) Żona po śmierci męża dziedziczy tylko niewielką część jego majątku

Gość Shepherds
ach ten wspaniały PATRIARCHAT :)

a powiedz ile kobiet jest bitych przez swoich mezow , ktorzy nie sa islamistami?? --> no wlasnie do tego nie trzeba byc muzulmaninem poza tym nie mierzmy wszystkich jedna miara

Zdesperowana Domowa Żona ale przeciez nikt nie zmusza cie do bycia z muzulmaninem

United Nations Population Fund (UNFPA) szacuje liczbę honorowych zabojstw na świecie na około 5000 rocznie. Do zabójstw na tym tle dochodzi najczęściej w kulturze islamu, gdzie kobieta jest tradycyjnie ubezwłasnowolniona, zaś reputacja mężczyzny zależy w dużej mierze od zachowania kobiet będących pod jego opieką.

wsord nazistow tez zdarzaly sie dobre jednostki, ktore nie mialy zamairu krzywdzic ludzi tylko byly tak wychowywane od poczatku wiec innego "stylu|" zycia nie znaly. ale jak slyszysz nazista to nie myslisz o tyc hwlasnie dobrych jednostkach tylko o caloksztalcie nazimu, ktory nikomu nie kojarzy sie dobrze.

ja jak mysle muzulmanie to mam akurat dobre skojarzenia

Gość fawila
Jest to bardzo dziwna religia, czesto wykrozystywna do usprawiedliwiania wlasnej dupy, podobnie jak chrzescijanstwo. Mimo wszystko to jaki ktos jest zalezy bardziej od wychowania nie od religii, muzlumanin wychownay w kulturze europejskiej nie bedzie zachowywal sie jak jego krewni z arabii

nazisci o sobie tez nie mysleli zle, dopiero teraz po latach kiedy wszyscy znaja obiektywna prawde wyksztalcilo sie jednolite negatywne skojarzenie.. porownanie do nazistow przyznaje ze bylo troche zbyt dyrastyczne, ale w ten sposob latwiej mi bylo zobrazowac o co mi chodzilo. mi ani wiekszosci ludzi muzulmanizm nie kojarzy sie wcale ani troche poztywnie.

a wiekszosc to stereotypy ta kulture trzeba po prostu zrozumiec nie kazdemu ona pasuje i ok tylko nie uogolniajmy od razu

fawila --> ale wychowuje przede wszystkim rodzina. i muzulmanie trzymaja sie przede wszystkim w gronie innych muzulmanow. nasza religia ani nasz styl zycia i nasze zasady moralne akurat nie maja na nich wiekszego wplywu.. zreszta taki zatwardzialy muzulmanin nie zdecydowalby sie zyc w niemuzulmanskim panstwie. gorzej jak ma zamiar powrocic pod presje otoczenia. ale to tez wszystko zalezy.. jezeli chodzi o mnie to ja bym nie ryzykowala po prostu, za duze roznice kulturowe na niekorzysc kobiety wplywaja na mnie conajmniej zniechecajaco.

Gość Koliberka
Dziewczyny będące w związkach "mieszanych" zapraszam na forum przeznaczone specjalnie dla nas: www.salam.gromader.org Znajdziecie tam wiele par podobnych do Was, dowiecie się jakie problemy mogą Was spotkać no i w razie czego otrzymacie wsparcie. Ja jestem w szczęśliwym związku z Egipcjaninem :) Póki co jest super!

Gość Caro05
tak jak ktos wspomnial sa dwa typy muzulmanow:tych z zasadami i tych ktorzy sa zeuropejzowani,ale jak juz pisalam wczesniej,nie kazdy islamista zabija!! a ile chrzescijan zabilo swoje zony,dzieci,a Zdesperowana Zona pokazuje mi statystyki,chrzanic je

Gość blblablabla
autorko to ty bedziesz zyc z ludzmi czy zta osoba. Neich se patrza to twoje zycie

Gość tylko my będziemy płacić
podatki z których będą leczone, psychiatrycznie, ginekologicznie, te szczęśliwe muzułmańskie kobiety......

