Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patiiiiiiii18

HIV I AIDS

Polecane posty

Gość patiiiiiiii18

czy zwykle badanie krwi wystarczy zeby wykryc wisus HIV lub AIDS ???

HIV to wirus. AIDS to choroba wywoływana przez wirusa HIV. Zwykłe badanie krwi nie wystarczy. Trzeba wykonać test na HIV.

Gość patiiiiiiii18
a takie dokladniejsze ?? czy moze juz wykryc ze cos jest nie tak?

Gość mam pytanko do autora
idz oddaj krew dla potrzebujacych to zrobia Ci takie badanie bezplatnie:-)

W każdym mieście wojewódzkim jest poradnia w której wykonuje się tego typu badania są bezpłatne i anonimowe ale o zdarzeniu musisz odczekać 2miesiące aby mieć pewność co do badań

Ogólne objawy zakażenia wirusem HIV: - okresowa gorączka (ponad 38C) - ubytek o 10% masy ciała - powiększenie węzłów chłonnych - okresowa lub przewlekła biegunka (więcej niż 2 wypróżnienia na dobę) - nocna potliwość - uczucie wyczerpania fizycznego i psychicznego - Zespół limfadenopatyczny - przetrwałe uogólnione powiększenie węzłów chłonnych: Rozpoznajemy, gdy występują węzły chłonne o średnicy powyżej 1 cm w co najmniej 2 okolicach, poza pachwinami, utrzymujące się ponad 3 miesiące (np. pod pachami, żuchwą, na szyi, karku). W tym okresie częste są nawracające zakażenia skóry, dróg oddechowych. PAMIĘTAJCIE: SEKSZĄC SIĘ Z PRZYPADKOWYMI PARTNERAMI ZAWSZE UŻYWAJCIE PREZERWATYW. PODOBNIE W PRZYPADKU STAŁYCH PARTNERÓW/PARTNEREK, JEŻELI WIECIE ŻE MIELI WCZEŚNIEJ WIELU INNYCH PARTNERÓW/PARTNEREK.

Gość patiiiiiiii18
moj chlopak mial robione badania na bakterologii czy to sa te badania na hiv???

nie po badaniu dostaje się zaświadczenie czy wykryto wirusa hiv czy nie

Gość patiiiiiiii18
jesli sie robi badania na bakterologi to moga stwierdzic ze ma te bakterie ,,HIV" czy nie bo jak sie pytalam go o to to powiedzial ze mial mnóstwo badan na krew i by napewno to stwierdzili czy jest chory czy nie...mowi prawde????

nie prawda nie musieli tego wykryć bo te badania są pod kątem szukania obecności wirusa hiv w organizmie niech okarze ci to zaświadczenie w nim powinno pisać o badaniu na obecność wirusa hiv w organizmie nie ufaj mu

np szpitalom nie wolno wykonywać tego typu badań są tylko uprawnione placówki do tych badań

Do izaczek mam rozumieć że to badanie dla ciebie jest bezsensu?jeżeli bym np powiedział ci że nie miałem partnerek?

tego nigdy nie wiesz kiedy jest zdrowy partner-bo nigdy nic nie wiadomo a na zaufaniu można się przejechać

Gość laborka26
Zadne inne badanie oprócz badania da wykrycie wirusa HIV nie wykaże czu ktoś jest zarażony czy nie. Badanie to ma na celu wykrycie w surowicy przeciwcial skierowanych przeciwko bialkom wirusa HIV,oraz antygenów wirusowych. Przeciwciała stanowia element odpowiedzi układu immunologicznego organizmu na zakażenie. Od momentu zakażenia do wykonania badania musi minać pewien okres czasu, żeby powstały w ilosciach wykrywalnych przez testy. W przypadku zakażenia HIV wymaga to odczekania 3 miesięcy od momentu, w którym mogłoby dojsć do zakażenia. Wczesniejsze wykonanie testu da wynik ujemny, który nie musi oznaczać wcale braku zakażenia. Wynik dodatni pierwszego testu musi zostać zawsze potwierdzony testem bardziej dokładnym. W większosci krajów swiata, także w Polsce jest nim test o nazwie Western blot. Dopiero dodatni wynik tego testu pozwala na stwierdzenie, iż osoba badana jest zakażona HIV. Także nie ufaj swojemu chłopak chłopakowi w tej kwestii i wierz mi, że nam wiele przypadków zarażonych dziewczyn przez swoich facetów, którzy to szlajali się wcześniej ze studentkami z Erazmusa czy chodzili to domów uciech. Jeżeli zależy Ci na własnym zdrowiu, to wyślij go na badania. Badanie to jest anonimowe.

Gość laborka26
Pokażdym oddaniu krwi krew każdego dawcy obecnie badana jest w kierunku przeciwciał anty HIV 1, 2, antygenu HBs, przeciwciał anty-HCV lub RNA HCV, odczynów kiłowych, aktywności transaminazy alaninowej (, DNA HBV i RNA HIV tylko, że taki dawca nie ma o tym pojęcia. Ze wględów bezpieczeństwa nie może być dawcą każda osoba która wpisze w rubryczce :zdrowa/zdrowy. Obecnie standardy są takię iż nawet za mała waga czy też astma dyskfalfikują Cię jako dawcę.

tak jest w centrum badana no chyba nie wyobrażasz sobie aby na przykład aby dać krew zakażoną drugiej osobie a że te testy wykonują tylko wyznaczone punkty to ma na celu anonimowość zapewnić chyba sobie nie wyobrażasz np takiej sytuacji jak by to każdy szpital mógł wykonywać nie było by anonimowości

