Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 7643477ggg

noworodka kapie sie w przegotowanej wodzie??????

Polecane posty

u nas-woda z kranu z oilatum plus szampon na ciemieniuszke i kapiel co 2 dzien,mieszkam w anglii i tu tez nie kaza kapac codziennie bo jakas tam bariera ochronna sie zmywa u dziecka...

Franka, jesteś w błędzie. Nadmierne chronienie dziecka od roztoczy i zarazków sprawia, że coraz trudniej jest organizmowi z nimi walczyć, bo nie nauczył się z nimi radzić. Robisz krzywdę swojemu dziecku, myślę, że podobnie postępowali Twoi rodzice, zbyt często Cię kąpiąc i zupełnie pozbawiając potu (który wzmagając się w okresie dorastania, był nierozpoznawalny przez organizm). Założę sie, że twoje dziecko też będzie miało kupę alergii, radziłabym zmienić dermatologa na takiego, który nie chce na was zarobić :O Co do Twojego mycia too... wow. Skąd Ty masz na to czas? Ludzie pracują, studiują.... Norma to 2 razy dziennie, ja jestem pachnąca nawet pod pachami przy takiej czestotliwości mycia, a często nie chce mi się i myję sie raz na dobę. Częste mycie skaraca życie :D

Zimny wychów to na pewno stosujesz, skoro go co chwilę szarpiesz z ciepłego łóżeczka do wody... Mówię Ci, dziewczyno, opamiętaj się, poprzestań chociażby na wieczornej kąpieli.

Gość fergvrg
Hej,ja mieszkam w Niemczech i nawet po porodzie nie myją dziecka,tylko wycierają ręcznikami,kąpiel dopiero po 2 dniach. Miałam położną polkę i radziła nie myć częściej niż 3 dni,a jak się spytałam czy codziennie mam go kąpać to powiedziała,że chyba żartuje.. i oczywiście normalna woda z kranu,nie żadna przegotowana..

Gość werterere
Gatki i zdesperowana-zgadzam sie z wami.Nie powinno sie kapac codziennie noworodka-na zachodzie stanowczo odradzaja. Ja mojego kapie co dwa dni.i to jest jeszcze za czesto!bo co 3-4 dni powinno sie kapac dziecko(cale) Bo jesli chodzi o pupe i o buzie to wiadomo,ze czesciej.

widzę że należycie do tych których czuć w wakacje :P moje dziecko, wcześniak w szpitalu było 6 dób, myty był codziennie przez obsługę szpitala, po 3 daniach w domu na kila dni znów trafiłam do szpitala z dzieckiem gdzie także był myty codziennie a nawet pokazały mi panie jak obciągać skórkę i myć dokładnie siusiaka. nie chodzę do dermatologa tylko do alergologa lekarza specjalizującego się chorobami alergicznymi. nie prawdą jest że uodparnia się człowiek który przebywa z alergenami, wręcz odwrotnie pogłębia swoją chorobę. ale na temat alergii widzę że nie macie zielonego pojęcia więc nie będę więcej o tej chorobie (którą posiadam od 34 lat) z wami dyskutować :) dziś myłam się TYLKO 2 razy, prysznic i 2 razy mycie włosów :)

aha i jeszcze jedno, nie obchodzi mnie co robią ludzie na zachodzi, jestem w Polsce i postępuję tak jak tu zalecają i jak ja mam ochotę postępować, zresztą zagramanica nie jest dla mnie jakimś guru. poza tym chyba mamy świetnych lekarzy skoro w np Anglii są chętnie przyjmowani do pracy bo tamtejsi i tak na wszystko przepisują paracetamol

Gość saleminka8
thaisse80 niezła położna ja bym jej powiedziała zacytuje :P " sama się wykap co 2-3 dni,a jak sie posrasz to cię tylko chusteczka wytrę" :P dla mnie to śmieszne,przecież jak dziecko robi w pieluszkę cały dzień,nie zawsze chusteczki nawilżane są w stanie doprowadzić pupkę do takiego stanu by pachniała... ja kąpałam codziennie i moim zdaniem dziecko wykąpane,świeżo ubrane,nakarmione lepiej śpi :) Może się dziecko nie ubrudzi,ale ulewa,wymiotuje,pieluchy przeciekają bo bywa i tak :P teraz mój synek ma 7 miesięcy i codziennie go kąpiemy,uwielbia to

Co za idiotyzm z ta przegotowana wodą, kto to wymyślił? Już widzę jak wyglądałaby moja córka, gdybym ją przyzwyczaiła do takiej wody, a po jakimś czasie zaczęła kąpać w normalnej paskudnej kranówie. Dziecko chyba by z marszu dostało AZS, bo jest alergikiem, a coś takiego wywołałoby pewnie szok. A tak borykamy się jedynie z wypryskami na twarzy gdy coś zje, (jeszcze nie odkryłam co ją uczula), a nie na całym ciele, bo dziecko nieprzyzwyczajone do zwykłej wody.

