Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carmelove

kaszka z glutenem dla 4 miesiecznego dzicka

Polecane posty

Gość carmelove

Trafiłam na kaszkę , w której w skład wchodzi gluten. Slyszalam, ze nie jest on wskazany w tym okresie dla dziecka. Po prostu sie zgapilam, jest oznaczone "od 4 miesiąca" wiec kupilam ta kaszkę. Skoro gluten nie jest zalecany w 4 mies. to po co takie produkują? :( Co myslicie? Darować sobie karmienie ta kaszka moje dziecko? Zostawić ja na za jakiś czas?

Po co produkują? Żeby kasę zbijać i jeszcze reklamują, że to "zdrowe jedzenie". Ja mam uczulenie na gluten, o czym dowiedziałam się 2 miesiące temu, jak mi organizm stanął dęba, łącznie z psychiką. A nie mam 4 miesięcy ;)

Gość ma_da2
ostatnio zalecane jest dodawanie kaszki glutenowej np do obiadków maluszków w 4 miesiącu życia jeśli karmisz piersią lub w 6 miesiącu jeśli karmisz sztucznie. Nazywa to się ekspozycją na gluten. Ja tak robiłam na początku malutko nawet nie pól łyżeczki a potem zwiększałam dawkę, jak córka skończyła 6 miesiąc jadła już normalnie gluten i nie ma żadnego problemu z nietolerancją.

Ale to trzeba po troszeczku, więc możesz tej kaszki dodawać do innej, ale w sumie ja bym w 4 msc nie ryzykowała, ja mojemu synkowi zaczęłam podawać dopiero w 7 miesiącu. Tak mi doradziła lekarka, która zajmuje się taką trochę niekonwencjonalną medycyną. Także ja odradzam!!!

Gość carmelove
macie racje, wstrzymam sie z ta kaszka, nie zmarnuje sie a podam w odpowiednim czasie, moje dziecko jest na modyfikowanym.

Gość ma_da2
jak jest na modyfikowanym to poczekaj aż skończy 6 miesiąc i wtedy po troszeczku możesz mu dodawać do czegoś np obiadku

carmelove, masz rację, ekspozycję na gluten przeprowadza się PO 4. i po. 5. miesiącu. Podaję jak wygląda jej przebieg: "Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu jako dodatku do posiłku - 2-3 g produktu glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki) - po 4. miesiącu niemowlęta karmione piersią i po. 5. miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym Etap II - po 6. miesiącu życia (niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki. Niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń). Etap III - po 9. miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń. Ważna zasada - ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia."

w zasadzie po 4 m-cu mozna juz stopniowo wprowadzac nowe posilki, pod warunkiem, ze w malych ilosciach. daj mu 1 lyzeczke tej kaszki, jutro 2, jak nic sie nie bedzie dzialo to mozesz nia karmic, ale nie codziennie, powiedzmy ze 2 razy w tyg.:)