Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niunia 89 ldz

chrzest

Polecane posty

Gość Niunia 89 ldz

mam pytanie czy rodzice moga przystapic do komusi sw jesli maja tylko slub cywilny???

Gość mamamamama
wydaje mi sie ze osoby bez slubu nie moga przyjmowac komuni sw ale moga czynnie uczestniczyc chodzac do kosciola

Gość mamamamama
no ksiadz jak ksiadz do chrztu moze dopuscil ale z komunia sw to niewiem jednak zasady jakies sa

oczywiście, że nie mogą - przecież nie żyją w sakramentalnym związku małżeńskim. chrztu ksiądz nie powinien odmówić - wkońcu chrzci dziecko, a nie rodziców.

Gość wszyscy kopiują gage
chrztu na pewno nie odmówi skoro chrzczą np dziecko żonatego faceta i jego kochanki

Gość PipiSilia
Przystąpić do komunii? Napisałaś to tak jakbyś to Ty i Twój mąż mieli wziąć komunię... Jak dziecko chce być katolikiem to nie rozumiem dlaczego ma cierpieć przez rodziców? To byłoby moje pierwsze pytanie do księdza jeśli nie dopuściłby mojego dziecka do komunii.

Gość wszyscy kopiują gage
swoją drogą - po co chrzcic dziecko jak nie ma się ślubu kościelnego - albo jesteś wierzaca albo nie - jak tak czemu nie macie ślubu - jak nie po co wam chrzest? Dziwny brak konsekwencji...

To że nie są rodziną rzymskokatolicką nie znaczy, że nie wierzą. Jedynym sposobem na zmycie grzechu pierworodnego z dziecka jest właśnie chrzest. To w jakim kościele się to robi to akurat dla dziecka dużego znaczenia nie ma.

Gość do góry .......hej
do wszyscy kopiują gage A po to ,żeby dziecko mogło w przyszłości bez problemu przystąpić do sakramentu bierzmowania , małżeństwa ect.... bo to ,że ja robię tak a nie inaczej nie oznacza,że nie chce dać mojemu dziecku wyboru własnej drogi ... Bo może właśnie ono będzie chciało mieć ślub kościelny ... i w tym momencie ja mu utrudniam osiągnięcie tego .