Gość laborka26
Testy na obecność wirusa HIV są bezpłatne i anonimowe. Nie bójcie się ich robić, minęły już dawno czasy kiedy to wirus ten kojarzono tylko z gejami, ćpunami i prostytutkami. Troska o zdrowie świadczy tylko o Waszej dojrzałości i odpowiedzialności. Zarazić się może teraz każdy, a ważne żeby leczenie zacząć jak najwcześniej i nie żyć potem być może ze świadomością, że kogoś się zaraziło, a można było tego uniknąć.

do laborki mała waga to jaka? hiV nie oznacza ze waga mi spadnie mogę z tym żyć wiele lat bez objawów i nic nie będzie widać tylko badanie da odpowiedz

Gość laborka26
Czytaj ze zrozumieniem. Nie podawałam wagi jako jednego ze symptomów zakażenia wirusem HIV. Przecież jest wiele chorób przebiegających, na początku albo w ogóle, bezobjawowo. Pisałam o tym, iż obecnie standardy dotyczące dawców krwi są inne niż kiedyś. Teraz pomijając już tzw. stałą dyskwalifikację dawcy, czyli np. Zakażenie wirusem HIV czy wirusowe zapalenie wątroby jest dyskwalifikacja czasowa spowodowana np. przyjmowaniem czasowo pewnych leków (np. antybiotyków, izotretoiny itd.), anemią, zbyt niską wagą - poniżej 50 kg) itd.

dobra zrobię test wyjdzie w ośrodku że jestem nosicielem to i tak oddam krew nikt moich danych osobowych tam nie sprawdza -w ośrodku badań na hiV

Gość laborka26
Nikt Ci nie broni robienie tylu testów ile chcesz. Jeżeli Cię to bawi to rób ich ile zdołasz, ale to nie zmieni faktu, że Twoja krew będzie i tak bezużyteczna. Poza tym w przypadku nieprawidłowych wyników badań będziesz wezwany listownie do RCKiK lub najbliższego O=oddziału terenowego. Lekarz osobiście poinformuje Cię o wynikach badań i ewentualnych zagrożeniach wynikających z nich dla Twojego zdrowia. Po otrzymaniu wyników badań zostaniesz skierowany do lekarza specjalisty. Nie wiem jak to się ma niestety do pozytywnego wyniku na obecność wirusa HIV. W każdym razie badanie to można przeprowdzić zarówno anonimowo jak i podając dane osobowe ale niestety wtedy trzeba się liczyć z tym, że już na pierwszym etapie badania dane personalne trafią do rejestru osób zakażonych Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego i Państwowego Zakładu Higieny.

Gość laborka26
Krwe ma bardzo krótki okres przydatności. Ważność niektórych czynników krwiopochodnych jest krótka i zachowują swoją wartość przez 2 dni. Krwinki płytkowe przez 5 dni, krwinki czerwone 35-42 dni, a osocze do 1 roku w stanie zamrożenia. Krew przeterminowana jest utylizowana.

Gość laborka26
Nie wiem jak to wygląda w prawnego punktu widzenia, ale kiedyś oglądałam w Interwencji czy też w Uwadze program o małżeństwie spod Rzeszowa. Obydwoje zarażenie byli wireusem HIV, mąż zaraził żonę. Mąż też oddawał krew i nikt mu nie powiedział, że jest zarażony wirusem. Gdyby wiedział, zapewne nie naraził by żony na takie niebezpieczeństwo. W każdym razie wiem, że w razie ewidentnie złych wyników badań dawcy RCKiK zawiadamia o tym dawcę, niestety nie wiem jak to jest z wirusem HIV, bo wiedza o takim zakażeniu wymaga od lekarza wpisania takiego dawcy do rejestru WIS i PZH, gdzie w tym wszystkim prawo pacjenta do anonimowości i ochrony danych osobowych . Musiał by się tu jakiś prawnik wypowiedzieć.

Gość laborka26
Owszem jest tak, że najbardziej poszukiwaną krwią jest krew o grupie O, ze zględu na jej uniwersalność, ale nie tylko to decyduje o użyteczności grupy krwi. Każda grupa krwi jest potrzebna. Faktycznie w nagłych przypadkach często to grupa 0 ratuje komuś życie, jednak najlepsze efekty lecznicze daje taka sama grupa dawcy i biorcy. Poza tym bardzo ważny też jest czynnik RH grupy krwi. Rzadszy jest czynnik ujemny. Aby nie nastąpiło powikłania powikłanie potransfuzyjne czynnik RH powinien być taki sam.

Gość siatkaż
Czy w poradni specjalistycznej można zrobić test na hiv bezpłatnie i animowane i czy można zrobić badania na zapalenie wątroby

Gość gość
ma te bakterie ,,HIV" ----nie nie ma zadnych bakterii HIV, HIV jest WIRUSEM nie bakteria, o tym czym rozni sie bakteria od wirusa bylo w ktorej z mlodszych klas podstawowki. mogli mu szukac setki grzybow w organizmie ale pod katem HIV niczego by takiego nie znalezli, ba nawet grypy by nie wykryli....

Gość siatkaż
Czy w powiatowej poradni specjalistycznej można bezpłatnie i animowo zrobić test na hiv

Gość gość
godzine czekasz na odpowiedz, a juz w tym czasie tak z 50 razy bys poszukal w necie ktora placowka w twim okregu robi takie badania :O kafeteria to nie wyszukiwarka :O