Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żołądkowa gorzka i balsam

Dlaczego w Polsce eutanazja nie jest legalna?

Polecane posty

Gość czy wiecie co to eutanazja??
No dla mnie to rodzaj właśnie samobójstwa, tyle że wspomaganego, które dotyczy osób, które same nie są w stanie sobie poradzić: jak ktoś jest zdrowy i sprawny to nie pyta nikogo, tylko się zabija i już, a taki słynny już Janusz Świtaj z przyczyn zdrowotnych nie może - więc walczy o to, by ktoś mógł mu pomóc. To trochę jak z samochodami: tysiące ludzi giną pod kołami co roku, jest to straszna tragedia, ale nikomu nie przychodzi do głowy, żeby samochody miały być nielegalne. Raczej należy ustalać takie zasady, by ludzi ginęło w wypadkach jak najmniej: jest mnóstwo przepisów, zakazów, a żeby się posługiwać samochodem trzeba je poznać. Mimo to wypadki wciąż się zdarzają: rozwiązanie może przynieść dyskusja jak posługiwać się samochodami, żeby było bezpiecznie, a nie czy samochody powinny być legalne. Choć delegalizacja samochodów ocaliłaby wielu ludzi.

Gość amalletta
fajnie, że padł własnie ten przykład... dla mnie jest super, czytaj i wyciagaj wnoski: http://dziennik.pl/wydarzenia/article156079/Janusz_Switaj_zaczyna_nowe_zycie.html "Przez wszystkie te lata po wypadku każdy dzień był kopią poprzedniego. I doskonale wiedziałem, że każdy kolejny tydzień będzie dokładnie taki sam jak poprzedni. To wyglądało tak: budzę się, jem śniadanie, oglądam film, następnie rehabilitacja, praca przy komputerze, kolejny film, znowu komputer, obiad, jeszcze raz film, potem toaleta, na dobranoc znowu jakiś film albo komputer. Jedyna zmiana polegała na tym, czy miałem większą czy mniejszą spastyczność, czyli niekontrolowane ruchy całego ciała" - opowiadał DZIENNIKOWI Świtaj rok temu, tuż po tym, jak złożył w sądzie wniosek o zaprzestanie uporczywej terapii. Czas zmian Ale zupełnie nieoczekiwanie ten desperacki akt rozpaczy stał się punktem zwrotnym w jego życiu. 32-letni wówczas mężczyzna z dnia na dzień stał się bohaterem mediów. Dla jednych był symbolem walki o legalizację eutanazji, a dla innych nieustraszonym bojownikiem o prawa wszystkich niepełnosprawnych ludzi w Polsce. Świtaj zyskał też wielu nowych przyjaciół. Codziennie na jego skrzynkę pocztową przychodziły setki e-maili od ludzi poruszonych jego losem. Zgłosiła się między innymi Anna Dymna, która zaproponowała mu pracę na pół etatu w swojej fundacji "Mimo wszystko". "Pojawiła się w moim życiu iskierka nadziei" - powiedział DZIENNIKOWI wtedy Świtaj. Teraz, rok później, Janusz przez kilka godzin dziennie wyszukuje w internecie ludzi potrzebujących pomocy. "Znajduje ich w najdziwniejszych miejscach, miasteczkach na końcu Polski, do których sami nie umielibyśmy dotrzeć. Jest świetny, siłą musimy go odciągać od pracy. Wiążemy z nim nadzieje na najbliższe kilkanaście lat. Jego oczy, a przede wszystkim głos są dla fundacji niezwykle cenne" - twierdzi Maja Jaworska, wiceprezes Fundacji "Mimo wszystko". Jej zdaniem praca bardzo zmieniła Janusza Świtaja. "Kiedy go poznałam, był nastawiony do świata roszczeniowo. Uważał, że wszystko mu się należy. Teraz nie myśli już tylko o sobie, chce jak najwięcej załatwić dla swoich podopiecznych. To jego priorytety. I ciągle powtarza, że czuje się szczęściarzem i tym szczęściem chciałby zarazić innych" - mówi Jaworska.

Gość amalletta
i jeszcz: http://wyborcza.pl/1,76842,5315688,Janusz_Switaj__Chce_mi_sie_zyc_.html Wołanie o prawo do eutanazji to wołanie o miłość ludzi, którzy mogą pomóc zmienić twoje zycie nadając mu sens Nawet ból nie jest juz przyczyną, bo współczesna medycyna potradi go w wiekszosci wyeliminować...