Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vjhnvvvvvvvvv

CO WARTO STUDIOWAC??

Polecane posty

Gość bufki na sedesie
idź na studia, które będą trochę pokrywały się z Twoimi zainteresowaniami, potem jak już będziesz pewna jaką drogę chcesz wybrać możesz robić podyplomówki, kursy etc.

plotko - ja również jestem po technikum ale kształcę się w innym zawodzie ale zgadzam się z tym co piszesz :) bez porównania mieć do czynienia z osobą po technikum czy lo. Chodzi mi teraz o zdobyte praktyki, wiedzę itd. No i egzamin zawodowy na końcu z całych 4 latek nauki :)

Gość niestandardowo
ja powiem tak: warto studiowac to co się kocha lub chociaż lubi. bo to właśnie to da później spełnienie a nie kasa. co po dużej kasie kiedy codziennie odwalamy zajęcie które nas nie kręci. a jak się robi to co się lubi, to jest się w tym dobrym i kasa łatwiej przychodzi bo chetniej pracujemy :D

Gość plotko
niestandardowo masz racje. a tak poza tym nie jest latwo okreslic najbardziej oplacalny kierunek studiow. w tej chwili jest popyt na specjalistow z jednej dziedziny, za kilka lat poszukiwan beda specjalisci z innej dziedziny....

vjhnvvvvvvvvv na architektórę jest trudny egzamin z rysunku do którego się ludzie długo przygotowują. Studia ciekawe ale trudne no i potem praca to przede wszystkim przepisy i urzędy a mniej projektowanie niestety.

co warto studiować, hmmmm ciężkie pytanie, to jak wróżenie z fusów po kawie. Nie wiemy jaki zawód za 5 lat bedzie na topie. W ciemno można iść na takie studia, po których jest praca za państwowe pieniądze (np. medycyna). Ja na Twoim miejscu, szukałbym takiego zawodu, po którym można znaleźć zatrudnienie w innych krajach UE. Ale przede wszystkim ucz się tego co lubisz ;)

A może zadaj cobie pytanie czy warto studiować? Może warto przez rok czy dwa popracować i potem wybrać kierunek. Ludzie wcześniej pracujący bardziej poważnie do studiów podchodzą.

Gość vjhnvvvvvvvvv
mysliciel999 - masz 100% racji. z checia bym popracowała zeby poznac rynek nie z opiniii ludzi,tylko sama wiedzac jak pewne zawody w rzeczywistosci wygladaja,nie mowie pracujac w nich ,lecz bedac blizej tego. Ale niestety ,studia to kwestia pieniedzy,jesli w tym roku na nie nie pojde.to zostane na lodzie. Rodzice ostro mne na nie wysyłają,juz dawno mowilam o roku przerwy który chcialabym miec na zastanowienie i przepracowanie na co oni ze albo ide na studia albo nie mam domu. realia....

Gość ggggggadugadu
up bejbe :)

Gość warszawski policjanttt
nie warto studiowac niczego poza technicznymi i medycznymi bo strata czasu i pieniędzy ja skończyłem licencjata nie znalazłem żadnej pracy