Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cerelon

aparat jak to jest?

Polecane posty

Gość cerelon

planuje założyć sobie stały aparat na górna szczękę, w związku z tym mam kilka pytań. Jak to wygląda od strony podniebienia, czy boli? i czy w ogóle warto? najbardziej boje sie reakcji otoczenia.

Gość vetinari
Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym podniebieniem. Jeżeli boisz się kłopotów z mówieniem, mogę cię uspokoić, że nie ma żadnych. (Problemy z wyraźnym mówieniem są przy aparacie ruchomym). Jeżeli chodzi o ból, to oczywiście jest. Najgorzej jest dzień po założeniu aparatu. Wszystkie zęby są wtedy naruszone i człowiek ma problemy ze zjedzeniem czegokolwiek twardego. Po krótkim czasie dyskomfort mija i po paru tygodniach w zasadzie zapomina się o całym aparaciku. Reakcja otoczenia zapewne będzie. Aparatu stałego nie da się nie zauważyć. Ja spotkałam się jedynie z pozytywną reakcją, w mojej ówczesnej szkole co trzeci uczeń nosił aparat stały więc było to coś bardzo powszechnego. Niedawno mój brat miał zakładany aparat i on również spotkał się z podobnymi opiniami. Sama aparat nosiłam 1,5 roku i moim zdaniem opłacało się. Mam równiutkie ząbki. (Aha, jest jeszcze sprawa usuwania zębów, nie wiem czy u ciebie będzie konieczne, ale przytłaczająca większość osób które nosiły aparaty, miała usuwane chirurgicznie zawiązki ósemek, ja np. dwie dolne i jedną górną, to było w tym wszystkim chyba najmniej przyjemne). Mimo to polecam.