Gość suchabula
nie pierwszy raz dziecko kapiesz jak skonczy rok

Gość izkaaaa
Wiesza co Franka? Ty sie po prostu z jakiejs wsi wytoczylas po 30-tce, urodzilas dziecko w granicach 40-tki a myslisz jak moja 60-letnia mama. Albo jestes zacofana albo chcesz swoje dziecko skrzywdzic nadwrazliwoscia i nadopiekunczoscia i jeszcze innym wciskasz syfiarstwo. Sama jestes jednym wielkim syfem na tym forum

Ja mieszkam w Niemczech,dziecko w szpitalu nie bylo kapane,nawet nie umyli jej porzadnie,bo maial krew na uszach jeszcze trzy dni po urodzeniu.Wlosy rozczochrane i posklejane,dopiero jak poprosilam polozne,zeby jej uczesaly wloski to to zrobily.Niefajnie jakos. O kapaniu specjalnie nic nie mowily,ale wiadomo,ze zalecaja rzadsze kapanie,natomiast ja kapie mala codziennie od kiedy wyszlysmy ze szpitala i mala od zawsze wiedziala,ze kapanie=noc=spanie.Teraz ma 16 miesiecy i zadnych alergii,nie przesadzajcie,ze od codziennego kapania bedzie wyjalowiona skore miec.Ja tez sie kapie codziennie i chce.zeby corka miala tez taki nawyk.Teraz bez kapania nie zasnie na noc,chyba,ze jest megazmeczona i akurat nie mam mozliwosci jej wykapac. I co z tego,ze za granica "kaza",a co oni?Jacys nieomylni sa? Chyba kazdy ma swoj rozum. Woda oczywiscie nieprzegotowana,do buzi tez.I,o zgrozo,do zebow tez!

Gość grfgvgrf
najlepiej to w mineralnej myć.. :D:D

Gość buuuahahahaha
Pimboli bo nie myje sie noworodka tu po urodzeniu tylko wyciera. Salemika , na ZACHODZIE nie uzywa sie chusteczek bo one sluza do wycierania rak w podrozy :D Na ZACHODZIE uzywa sie jednorazowych gabek, wode i mydlo. Jak dobrze wiecie ZACHOD jest do przodu, a od granicy Niemieckiej wszystko na wschod zacofane hahahah :D:D:D acha a lekarze ,ktorzy wyjezdzaja za granice i tak z czasem sa przeksztalceni na ich tryb. Wiem, bo mialam Polke polozna, ktora smieje sie z tego co robila w Polsce.

Gość Asia* 29.
Ja kąpałam codziennie syna ale to bardzo wysusza w skórę a ileż można balsamów wcierać dziecku w skórę...wszędzie sama chemia. Syn uwielbia długie kąpiele (chyba jak każde dziecko) pełno zabawek w wannie,łódek itp. Potrafi tak siedzieć w wannie 30 min i dłużej ale to niezdrowe. Więc teraz kąpie go 2 razy w tygodniu, ale codziennie stawiam do wanny podmywam,myjemy rączki,buźkę, nóżki,paszki ( na koniec ząbki) ale to wszystko pod bieżącą wodą. Włosy myje 2x w tygodniu.

ale nie ma co sie klocic z badaniami ze skora noworodka posiada bariere chroniaca przed bakteriami i nie nalezy jej zmywac. jakos w ciazy 9 miesiecy siedzialo w wodach plodowych bez mydla i nie nabawilo sie infekcji. tak raz na kilka dni kapie sie do okolo 3 miesiaca zycia a pozniej juz codziennie. to wcale nie jest wymysl tylko i jedynie zza granicy, taka informacje znalazlam w polskiej ksiazce.

co do zagranicy to ja akurat wole ich sposob myslenia - ktos cos wspomnial o paracetamolu - nie raz dostalam antybiotyk na infekcje i paracetamol na przeziebienie - w polsce naduzywa sie wypisywania recept na antybiotyk, ktory w wypadku niegroznego przeziebienia albo grypy tylko szkodzi a nie pomaga. to samo z nacieciami krocza - w polsce przeprowadzanego rutynowo zeby bylo szybciej - nie wazne jak kobieta po tym cierpi..

z przykrością stwierdzam iż nie wytoczyłam się ze wsi :) niestety jestem z Warszawy od urodzenia, ale chętnie wyniosłabym się na wieś :) poza tym czy ludzie ze wsi są zacofani??? nie sądzę, w mieście potrafią być większe prostaki niż na wsi. dziecko urodziłam w wieki 32 lat :) mam 33 :) więc wiek nietrafiony :P i nie jestem nadopiekuńcza tylko zajmuje się dzieckiem tak zajmuję się sobą, nie wprowadziłam (poza dietą) niczego anormalnego