PO CO CI TO? NIE WIESZ JAK ONI TRAKTUJĄ KOBIETY? ZASTANÓW SIĘ I PODEJDZ DO TEGO Z DYSTANSEM.TO NIE ŻARTY, ALE REALNE ŻYCIE. ZA DUŻO RÓŻNIC KULTUROWYCH . ZANIM COŚ ZROBISZ POMYŚL.

JA MIESZKAM W KANADZIE GDZIE RELIGIE I KULTURY ZASADY SIE MIESZJA NA CODZIEN..POLKI MAJA MEZOW HINDUSOW , MUZULMANOW NP Z EGIPTU CZY PAKISTANU CZASAMI TRAFI SIE WARIAT JAK OSTATNIO Z PAKISTANU STRZEIL POLCE W GLOWE ALE TAK SAMO JAK W WIADOMOSCIACH ZLAPALI POLAKA W KOSCIELE CO ZGWALCIL NIEMOWLAKA .. NIE MOZNA SADZIC BO SAMI NIE JESTEMY SWIECI ..POLKI W INNYCH KRAJACH NIE CHCA POLAKOW MEZOW BO PIJA NIE MAJA SZACUNKU DO MATKI ZONY..SAMA MAM CHLOPAKA Z RPA JEST MUZULMANEM :) JAKO JEDYNY FACET JAKIEGO POZNALAM MA SZACUNEK I KOCHA A JAK MIALAM POLAKA TO CHCIAL MNIE SPRZEDAC ZA WODKE SWOJEMU KOLEDZE :) A WALAK BYLA I BEDIE Z MUZULAMANAMI A NASZA BIBLIA MOWI ZE MAMY BYC WPORZADKU DLAKAZDEO I NIE OSADZAC OD TEGO JEST BOG

NAWET WLOSZKI MAJA MEZOW MUZULMANOW A DZIECI WYCHOWUJA W OBU RELIGIACH..JAK SIE LUDIE KOCHAJA TO NIE PRZESZKADZA NIC. ZAWSE MOZNA DOJSC DO UGODY :] MYSLIMY ZE JEST ZACOFANIE U MUZULMANOW ALE TE SIE SPORO ZMIENILO

ON NIE JEST MURZYNEM WIDZISZ JAKI TEPY JESTES I ZACOFANY NAWET NIE ZNASZ SIE NA NACJACH LUDZI JAKIE MIESZKAJA NA SWIECIE JAK TYPOWY POLAK POTRAFISZ TYLKO KURWIC BO WIDOCZNIE WTOJ OJCIECC TAK NA MATKE WOLA KIDY JEMU OBIADU NIE PODA .I ZA TAKA ODPOWIEDZ POWIEM..KURWA TO TWOJA ZONA CZY DZZIEWCZYNAKTORA BIEDE Z TOBA KLEPIE W BLOKU I KUPUJESZ ZUPKI Z BIEDRONKI ABY PRZEZYC KURWA TO CIE WYCHOWALA NAKURWIARZA

POLAK TO KONFIDENT PIJAKISPRZEDAWCA WWIEKU 19LAT 2 POLAKOW MNIE ZGWALCILO NAIMPREZIE ..POLSKI FACET TO NIEROB I PIJAK BIJE TLUCZE ZONEPOPIJAKU A NASTEPNEGO DNIA JAKBY SIENIC NIE STALO..TAKIE SA PLUSY ZE CZASEM KOBIETA UTRZYMUJE RODZINE BOPOLAK PIJE Z KOLEGAMIA BABA ZAPIER ZA 10 ..

MUZULMAN IDZIE DOPRACY A KOBIETA ZAJMUJE SIE DOMEM DZIECMI..A POLAK JEST TAKI ZE MUSI MIEC WSZYSTKO NAJLEPSZE NAJDROZSZE ZEBY SIE POKAZC A KONTO W BANKU PUSTE MA I POZYCZA KASE BO LODOWKA PUSTA..CZASAMI MURZYN MA LEPSZE WYKSZTALCENIE I STAC GO NAUTRZYMANIE RODZINY ..POLAK PIJANY RUCHA WSZYSTKO A MUZULMAN NIE PIJE :)

A CO MOZE JESZCZE MUZULMAN JEST BARDZO UCZUCIOWY I ROMANTYCZNY W LOZKU NIEPOJDZIE PIJANY Z KOBIETA DO LOZKA ZONA CZY DZIEWCZYNA.. KAZSY BIJE ZALEZY COMAW GLOWIE

Caro mieszasz dwie rzeczy: to, jak ludzie postępują z tym, jak ich postępowanie jest oceniane przez kulturę i czy spotyka sie z sankcjami karnymi. W kulturze muzułmańskiej zabicie żony jest niekiedy OBOWIĄZKIEM męża. Spotka się ze społeczną aprobatą i poparciem.. W naszej kulturze zabójca musi się ukrywać przed karą. Kumasz tę maleńką różnicę?

