Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę zaniepokojona matka

Co się dzieje z moim dzieckiem?

Polecane posty

Moja córka ma 1,5 roku i zauważyłam, że coś się z nią dzieje niedobrego. 1. Traci na wadze 2. Nie chce kompletnie nic jeść 3. Byliśmy u lekarza, to po badaniach stwierdził anemię - przepisał odpowiednie witaminy, dietę i przez jakiś czas było ok, a teraz znowu powtórka z rozrywki. Sama nie wiem, co ja mam już robić?

Gość moze ma pasozyty?

A żelazo dostaje?Robiłaś poziom żelaza?Jak nie, to trzeba zrobić. Z rana, na czczo, minimum 4 dni po odstawieniu witamin (by nie zafałszowały wyników).

Lekarz przepisał preparaty z żelazem i wcinała je przez przeszło 3 miechy i to poprawiło zdecydowanie jej stan, a teraz nawet żelazo nie pomaga, jakaś taka słaba cholernie jest i blada, a co najgorsze właśnie jeść nie chce.

Gość może fatalnie gotujesz

A powtarzałaś badania po kuracji Bo u nas prawie nic się nie zmieniło w wynikach mimo, że córcia lepiej się rozwijała, nabrała kolorów, lepiej jadła - problem nawrócił. U niektórych dzieci leczenie anemii jest dłuższe.

Nikt nie narzeka :D

A no nie powtarzałam, mój błąd.

A co lekarz może jeszcze przepisać oprócz żelaza? Młoda leczyła się przez 3 miechy, później był nawrót i stwierdziłam, że skoro preparaty pomogły to pomogą i teraz, ale nie pomogły. Idziemy dzisiaj, więc do lekarza i zastanawiam się czym będzie dalej truł małą i jak długo może trwać taka kuracja?

Gość gigugagoBUM
Zatem znowu idź do lekarza, wiele jest powodów braku apetytu u dzieci, od zwykłej przekroy (nie zjem bo nie) po pasożyty. Badałaś kał pod tym kątem? Uprzedzam jednak, że to badanie niejednokrotnie jest zafałszowane, bo nie zawsze znajdzie się w nim jaja, czy inne "znaki" obecności pasożyta. Proponuję przejść się raz jeszcze do lekarza i zasugerować mu badania pod tym kątem. Tak małe dzieci niestety nie powiedzą za wiele, więc nie obserwuj już tylko, a działaj. A preparaty na apetyt? Lekarz coś zalecił? Przecież nie może tak być, ze dziecko nie je ... prędzej czy później doprowadzi to do zaburzeń w metaboliźmie, a u takiego maluszka będącego na etapie rozwoju nie może być braków witamin i minerałów.

Gość może tasiemiec
albo inne pasozyty - zarazic sie naprawde jest łatwo - ludzie zlosliwie wyprowadzają psy i koty na dzieciece placyki zabaw. moj tez jakis czas temu uwiadł, wygladal jak ogryzek, ale stopniowo wrocil do normy - badanie kalu nic nie wykazalo, ale tak jak tu robia te badania, to i jajka kury by nie zauwazyli.

Gość mama_ala
moja córka ma owsiki i tez miała brak apetytu. Poproś o badania na stwierdzenie czy nie ma robali :O

Było badanie kału, lekarz sam pomyślał i zalecił, wyniki ok, ale faktycznie może poproszę o powtórne przepadanie. Miała przepisaną całą kurację i tak jak pisałam wyszło ok, ale jak kuracja się skończyła to i jej stan wrócił do poprzednich nieprawidłowości.

Gość gigugagoBUM
a utrata wagi> co na to lekarz wcześniej powiedział? tylko anemia? Powiem ci, ze ja jestem "dzieckiem anemicznym", w sensie takim, ze od dzieciaka miałam z tym problem. Lekarze kiedyś zalecali podawanie soków ze świeżo wyciśnięego buraka czerwonego, wątróbkę (o zgrozo!!!). Tej drugiej nienawidzę do dzisiaj i na rzyganie mnie zbiera na samą myśl. Tylko dlatego, ze jako dziecko przekarmiali mnie tym syfem, do czasu aż żrzygałam się. Dali spokój, uraz mam do dziś. Niemniej zostały buraki i te mi przemycali jak się dało.

Gość u mojej rocznej córci
też stwierdzono anemię z tym, że kuracja raczej średnio jej pomaga, a ostatnio zauważyłam, że wychodzą jej na ciele samoistnie krwiaki, dosłownie samoistnie, bo cały czas mam ją na oku i nie ma możliwości, żeby to była wina przewrócenia się czy uderzenia. Lekarz powiedziała, że to całkiem normalne przy anemii, bo wtedy wszystko w organizmie jest osłabione.

Lekarz twierdzi, że to kwestia anemii i jak wyleczymy to młoda od razu przybierze na wadze. Z tym, że ten spadek wagi jest wręcz zastraszający. Mały szkieletor teraz z niej jest.

Gość gigugagoBUM
Poproś więc o skierowanie do jakiegoś specjalisty, o cokolowiek. Przedłużający się brak apetytu i "czekanie" na efekty kuracji to nie metoda. COś się dzieje w małym organiźmie. Może należałoby położyć się z dzieckiem w szpitalu i porobić jakieś konkretniejsze badania.

Tak właśnie zrobię już umówiłam się na wizytę z pediatrą na dzisiaj.

Gość gigugagoBUM
u mojej rocznej córci - może i normalne przy anemii, ale to dziecko ma roczek ... też nie je? Bo jeśli nie, to przyczyna tu może być, ale jeśli je - to już problem z przyswajalnością żelaza i ja bym poprosiła o skierowanie do hematologa. Zresztą na miejscu autorki też poprosiłabym o takie skierowanie. Powiem wam , że ja z moją córeczką miałam problem innego rodzaju,otóż przed 2 rż. wyszły jej na szyi guzki. Wiadomo było, ze to węzły chłonne. Na małym ciałku taki widok przerażał. Pobiegłam (8 miesiąc drugiej ciązy) do pediatry, skierowanie na wyniki - morfologia książkowa (mimo, ze mała też niejadek). No ale wykazało leukocytozę. Coś się działo. Przeryczałam kilka dni, hormony, wyobraźnia i świadomość ... koszmar. Pojechaliśmy prywatnie do lekarza. Pani doktor obadała małą, obmacałą resztę węzłów, obejrzała brzuszek (obmacała czy nie ma powiększonej wątroby), no i ku naszej uldze tu było ok. Ale od tego czasu żyję jak na bombie zegarowej. Mała ma te węzły powiększone, w infekcjach są większe, potem maleją, morfologia super. Niemniej pediatra sama powiedziała że jakiekolwiek symptomy dalszego powiększania - od razu hematolog. Co prawda u nas to już mogło przejść w zwłóknienie węzłów (zmieniły strukturę przez ciągłe powiększenie i takie już zostaną). No ale ... ja ciągle obserwuję i modlę się, zeby pozostało to takie jakie jest, albo zniknęło w końcu.