Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vjhnvvvvvvvvv

CO WARTO STUDIOWAC??

Polecane posty

Gość vjhnvvvvvvvvv

głupio moze to brzmi ale co warto studiowac? tak ,to co kochamy,do czego mamy talent. RACJA. Ale powiedzcie,po jakich kierunkach możemy miec duzą (jak na ten kraj oczywiscie......) gwarancję znalezienia pracy ? Czy mit ze humanisci,socjolodzy,pedagodzy,psycholodzy roboty jako takiej nie znajdą,bo jest ich wieeeeeeeeeeeele a prace otrzymaja bez problemu tylko ci z wykształceniem technicznym (architektura,inzynieria srodowiska,budownictwo) ??? czekam na opinie.

Gość muszkapoland
co racja to racja... ale budownictwo i architektura to juz nie ten popyt.. za duzo ich sie narobilo :)

Gość A po co ci studia
Najważniejsze to umiec dobrze laskę obrabiać :classic_cool:

Gość muszkapoland
tak tak,ale to wystarczy na waciki a nie na zycie przez przyszle 50lat :)

Gość muszkapoland
up

Gość harman
powiem czego nie warto: filologii angielskiej, bo teraz jest ich tylu, że znalezienie pracy graniczy z cudem. chyba, że tak dla siebie to wtedy polecam.

Gość vjhnvvvvvvvvv
rozumiem. w sumie slysząłam ze fil. germanska oplaca sie lepiej i jest bardzije ceniona.. co do fil. ang. to praca jako naucz. ang. czy lektor/tłumacz moze zdobyc kazdy kto zna ang.. atki ktos to rownie dobrze 5letni student czy osoba przebywajaca 5lat poza pl..

Warto studiować jeśli cie interesuje kierunek i chcesz się rozwijać w danym kierunku. W przypadku studiów dla "dobrej posady" to bezsensowne wpieprzenie siew męczarnie pracy która nie będzie cię interesować. Ale jeśli już to nie studiować kierunków o których wszyscy mówią że brakuje bo to powoduje owczy pęd i wypluwanie przez uczelnie masy niedouczonych pseudo fachowców którzy nie mogą znaleźć pracy bo pięć lat wcześniej jakiś niedouczony pismak powiedział że studiowanie tego da 100% szanse na pracę i dobrą pensję. Nie biorąc pod uwagę że po 5 latach jego słowa zmienią sytuację. Jak chcesz studia robić dla "płacy" zastanów się co może być potrzebna ze 5-7 lat i jakie kierunki z tych potrzebnych są niemodne i pogardzane. To da ci szanse na start w warunkach niedoboru pracowników i większe szanse na dobry start. Albo co ma większy sens idź do pracy i rób kursy o potwierdzonej renomie na świecie które dadzą ci certyfikaty respektowane na w każdej firmie na świecie i potwierdzone międzynarodowymi egzaminami. W ten sposób za pięć lat będziesz mieć zestaw papierków jak i doświadczenie zawodowe.

Gość vjhnvvvvvvvvv
pierwsza satysfakcjonująca mnie odpowiedz :) dzieki.

vjhnvvvvvvvvv z języków to chiński w połączeniu z wiedzą handlową i techniczną ma przyszłość bo handel z chinami będzie się jeszcze długo rozwijał. Oczywiście mówię o znajomości wystarczającej do rozmów jak i do tłumaczenia w biegu rozmów między chińskim i językami europejskimi. A więc więcej niż biegłej ;)

polecałabym studia medyczne lub pokrewne.Szpitale, przychodnie, apteki beda zawsze (starzejace sie spoleczenstwa, nowe choroby, rozwijajace sie technologie..).Moze analityka medyczna czy farmacja? oczywiscie kierunki medyczne nie sa dla kazdego,ale jesli lubilas biologie, nie masz problemów z chemia to czemu nie? sama pracuje w szpitalu.bardzo sobie chwale swoja prace:) oczywiscie mozna powiedziec ze polska sluzba zdrowia nie daje gwarancji wysokich zarobkow, ale sa prywatne szpitale, apteki czy laboratoria

Gość plotko
hmm ja wybieram sie na studia w kierunku nauk o zywnosci, bo jak to mowia, ludzie jedli, jedza i jesc beda:)

Gość vjhnvvvvvvvvv
taaa,napewno na chinski pojde :P medyczne ? problem w tym ze biologia,chemia fizyka to nie dla mnie... lubie polski,angielski matme . wybrałabym zarzadzanie i marketing,pedagogike ale to tak oblegane kierunki ze nie ma sensu .

