Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia dziekie siodło

Moj synek w lipcu 4 latka skonczy i dalej korzystamy z pieluch.

Polecane posty

Gość saguaro
To niedobrze , że w tym wieku je jeszcze dużo kaszek. Powinien jak najwięcej gryźć, zeby prawidłowo rozwijał się zgryz i aparat artykulacyjny. W przeciwnym wypadku będzie miał lub ma wady wymowy.

Gość dziecko autorki pewnie
''dokladnie masz racje. Postanowilam ze zanim sie dzidzius drugi urodzi to ze jego oducze odpieluszek juz bo nie dam rady dwójki tak przebierac chyba. Mam jeszcze troche czasu na to i dlatego weszlam na forum jakies cos sie podpytac was co radzicie.'' dobrze ze zaszlas w ciaze i widzisz problem ze zmiana pieluchy u dwojga dzidziusiow na raz. gdyby nie twoja ciaza pewnie dalej beztrosko myslabys ze twoj 4 letni dzidzius ma jeszcze czas

dziecko autorki pewnie no widzisz jak sie fajnie zlozylo :) apropo twojego wczesniejszego postu to jakbys czytala co pisze to bys wiedziala ze z butelki juz jakis czas nie pije :)

saguaro nie ma żadnej wady, ślicznie mówi i wszystko wymawia. A kaszke daje mu tylko 2 razy dzinnie.

Gość karrambaa
Autorko te nocniczki sa takie normalne Moze kup taki z bajerami w kształcie tronu albo zwierzaczka widziałam kiedys taki grający i podswietlany A tak wogóle to nie uwazasz ze moze sedes w tym wieku jest juz najodpowiedniejszy ? 4 latek to duzy chłopczyk i pewnie zabawa w dorosłego bardziej mu sie spodoba niz nocnik dla malucha :) Jestem absolwentka psycholiogii i pedagogiki specjalnej Na stazu duzo sie nauczyłam i duzo zobaczyłam I jedno ci tylko powiem Masz duzy problem Ale nie ty jedna bo to coraz czestszy problem w kregach naukowych zwany juz patologia :)

karambo 4 letnie dziecko robiace w piluchy to aptologia? mozesz cos wiecej napisac?

i jednak od nocniczka wolałabym zaczac tak jak inne dzieci zaczynaly. Chcialabym chociaz raz splukac jego kupke z nocniczka :)

Gość saguaro
2 razy dziennie kaszkę to jedzą roczne dzieci. 4 latek powinien jeść takie same posiłki co dorośli, a kaszkę to czasami na deser.

Gość wdfggg
dziecko 4 letnie orbi w pieluchy, ale matka, ile ty masz lat, chyba z 15 bo to tylko gówniary moga być tak durne i w ten sposób wychowywać swoje dzieci, lenie jedne,

saguaro no możliwe ale mój syneczek uwielbia kaszke wiec mu dajemy :)

Gość autorko czytajac twoje posty
mam wrazenie ze z toba jest cos nie tak - jestes strasznie beztroska a dziecku wyrzadzilas wielka krzywde a twoje drugie dziecko pewnie bedzie latalo w pameresie dopoki nie zajdziesz w 3 ciaze

wdfggg 15 lat? chcialabym znowu miec tyle :)

Gość saguaro
Kobieto, Twoj syn etap nocnika przechodził w pampersie, więc teraz to już nie cofaj go w rozwoju, tylko ucz od razu do sedesu. "Chciałabym chociaż raz spłukać jego kupę z nocnika"- po przeczytaniu tego zdania doszłam do wniosku, ze Tobie zajmowanie się fekaliami syna sprawia ogromną przyjemność...to nie jest normalne

Gość autorko czytajac twoje posty
"i jednak od nocniczka wolałabym zaczac tak jak inne dzieci zaczynaly. Chcialabym chociaz raz splukac jego kupke z nocniczka " normalnie sie popłakalam!

autorko czytajac twoje posty beztroska? nie, poprostu ta pielucha to nie dla mnie koniec swiata i moze dlatego sposob wypowiedzi tak odbierasz. apropo 3 dziecka, to chcemy miec tylko dwojeczke wiec wedlug twojej teorii bedzie biegalo chyba do iks czasu w pieluszce ;)

autorko czytajac twoje posty mialas okaaje slpukiwac kupke swojego dziecka? moze mialas a ja nie i nie dziw sie ze bym chciała tez

saguaro przeciez to nie kupki obcego dziecka, sasiada czy kolezanki tylko mojego. i to nie jest jakis moj fetysz tylko taknapisalam o tym splukaniu jejku

