Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 7643477ggg

noworodka kapie sie w przegotowanej wodzie??????

Polecane posty

Codziennie kąpie swoją córkę o urodzenia, ma 9 miesięcy. Sporadycznie co 2 dzień jezeli np wracamy póżno i Blanka spi, wtedy tylko pupę myję wodą z miski. Różne są poglądy na temat kapania, dla córki to był taki codzienny rytuał o stałej porze: kąpiel, smarowania z masowaniem, pierś i spanie :)

jestem alergikiem i wiem od czego to jest, myć się można ale trzeba zadbać o dobrą pielęgnację ja myję się 2-5 razy dziennie włącznie z włosami ale stosuję odpowiednich do mojej skóry kosmetyków i nic mi sie nie dzieje

moje od urodzenia było myte codziennie, a odkąd zrobiło się cieplej myję 2 razy dziennie, zresztą niech nauczy się za młodu że o higienę trzeba dbać

po prostu lubię być czysta, poza tym jestem uczulana na własny pot wiec musze sie myć częściej w lato jak sie spocę małe dzieci sie nie brodzą OK , mas zrację ale sie poca więc należy je myć, codziennie ;)

Gość szehj
5 razy dziennie? o chryste! ja sie myje normalnie 1-2 razy, moge 3 jak jest goraco! Za czesto sie nie wolno myc, sciera sie naturalna warstwe ochronna skory, posiadamy swoje gruczoly etc :S

OMG masz na to czas? bo ja nie.... są różne podzieły alergi, mniedzy innymi na wrodzone i nabyte. Wiem bo sama od jakiegoś czasu choruje na wiosne a jako dziecko nic mie sie nie działo. Lekarz stwierdził ze to alergia!!!! byłam w szoku, a on stwierdził tylko ze to nic nadzyczajnego i że badania wskazują ze do 2040 85% populacji będzie alergikami. I powiedział rówmież ze alergie można nabyć.

i ja i moje dziecko jesteśmy od urodzenia pod opieką alergologa :) i wie co robię tylko tak jak powiedziałam stosuję dobrych kosmetyków które zaleca mi lekarz :)

po kapieli nigdy nie uzywalam nic. nigdy mlody nie mial na sobie oliwki ani zadnego kremu. teraz ma 20 miesiecy i idealna skore. nigdy nie mial na sobie jednej potowki, zadnego przebarwienia, suchej skory ani wyprysku.

hmm, tak się właśnie zastanawiam..bo moja ma 9 miesiecy, od urodzenia smaruję emolium. Zastanawiam się czy nie przejśc juz na zwykłe mydło dla dzieci i .. ... właśnie i czymś smarować czy juz nie.

skore generalnie trzeba smarowac jak sie z nia cos dzieje, a nie profilaktycznie. aha, na poczatku tez pralam ciuszki w lagodnym proszku ale szybko przeszlam na zwykly. nigdy nie prasowalam. no chyba, ze jakis lepszy ciuszek zeby ladnie wygladal. z nastepnym dzieckiem od razu bede prala w zwyklym proszku.

Córka była naświetla po porodzie, potem jak miała tydzień też. Skóra była bardzo wysuszona, szczegónie stópki, płakac mi się chciało. Jak miała 2 miesiące pojawiła się alergia, ale to minęło, smarowałam atopinem a potem przeszłam na emoilum i tak jest do teraz. Spróbuje bez smarowania i kupie juz zwykłe mydełko, zobaczymy , jak będzie dobrze to super, jak nie to dalej emolium. ;)

Nie.To "wiedza" naszych babć. noworodka kąpało się w przegotowanej wodzie, czapeczkę obowiązkowo nosiło dziecko do ukończenia kilku miesięcy, choćby w domu było + 30, założenie że lepiej przegrzać niż za cienko ubrać...To wszystko jest już nieaktualne a bywa wręcz niezdrowe.

nie ja nie przegotowywalam wody. buzie tez mylam woda z kranu. do wody nic nie wlewalam a uzywalam tylko johnsona head to toe ale w malych ilosciach pienilam na reku i mylam. po kapieli tez niczym nie smarowalam. w szpitalu wszedzie byly informacje i pielegniarki tez doradzaly aby dziecka nie kapac w domu do momentu az odpadnie kikut przy pepku a tylko przemywac mokra szmatka. jak malemu sie zrobila jakas wysypka w pachwinie i bylismy u dermatologa to lekarka nam radzila kapac malego 2-3 razy w tyg. (juz mial wtedy z 10 mies). tak ze wtedy do konca zimy kapalismy co drugi dzien w sumie ja go kapie codziennie teraz bo jest lato, mlody lata, brudzi sie, zreszta on juz ma 2 latka to nie niemowlak. zreszta on sam sie rozbiera i kloci o kapiel.

Gość apropo babcinych sposobow
Moze wywar z maku ? :D Dawalo sie zeby dziecko spokojnie spało hhahaha. Aj bym zapomniał, nasze opiekuńcze panstwo zakazalo uprawy maku lekarskiego bez zezwolenia , trzeba by na bajzel iść po troche browna.

jak ktoś nie zna sie na chorobach skóry i alergiach to potem wmawia mi że moje dziecko ma alergię bo je myję :) haha głupszej rzeczy nie słyszałam :P alergie są różne nabyte i wrodzone, moje dziecko ma wrodzone po mnie i po ojcu, przy obojgu rodziców alergia występuje u 80% dzieci :( i nie ma nic błędnego niż stwierdzenie że jest chory bo.... MYŁAM jeśli się jest alergikiem kontaktowym wziewnym to nawet wskazane jest porządna higiena osobista aby zmyć kurz i roztocza co do ubrań, zawsze mam 100% bawełny a dziecko jest zimnego chowu ale to że się nie poci nie usprawiedliwiałoby mnie do nie mycia go jedzenie picie siusianie mycie i to to podstawowe czynności które każdy z nas powinien wykonywać i wszystkie odstępstwa od tych reguł są nienaturalne, no chyba że syfiarstwo ma się przekazywane z pokolenia na pokolenie i życie w smrodzie jest tradycją :P pozdrawiam :)

Ja lalam wode z kranu i nawet buzie mylam malemu zwykla woda w czasie kapieli. Ale wymyslacie :O

Gość sdtgnzuti
noworodka sie myje raz na miesiac

Gość saleminka8
ja też zwykła woda myłam buźkę,najpierw buźke a potem resztę

Gość thaisse80
Ja kapie mala w zwyklej wodzie z kranu. polozna powiedziala by kapacnoworodka co 2 lub 3 dni bo maluch nie ma jak sie ubrudzic lezac czy bedac noszonym na rekach. w szpitalu moja corka zostala wykapana tuz po porodzie i potem po 3 dniach kiedy wychodzilismy. i tak tez zostalismy poinstruowani byw domu kapac co 2-3 dni. oczywiscie tylek i tam gdzie siusia przemywamy pare arzy dziennie przewijajac ja. do tego codziennie myjemy jej tez buzie i rece.