Gość vjhnvvvvvvvvv
nauki zywnosci? no racja jesc beda zeby zyc ;) ale widz etam pelno biologii ktorej nawet nie zdawałam na maturze :P

Gość plotko
nauki o zywnosci... aa to juz zalezy od konkretnego kierunku, co innego inzynieria(tutaj wlasnie przewaza wspomniana biologia) a co innego np towaroznawstwo zywnosci gdzie jest polaczenie kilku przedmiotow np chemia, troche fizyki...

nie warto studiowac filologii angielskiej chociazb, bo moja przyjaciolka jest po iberystyce(hiszpanski) i ma problem od roku ze nalezieniem pracy.oczywiscie w szkolach jezykow obcych mozna znalezc prace, ale dla kogos kto chce byc nauczycielem. a ona nie ma zadnego doswiadczenia, nic nie potrafi-tylko zna jezyk.a oferty pracy raczej dotycza np.ksiegowej ze znajomoscia hiszpanskiego. niestety znajomośc języków w tych czasach ma byc dodatkowym atutem, a niekoniecznie zawodem to moye architektura? tam jest duuuuuuuuuuyo matmY

Gość vjhnvvvvvvvvv
architektura? nawiasem kocham domy,wnetrza itd wsyztsko co z tym zwiazane. Ale powiem szczerze -to bardzo oblegany kierunek i sie nie dostane. A do tego pelno jest teraz ludzi w tym zawodzie.

Gość vjhnvvvvvvvvv
z góry przepraszam za moje stwierdzenia 'pelno ludzi w tym zawodzie' ale taka prawda,pojde na kierunek gdzie ludzi jest od ciula ,a wiedzac ze w tym sie nie wybije sczegolnie ,mam jakies podstawy twierdzic ze to bd zwyczajne zmarnowanie 5 lat ;)

Gość vjhnvvvvvvvvv
up

na arcitektórze wcale tak strasznie dużo matmy nie ma za to masa dziwnych przedmiotów jak historia urbanistyki. A matma to wszystkie techniczne kierunki. Budownictwo (konstrukcje) geodezja i pokrewne. Architektów jest jak mrówków i żeby w tym robić kasę to albo trzeba być super wybitnym albo mieć znajomości a tak naprawdę dobre nazwisko. No i uprawnienia jeszcze po studiach trzeba robić.

vjhnvvvvvvvvv napisałaś że interesują cię matma,angielski i polski a możesz to spróbować przełożyć na zawody? Masz w ogóle pojęcie do jakich zawodów jakie kierunki przygotowują i chociaż blade pojęcie jak praca w danych zawodach wygląda? Może chociaż wiesz jaki rodzaj pracy by ci odpowiadał? Biuro a może gonienie po polu i mierzenie? A tak na marginesie to nie trochę późno na wybieranie kierunku studiów?