Gość karrambaa
Sa rózne odmiany patologi :) Nam sie wydaje ze jak w rodzinie są awantury i pijanstwo to jest patologia A tak naprawde jest to szeroko postrzegane W dzisiejszzych czasach kiedy cięzko jest o prace , nie mamy czasu, dzieci sa wychowywane przez babcie albo nianie traci sie kontakt z dzieckiem To naprawde dłuuuga do opowiadania sprawa Sa pewne normy w naszym zyciu które spełniamy i pewne którym nie sprostujemy Psychika 4 latka jest na tyle rozwinieta ze taki mały człowieczek doskonale wie do czego słuzy nocnik i sedes Tylko po co ma z tego korzystac skoro wczesniej nie musiał ? Jesli nie wymagamy od 2 latka załatwiania potrzeb poza pieluszke to 4 latek przyzwyczai sie do niej i jak ktos pisał wczesniej nie bedzie umiał inaczej Blokada psychiczna nie pozwoli mu na to . Czesto konieczna jest terapia .Nie chce tu sie madrzyc ani Cie oceniac ale troszke późno zaczełas walke z pielucha i bedzie ci trudno zwłaszcz ze jestes w ciązy ALE konsekwencja i tylko konsekwencja duzo pomoze Nie zakładaj pampersa Pozwól dziecku wejsc do toalety jak sama z niej korzystasz -tylko tak wiesz bez jakis pokazywan ;) Niech tata udaje ze sika do sedesu a potem synek Dzieci uwielbiaja nasladowac rodziców To moze pomóc Powodzenia

dzieki karamba za poswiecenie czasu na tak dluga wypowiedz.

Gość saguaro
Autorko, po Twoich wypowiedziach typu "syneczek, kupka, nocniczek, kaszka" sądzę, ze jestes bardzo infantylną osobą. Należysz do tych matek, które celowo opóźniają dorastanie dziecka, aby móc nadal otaczać go całościową opieką, aby być i czuć się potrzebną! być może w Twoich relacjach z mężem, rodziną, znajomymi coś jest nie tak; może nie zwracają na Ciebie uwagi i stąd taka potrzeba bycia komuś potrzebną. Zastanów się nad tym

saguaro nie, to nic z tych rzeczy. jestem jedyna córunia moich rodziców a teściowie traktują mnie jak córke (bo chcieli miec a maja 3 synów), przyjaciólki takie od serca mam 2 i wystarczy bo pseudoprzyjacióleczek ze studiów itd nie licze :P a to ze pisze synek nocniczek bo to sa dzidziusiowe rzeczy stad tak.

Gość karrambaa
Dodam jeszcze ze dzieci z duzym opóxnieniem rozwojowym np wykazywały duze zainteresowanie korzystaniem z dorosłej toalety w ramach grupowych cwiczen Jak w starych żłobkach Rząd sedesików i na wszystkich dzieciaczki kOMUS SIE UDA ŁO brawa owacje , inne tez chciały Pomagało :) Tobie tez sie uda :)Masz zdrowego mądrego synka który tylko z a pozno zaczal nauke :)

dziewczynki lece, dziekuje jeszcze raz za poświecony czas. Czas na kąpanko synka.

Gość gedfff
kobito idż do lekarza, bo z tobą coś nie tak

Jakby ktos chcial jeszcze cos dodac to bardzo prosze jak synka wykąpie to wejde jeszcze za około godzine a teraz mykam synka rozbierać pa

Powinnaś odpuścić sobie ten nocnik. Poważnie. Mój syn ma 4 lata i załatawia się na dorosłym sedesie. Bez żadnych nakładek. Jak dziś usiadł na nocniku rocznej siostry (celem zademonstrowania Małej do czego to cudo służy) to wygladał jak słoń na taboretku. A poza tym może Twój syn zaskoczy na sedes. Może go skusi dorosłość.

Gość saguaro
Autorko, 4 letnie dziecko powinno samo się rozbierać i ubierać. Coś mi się zadaje, ze ten Twój syneczek to jest baaaaardzo opóźniony w całej sferze samoobsługi. Szkoda dzieciaka, bo zrobiłaś z niego dzidzię; kiedyś zrozumiesz swój błąd, ale bedzie za późno...

Gość do kasi autorki
CYTUJĘ: "a to ze pisze synek nocniczek bo to sa dzidziusiowe rzeczy stad tak" DZIDZIUSIOWE? Twój syn to 4 letni facet a nie dzidziuś! Przecież Ty krzywdzisz dziecko tak je uwsteczniając w rozwoju! Rówieśnicy będą go uważać za głupka, który nosa nie wytrze bez pomocy mamy. Do kąpieli syn powinien rozebrać się sam. Piżamę również nałożyć samodzielnie.

jestem juz, w sumie tematyka taka sama jak i szłam kąpać synka :) ja lubię robierac synka zawsze sie wyglupiamy przy tym, nie chailabym zeby urósł, a za głopka nikt go nie bedzie go uwazal bo potrafi juz wyrazy czytac a niektore dzieci w jego wieku nawet literek nie odrozniaja to sa dopiero opóźnione dzieci.