To tak...ja pierwsze dziecko kapalam 2 razy w tyg a dupke, raczki i twarz myje codziennie;) Mala do dzis ma super skore, ma teraz 3 lata i nadal kapie ja 2 razy w tyg:) Nigdy nie uzywalam przy niej balsamow, do wody wlewalam olejek migdalowy i starczalo! Natomiasz drugie dziecko kapie codziennie! Na poczatku tez tylko 2 razy to robilam, ale moja cora nalezy do pulchniutkich bobasow, ma mnostwo faldek i ciagle miala w nich odparzenia;) Nie dalo sie ich zlikwidowac niczym, wiec zaczelam kapac codziennie...od tego czasu wszytsko poznikalo! Nie mieszkam w Pl, tak radzil mi pediatra i tak robie;)

Gość Matka wariatka 1980
Wbrew pozorom przegotowanie wody niewiele daje. Zabija to tylko bakterie i wirusy mnozace sie w kranowce, ale nie usuwa np. metali ciezkich, cial oleistych i innych chemikaliow. Dlatego ja moje dzieci kapie jedynie w wodzie destylowanej, i wam tez to polecam. Jak was nie stac na destylowana to zbierajcie deszczowke. Pozdrowienia

u mnie w szpitalu mlodego po urodzeniu przetarli tylko szamatkami i wykapali dopiero po 3 dniach jak wychodzilismy. i tak wlasnie kazala pediatra kapac co kilka dni, dopiero jak zacznie sie turlac po podlodze i zbierac brud to kapac codziennie. chociaz wiekszosc matek za kapanie uwaza wsadzenie dziecka do wanienki i wymoczenie - w takim przypadku mycie bez wanienki sama gabka chyba jest lepsze.

Gość chinota
Do osób które uważają że gotowanie nie zmiękcza wody: A co uważacie za osad jest w czajniku, kamień z czego się zbiera? To są właśnie minerały żelazo i wapń które się wydzielają z wody w czasie gotowania, osadzają na czajniku, tak że przegotowana woda jest bardziej MIĘKKA.

No niech mi kto przypomni, jakiej wody używają gwiazdy? Chyba ją zamówię. Aaa, ewian, czy jakoś tak, ponoć taka najlepsza do kąpieli.

Gość mamuska z zachodu
ja kapsalm codziennie, czasem co dwa dni jka nie mialam sily na pordowce co rano byl rytual kapili dzieci rodzice kapali pod czunnym okiem pielegniarek, ktore w razie potrzeby tlumaczyly co i jak uczyli mnie tak: nalac do wanny cieplej wody ( z kranu) i dodac ew kilka kropli olejku ze slodkich migdalow lub oliwy z oliwe rozebrac dziecko na przewijaku, umyc pupe potem, clay czas na przewijaku wizac odrobine wody, dodac plynu do kapieli namydlic dziecko o zaczynajac od glowki a konczac na pupie( od najczysteszego do najbrudnijeszego) wizac dziecko na rece, spluykac w wianiene NIE MOCZYC ZA DLUGO wyjac wytrzec recznikiem keslmi skora jest sucha ( po porordzie zdarza sie to dosc czesto) pozmarowac suche mliejsca oliwa z oliwek ubrac dziecko dzieko nie mialo i nie ma zadnych alergii cyz problemow skornych ja myla dziecko codziennie, bo pupe nawet przecierajac kilkanascie razy dziennie wacikiem z woda nie da sie umyc dokladnie poza tym jak dziecko je to mleko czesto moze sie zbierac w faldkach szyi a nawet za udzkami co moze podrazniac skore i powodowac odparzenia

Gość mamuska z zachodu
uaywasz oliwy doslownie krople do wanny i druga krople jak skora jest przesuszona zapewniam ci ze dziecko po niej nie smierdzi olejek ze slodkich migdalow nie ma zapachu, ale moze uczulac tu nie ma w ogole oliwek dla dzieci pupe smaruje bepantenem jak jest podrazniona a jak nie to niczym

Gość errteee
jesli kupisz oliwę z oliwek dobrej jakości to nie śmierdzi a pachnie znam to z autopsji, kiedys kupiłam z ciekawości tańszą i smród był taki, że nie dało sie wytrzymać

Wiem,ze sie nie myje,tylko wyciera,tak mi sie napisalo. Chodzilo mi o to,ze wolalabym jednak,zeby nie miala krwi na uszach trzy dni po urodzeniu,mozna bylo dokladniej wytrzec,a nie na odwal sie.