Gość vjhnvvvvvvvvv
u mnie wszystko jest na ostatnia chwile.. za pozno ? hmm jeszcze nie ma nawet wynikow matur. Mowi sie ze kierunek powinno sie wybrac juz skladajac papiery do liceum.. w rzeczywistosci 80 % znajomych ma tą sytuacje co ja -kazdy kombinuje jak by tu najlepiej wyjsc.

vjhnvvvvvvvvv wydawało mi się że podania na studia składało sie wcześniej ale ja dawno temu ten błąd popełniałem więc może mi się popierdasiło ;) A ty zastanów się jaką chcesz mieć pracę spróbuj popytać znajomych i znajomych rodziców jak ich praca wygląda. Bo szkoda się potem męczyć. Co do kierunku zawsze możesz spróbować wybrać taki który po roku możesz zmienić łatwo jak się więcej dowiesz. Tak jest z prawie wszystkimi technicznymi bo na pierwszym roku programy są bardzo zbliżone. Ja osobiście uważam że warto popracować i potem ewentualnie iść na studia ale ja mam specyficzne podejście może dla tego że nie ma kierunku studiów który by pokrywał się z moim zawodem.

Gość vjhnvvvvvvvvv
dokladnie wszedzie jest tak ze pisza iz rekrutacja odbywa sie od 2 czerwca.. w sumie po co skoro wyniki matur są w internecie kolo 20 czerwca a papierek z wynikami dostaje sie pod koniecczerwca? co do rodzicow to kierunki pedagogiczne,w których oboje pracują No ale praca nauczyciela nie dla mnie ;)

"Mowi sie ze kierunek powinno sie wybrac juz skladajac papiery do liceum" Wybacz nie wiem kogo teraz znowu ciężko obrażę ale takie coś może wymyślić tylko chory na umyśle. Ty jesteś ofiarą naszego nieudolnego szkolnictwa które nie daje możliwości kierunkowania już w liceum i nagle wychodzi się z liceum i nie wie się co by tu studiować bo tak naprawdę nie wie się czego te studia będą dotyczyć i jaką pracę zapewnią. Szczególnie że namnożyło się kierunków jak marketing i zarządzanie które uczą wszystkiego i niczego z jakiegoś wycinka wiedzy.

Rekrutacja jest wcześniej bo potem na obłożonych kierunkach stoi się kilku godzinnych kolejkach żeby złożyć dokumenty :) Przynajmniej jak ja składałem to tak było. A poza tym muszą przygotować egzamin i takie tam inne pierdółki.

Gość vjhnvvvvvvvvv
no stress nikt nikogo nie obraza ;) dokladnie zaluje ze nie poszlam do technikum,po gimnazjum czlowiek byl mlody i glupi ,kazdy kto mial w miare dobre oceny szedł do liceum . Szczezrze to juz widze ,ze lepiej ode mnie wyjda ci po zawodowce .

Na jednym z pierwszych wykładów usłyszeliśmy od jednego z profesorów że na studia powinni iść tylko ludzie po technikach :D bo po liceum to gówno się umie i można co najwyżej iść na kierunki humanistyczne a nie techniczne :D I w sumie to dupek z niego był ale miał racje. Ludzie po technikum mieli o wiele łatwiej bo cześć rzeczy była dla nich rozszerzeniem a nie nowością. Technika są wykpiwane ale zupełnie niesłusznie powinno ich być więcej i bardziej na nie się powinno kłaść nacisk.

Gość vjhnvvvvvvvvv
dokladnie. ciagnie mnie na architekture,ale zamoast isc do technikum budowlanego (w mojej szkole bylo) poszlam do liceum.. pojde na architekture i ci po technikum bd mieli latwiejszy start. Koles mial racje w kazdym razie ;)

Gość plotko
jestem po technikum i w100 % zgadzam sie z powyzszymi opiniami.niby podczas rekrutacji licza sie procenty z matury, jednak egzamin ten nie ukazuje obiektywnego poziomu wiedzy. w technikum poziom nauki wcale nie jest niższy, oprocz przedmiotow ogolnych sa jeszcze zawodowe, a uczyc trzeba sie ze wszystkiego.wracam juz do tematu:) idac do technikum o okreslonym kierunku, dobrze jest wiazac dalsza nauke w podobnym wlasnie kierunku bo material w technikum jest nieco okrojony niz ten na studiach... jedna nauczycielka powiedziala mi wykladowcy potrafia odroznic kto jest po technikum a kto po liceum...po liceum-teoria,a po technikum praktyka i teoria.