Gość To ja opowiem moja historie
Wcale nie uwazam, ze wszyscy sa tacy sami ale dla przestrogi oto moja historia. Mojego Ahmeda poznalam w pracy, rok pozniej zamieszkalismy ze soba i zaszlam w ciaze. Bylo cudownie, wiadomo byly zgrzyty ale raczej takie jak kazdy ma, wiec kto dzisiaj gotuje czy jedzie na zakupy. Po dwuch latach bardzo mnie wkurzyl (dalej nic zwiazanego z isamem raczej sprawa finansowa) i sie wyprowadzilam do rodzicow. Mialam znow z nim zamieszkac ale moja matke zostawil ojciec i bardzo potrzebowala wsparcia wiec chcialam jej troche pomoc. Ahmed chcial kupic dom wiec bez sensu bylo sie przeprowadzac na kilka tygodni, stwierdzilismy, ze poczekamy az jednak ten dom kupi. Nadal bylo super, on bardzo europejski, jezdzilismy na wakacje, do Polski, ja studiowalam i od czasu do czasu wychodzilam ze znajomymi. On nie byl religijny, ochrzcilam dziecko za jego zgoda bo to byl warunek naszego dalszego bycia razem i naparwde bardzo sie ukladalo, on zakochany, traktowal mnie jak ksiezniczke i najwazniejsza osobe na swiecie. Potem zaczynal wiecej wyjzedzac do swojego kraju i w delegacje, troche sie od siebie oddalilismy ale nadal bylismy zakochani i pewni przyszlosci. Oczywiscie mieszkanie razem troche sie odsunelo w przyszlosci. pewnego dnia wracalam od fryzjera i spotkalam nasza byla kolezanke. Powiedziala mi, ze moj Ahmed ma zone chrzescijanke ktora dla niego przeszla na islam i dziecko o muzulmanskim imieniu. Bylam w absolutnym szoku. Jak to? On taki 'europejski' uwielbiajacy silne kobiety jak ja, ma potulna zonke od roku!!! Oczywiscie nie chcial sie przyznac ale potem jak juz wiedzial, ze nic nie wskura, przyznal sie. Mozecie wyobrazic sobie moj szok!!!! Po 5 latach razem dopiero sie dowiedzialam, ze jednak jego zona music byc muzulmanka chciaz nie raz powtarzal, ze mu na tym nie zalezy!!! Oczywiscie stwierdzil, ze kocha nas obie a razcej mnie jako kobiete a ja za to co dla niego zrobila (przeszla na islam) i zebym od niego nie odchodzila bo w islamie mozna miec dwie zony? Ciagle islam islam a przez tyle lat byl jakby odciety od swojej wiary, fakt przechodzil ramadam i nie pil ale poza tym niczym nie roznil sie od moich Polskich znajomych. Ostrzegam! Nawet jak nie wiadomo jak bedzie wasz 'Ahmed' nowoczesny to jego zona a juz na pewno jego dzieci MUSZA byc muzulmaninami. Nawet jak nie od razu po narodzinach to pozniej.Wasz wybor czy Wy tego chciecie? nie raz pisalam na kafeteria, ze moj jest inny, zadnej chusty na leb itp a jednak po tylu latach wyszla jego natura. Nie mowie, ze on jest zly czy islam jest zly ale dla nas europejek to nigdy normalny zwiazek nie bedzie. Teraz juz dochodze do siebie i moge na ten temat rozmawiac ale to co przezylam to moje. uwazajcie kobiety...

Gość Wrazliwoniewrazliwy
Co Ty bredzisz nikt Cie nie bedzie zaczepial kazdy ma wyjebane na tego Twojego hasana ke-babiarza hehe