Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dedccwcw

Ile dac na wesele?

Polecane posty

Gość dedccwcw

ile sie teraz daje zeby bylo ok? nie kupuje zadnych prezentow , tylko pieniadze. studiuje wiec kokosow nie mam.

Gość dedccwcw
nikt nie chodzi po weselach? to wesele z mojej strony, ide z osoba towarzyszaca wiec musze dac kase, ile??

Gość dedccwcw
no niech ktos powie ile bedzie ok?????

Gość różnie ludzie róznie daja
Wiesz, to zależy od ludzi i ich zasobności, a jeszcze bardziej od tego czy nie są przypadkiem skąpi. Według mnie idąc w 2 os. wypada dać 500 zł, dużo ludzi puknie się w czoło i powie 300 to dość, 400 max. A decyzja i tak należy do Ciebie. Zależy jeszcze kim dla Ciebie jest osoba, do której idziesz. Bliskim krewnym, przyjaciołom daje się więcej, tak samo świadek powinien dać więcej.

Gość różnie ludzie róznie daja
No i zależy też czy wesele jest 1 czy 2 dniowe.

Gość dedccwcw
2 dniowe. to moja przyjaciółka myslalam 400zl, tymbardziej ze za tydzien ma kolejne :/

Gość dedccwcw
mam* i znow 400? ;/ gdybym miala to mogalabym dac i 1000 ale dla mnie to 400 to jest problem;/

Gość dedccwcw
?????????????????????????

Gość sassssssssss
a ile masz lat? pracujesz?

Gość sassssssssss
ja ide niedługo na wesele do siostry, studiuje i pracuje, ale w sumie mało zarabiam, takze nie wiem ile powinnam dac. 500zł to w sumie dla mnie duzo, no ale mam tyle, bo jestem oszczedna, ale ubranie (suknia, fryzjer, itd) to bedzie pewnie ok. 1tys zł :S

Gość dedccwcw
dorywczo, 23 lata. no tak jeszce kwiatki jakies 30-40z l ;/

Gość diabeł koronny
oddaj siebie samą na noc :classic_cool:

Gość sassssssssss
a Ty jesteś kobietą? myslałam, ze facetem (po nicku), czyli jesteśmy w podobnej sytuacji, Tylko, ze Ty masz kogoś z poza rodziny. Rozumiem przyjaciólka, a na pewno osoba tow. sie nie dołoży? Może jednak chce on cos dać, np 100zł? albo powiedz ze ma kupic kwiaty (mądrze sie, a sama tez nie powiem os.tow. ze ma kupic kwiaty) na 2os, 200zł to jest malo. minimum wg mniej musisz dać 300zl, najlepiej byłoby 500zł, ale na wesele kogos z mojej rodziny, niektórzy biedni dawali po 300zł, 400zł. tak serio nie masz kasy, to daj 300zł (chyba przyjaciółka, wie ze nie masz kasy),a jak mozesz to moze daj 400zł?

Gość dedccwcw
300-400 max, czytalam na forum slubnym i tam ludzie pisza ze daja 300 i to jest ok wiec juz sama nie wiem czy nie to ok czy malo;/

Gość puk pik puk
a gdzie jest wesele? bo jesli np jest to w warszawie czy innym duzym miescie w super miejscu gdzie od pary albo nawet od goscia placa po 250 zl to jest zupelnie inaczej niz w mniejszym miescie gdzie placisz np za pare 150. Ja jak bylam swiadkowa nie wiem ile dalam bo nie bylo to w polskiej walucie ale no troszke bylo . moj partner dal osobno i bylo to chyba 200 czy 300 zl (wg mnie sporo jak na soobe ale fakt, ze wesele bylo w naprawde miejscu takim WOW)

Gość puk pik puk
aha. na innych weselach staralam sie dac tyle by byl zwrot tego co mlodzi na mnie jako goscia zapalcili i do tego jakis dodatek zeby nie byli stratni typu np 500zl dawalam gdy wiedzialam ze za mnie i os tow placili 400zl albo np gdy placili 200 za pare to dawalam np 300 jesli nie byla to jakas super bliska mi osoba

Gość dedccwcw
wesele jest na wsi, nie super lokal w miescie.

Gość tokijskazagadka
syn mojej znajomej dostal od przyjaciela z okazji slubu 1000zl... uwazam, ze to przegiecie paly....

Gość puk pik puk
czemu przegiecie? ze za duzo? wg mnie nie ma czegos takiego jak 'za duzo' - jesli ci sie powodzi i chcesz dac mlodym pieniadze na nowa droge zycia to daj. W druga strone nie ma ze 'za malo' i ktos sie ma wstydzic. Jedyne czego nie rozumiem to dawanie pustych kopert. Mysle ze mi by bylo przykro gdybym dostala pusta koperte

Gość tokijskazagadka
przegiecie z tego wzgledu ze teraz ten czul sie zobowiazany by tamtemu dac tyle samo (slub dzis),a go nie stac... nie chcac wyjsc na sknere, dziada itd, wzial pozyczke w pracy...

Gość puk pik puk
dedccwcw wg mnie 400 zl jest dobra suma. wiadomo, ze nie kazdego stac na wydatek 500 zl co tydzien wiec 400 zl jest jak najbardziej w porzadku szczegolnie, ze wesele jest na wsi wiec mldozi beda mieli troche nizsze koszty niz gdyby to byla stolica i ekskluzywny hotel czy cos takiego. Ja bym tylko zamaist kwiatow dala wino w takiej cenie w jakiej bym kwiatka dala i przystroila go kokardka z kartka z zyczeniami do tego. kwiatki szybko zdechna (w taka pogode to juz po wreczeniu od razu) a takie winko sie chociaz utrzyma i mlodzi wypija wiedzac ze to od ciebie

Gość puk pik puk
wzial pozycze zeby dac komus do koperty na slubie?? o matko....

mialam rok temu wesele, przewaznie ludzie dawali po 300 zl, ale powiem Ci ze bylo kilka kopert ok 8 gdzie bylo i po 100 zl. Jak ktos jest studentem to wiadomo ze nie da duzo. Od brata dostalam 500 zl i wiesz dla mnie to bardzo duzo, bo on odkladal to ze stypendium, a mogl nie dac nic.

Gość uśmiech się!
nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w weselach bo do tej pory zawsze chodziłam z rodziną i dawaliśmy wspólnie. Od zeszłego roku chodzę sama i powiem szczerze, że zawsze mam z tym problem. Najwygodniej (i najtaniej) jest dać prezent. Jeśli jednak ma być koperta to tak jak było już wyżej - -staram się dostosować wysokość do miejsca, bliskości osoby która bierze ślub (czy to koleżanka luźna czy np brat cioteczny itd) i przede wszystkim do moich możliwości!... A niestety bywa tak, że i 200 zł to dla mnie spora suma...

Gość sassssssssssss
pożyczkę?????? to mógł odłożyć ten tysiąc co dostal i oddać mu spowrotem! byłam na weselach na wsi (ok.4lata temu) i wtedy bliskie rodziny dawały po 500zł i to bylo OK. daj wg mnie miedzy 300-400zł. moze płacą za wesele po 150zł?

Gość herwoje
ja bylam u kolezanki 2 lata temu-sama wtedy; dalam 200zl plus kwiaty za 60zl

Gość herwoje
a moja kolezanka idac na to samo przyjecie weselne z partnerem dala deske do serow i bukiet kwiatow.