Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mecenass

wyniki badania krwi i moczu a wątroba

Polecane posty

Gość mecenass

witam serdecznie w połowie maja miałem wykonane badania krwi i moczu; jeśli chodzi o morfologię, otrzymałem następujące wyniki: odczyn Biernackiego 3 mm/h (zakres referencyjny 1 - 10) leukocyty 5,28 tys/ul (zakres referencyjny 4,00 - 10,00) erytrocyty 5,04 mln/ul (zakres referencyjny 4,6 - 6,2) hemoglobina 15,6 g/dl (zakres referencyjny 14,0 - 18,0) hematokryt 45,4% (zakres referencyjny 42 - 52) MCV 90,1 fl (zakres referencyjny 81,0 - 97,0) MCH 31,0 pg (zakres referencyjny 28,0 - 32,0) MCHC 34,4 g/dl (zakres referencyjny 32 - 36) RDW 12,4% płytki krwi 238 tys/ul (zakres referencyjny 150 - 400) MPV 10,7 fl PCT 0,2% PDW 12,50 fl P-LCR 21,2% wzór krwinek białych limfocyty 27,5% (zakres referencyjny 25,0 - 40,0) monocyty 11,2% (zakres referencyjny 2,0 - 12,0) eozynofile 3,4% (zakres referencyjny 2,0 - 4,0) neutrofile 57,7% (zakres referencyjny 50,0 - 70,0) bazofile 0,2% (zakres referencyjny 0,0 - 1,0) jeśli chodzi o badanie moczu wyniki są następujące: barwa żółta ciężar właściwy 1,016 (zakres referencyjny 1,015 - 1,030) białko w moczu nieobecne glukoza nieobecna ciała ketonowe nieobecne odczyn moczu (pH) 6,5 (zakres referencyjny 5,0 - 7,0) urobilinogen w normie bilirubina w moczu nieobecna związki nitrowe nieobecne osad moczu - badanie mikroskopowe leukocyty 0-2 w polu widzenia nabłonki płaskie 0-2 w polu widzenia wszystkie wyniki mieszczą się w granicach, ale ja czuję się jakoś fatalnie; od dłuższego czasu mam wrażenie, że w prawym boku uciska mnie wątroba - czasami jest ok, ale czasami czuje uciskanie pod żebrami, w prawym boku; w 2007 roku miałem wykonywane dwukrotnie badanie USD jamy brzusznej - wszystkie organy miały prawidłową budowę i nie były powiększone; czy zatem możliwe jest, że moja wątroba jest chora? wykonałem testy genetyczne na obecność wirusów zapalenia wątroby typu B i C (metodą PCR), ale wyniki będę mieć za ok. 2 tygodnie; czy mając na względzie podane przeze mnie wyniki i odczuwane dolegliwości, mam się czegoś obawiać? wiem, że jestem panikarzem, bo już kilka razy wmówiłem sobie choroby (m.in. cukrzycę), ale wyniki nie potwierdzały moich przypuszczeń z góry dziękuję za odpowiedź

dobre masz wyniki tylko pozazdrościć a wątroba czasem daje ucisk pod wpływem jedzenia może jesz coś za tłusto i cię kuje dlatego skoro wszystkie badania wyszły dobrze to co się martwisz

Gość mecenass
hmm, czyli uważasz, że nie jest źle? czasami się nakręcam i to jest najgorsze, nawet moja dziewczyna zwróciła mi na to uwagę ;)

Przez nerwy nabawisz sie refluksu, zapalen zoladka albo wrzodow i bedziesz po jedzeniu czul uciski. Wyluzuj ;]

Gość mecenass
hehe ;) najlepsze w tym wszystkim jest to, że podświadomie czuję, że będzie dobrze :)

Gość mecenass
podziękował dobry człowieku ;) będę brać teraz ziółka na wątrobę, ogólnie mam zamiar odtruwać ją i odstawić alkohol na jakieś 6 tygodni :)

Gość mecenass
podziękował dobry człowieku ;) będę brać teraz ziółka na wątrobę, ogólnie mam zamiar odtruwać ją i odstawić alkohol na jakieś 6 tygodni :)

Gość zrób sobie
jeszcze próby wątrobowe z krwi, ASPAT i ALAT.

Gość hyjsdkjkjad
zdrowyś jak koń!! poważnie tylko pozazdrościć takich wyników. dla pewność możesz jeszcze zrobić jak już ktoś mówił aspat, alat i może CRP, ale pewnie też będą w normie, bo jak by się coś działa złego to odbicie w morfologi by jakieś było.