Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waniliowa paniii

Jak dbać o główkę noworodka?czym ja myc?

Polecane posty

Gość waniliowa paniii

Gość ezpertii
W okresie noworodkowym myj dziecku główkę codziennie, używając jedynie łagodnego, przeznaczonego dla dzieci mydła tego samego, którym namydlasz całe ciało. Skóra noworodka jest jeszcze niedojrzała, skłonna do podrażnień i dlatego im mniej kosmetyków, tym lepiej. Oliwka, krem do pupy, mydło powinny być delikatne, najlepiej polecane przez IMiD lub CZD.

Gość xpressmusic
Mycia głowy noworodka nie należy unikać, bo takie dzieci często ulewają (również podczas leżenia), a na szyjce i włosach mogą znaleźć się resztki pokarmu, które po zaschnięciu drażnią skórę. Z codziennego mycia można zrezygnować, gdy noworodek ma dużo włosów, a w domu nie jest zbyt ciepło. Wtedy wystarczy myć dziecku głowę co dwa, trzy dni.

Gość do waniliowa pani
Główkę noworodka możesz myć tą samą kostką mydlaną, której używasz do mycia ciała. Jeśli do kąpieli używasz płynu lub np. emolientu (to kosmetyki dostępne w aptece, które nie tylko myją, ale też nawilżają i lekko natłuszczają skórę), umyj nim również główkę malca. Możesz także użyć szamponu, jeśli nadaje się dla dziecka już od pierwszych dni życia.

Gość ksjdskldsdd
A ja polecam żel do mycia ciała i włosów z Nivea Baby. Jest delikatny i hipoalergiczny. Ogólnie to polecam kosmetyki z Nivea. Jeżeli dziecko ma włosy to tym bardziej myj codziennie główkę. Na owłosionej głowie często pojawia się ciemieniucha. Ja tak do 2 miesiąca kąpałam dziecko codziennie. Teraz już skończyła 3 i co 2 dni ją kąpię, a główkę myję przy każdej kąpieli. Nie oliwkuję, bo oliwki podrażniają. Jak moja miała lekką ciemieniuszkę to smarowałam Bepanthenem. Rewelacyjny.