Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proxi777

dziecko 11,5 mca nie stoi nawet samo

Polecane posty

Gość proxi777

zaczynam sie martwic ze moja coreczka nie probuje raczkowac ani wstawac w lozeczku... czy wasze dzieci chodza w chodzikach? bo własnie moja corka nie

Gość iLLum
A po co psuć dziecku nogi? Każde ma swój czas na chodzenie. Mój siostrzeniec zaczął chodzić jak miał 13 miesięcy.

Gość anonimowy lekoman
to coś nie tak z twoim synkiem jest

mam synka ma 12,5 miesiąca ale stoi juz od dawna, chodzi w chodziku, raczkuje choc samodzielnie jeszcze nie chodzi. Zrobi 4-5 kroków i upada. Nie spotkałam sie jeszcze z dzieckiem w tym wieku aby nie stawało samo i nie chodziło w chodziku. Byłas z tym u lakarza???

Gość iLLum
Nie słuchaj głupich rad. Twoje dziecko napewno dobrze się rozwija, ale każde w innym tempie. Dla przykładu moje dziecko nie dźwigało główki w wieku 2 miesięcy co lekarka stwierdziła, że już powinno ją trzymać. Dała skierowanie na rehabilitację. Ja stwierdziłam, że jak przyjdzie czas to samo wkońcu zacznie trzymać główkę. Moje dziecko jest zdrowe więc po co mam je rehabilitować. Wystarczył 1 dzień jak podniosło główkę na brzuszku i trzymało :) Miało skończone 3 miesiące. Nie rób nic na siłę. Niech dziecko samo zacznie chodzić. Zresztą chłopcy trochę wolniej się rozwijają niż dziewczynki.

Gość pytająca mamusia
mój jest w wieku Twojej córci, nie używamy chodzika i zaczął wstawać w łóżeczku od niecałego 10 miesiąca, teraz próbuje samodzielnie stać na podłodze, chodzi też płynnie trzymając się ściany. Może Twoja córeczka zraziła się do chodzenia, np uderzyła się podczas prób? I teraz ma blokade. Nie każde dziecko raczkuje, może skonsultuj to z pediatrą, ewentualnie pokierują Cie na rehabilitacje małej by zacząć stymulować ją do raczkowania i chodzenia.

Gość jhhhuh
Ma jeszcze czas na chodzenie .

Napewno wszystko przychodzi z czasem. Ale jesli mama sie nie pokoi to warto zasięgnac porady lekarza. Ponoc dziewczynki szybciej chodza niz chłopcy ale to nie jest reguła. Moze twoje dzieciatko potrzebuje więcej czasu. Nikt tu nie chce źle radzic bo tu chodzi przecież o nasze skarby. Ale gdyby było coś nie tak to napewno lepiej zacząc wczesniej działac niz później .

Gość sdfsfdsfef
Taaa niech idzie do lekarza i powie, że jeszcze nie studiuje albo nie mówi biegle po francusku. Co za kretynki z tych, które odsyłają od razu do lekarza jakby dzieciak był upośledzony.

Nie każde dziecko raczkuje,a na chodzenie ma jeszcze czas.Ja bym się jednak martwiła tym,że sama nie wstaje,piszesz,że nawet nie próbuje.Idź do lekarza po skierowanie do poradni rehabilitacyjnej i tam obejrzy ją specjalista.Może wcale to nie być konieczne,ale lepiej sprawdzić.

Gość proxi777
rozwija sie prawidłowo, sama siada i trzymajac ja pod paszkami robi pare kroczkow ale zupełnie nie interesuje sie chodzeniem. Moze dlatego ze od malenkiej nie chciała lezec na brzuszku , odrazu sie przekrecała na plecki. dziecko podobno ma czas do 18 mca,,, ale juz sama nie wiem.

z chodzeniem ma czas ale chodzi tu tak jak napisała poprzedniczka o próbe wstawania .

Gość sdfsfdsfef
Kazuj jej od razu pisać zdaniami :) Daj temu dziecku czas kobieto. Od razu byście chciały, żeby latały.

Gość proxi777
nie chce zeby latała! poprostu sie niepokoje o jej rozwój skoro nie interesuje ja jeszcze wstawanie....

nie masz co się martwić mój synek zaczął samodzielnie chodzić jak miał 16mc tylko ze urodził sie jako wcześniak a raczkował jak skończył rok ale za to bardzo szybko zaczął mówić więc spokojnie wszystko w swoim czasie a jeśli bardzo cię to martwi to idz do ortopedy on ci wszystko powie i napewno minie niepokuj

Gość mama lipcowaa
Twoja córka ma chodzik? bo moze to jest przyczyna, że samej jej się nie chce nasza córka też jest w wieku Twojej ale wstaje i raczkuje już od bardzo dawna, ale do chodzenia samej też nie bardzo jej się spieszy zrobi pare krokó i leży

Gość proxi777
dodam ze moj maz poznio zaczał chodzic moze to dziedziczne. moja coreczka za to duzo juz mowi i umie duzo.

Moj synek nie raczkował. Chodził początkowo trzymany pod pachy , później za ręce, za jedną no i wreszcie sam. Miał 14 miesięcy. Jednak sam zaczął wstawać dopiero jak miał 16miesięcy, wcześniej nawet nie chciał próbować tej sztuki. Pomimo tego był i jest zdrowym dzieckiem. Córeczka też książkowo się nie rozwija. Tyle że ona zaczęłła raczkować, późno bo w 11m-cu, ale zaczęła, chociaż ma trochę swój styl raczkowania z jedną wyprostowaną nóżką i zamias kolankiem to odpycha się stópką. Ma teraz prawie 14 m-cy, od ok 1,5 tygodnia sama chodzi. W łóżeczku zaczęłą wstawać jakiś miesiąc temu, umiejąc już chodzić za 1 rączkę. I również jest zdrowym dzieckiem

Gość mama lipcowaa
przepraszam nie doczytałam, że nie chodzi w chodziku mam znajomą, której dziecko chodzi w chodziku i właśnie wcale nie raczkuje i nie próbuje wstawać

Gość mama lipcowaa
moja za to mało mówi( w sensie słów) bo po swojemu to tak się wydziera, że aż gardło zdarła i ciężko jej idzie uczenie się różnych rzeczy

co do chodzika to ponoć one sa niezbyt dobre moja siostrzenica chodziła i teraz ma problemy z nóżka i ortopeda nawet jak ja byłam z moim małym to nie poleca chodzików

moja córka zaczęła samodzielnie chodzić mając 15 miesięcy i nikt mi nie mówił że się źle rozwija:-) Oczywiście pierwsze kroczki robiła w 14 miesiącu ale naprawde pewnie to dopiero w 15:-) Niczym się nie martwiłam bo wiem że dzieci do 16 miesiąca czasem nie chodzą i jest ok. Moja teraz tak gania że ciężko ją złapać. A co do stania autorko to przyjdzie czas. Bez przesady z tym lekarzem:-O

oczywiście moja córka też stała samodzielnie późno ale już nie pamiętam kiedy więc nie będę wymyślać. Nie zapisałam sobie tego akurat a większość osiągnięć zapisuje;-)

Gość bsdjsbfhjsf
No widać jakie z was tępe baby z opóźnieniem rozwojowym. I chyba jakieś wyjątki tylko się trafiają. To chłopcy później chodzą, mówią i inne, ale nie musi to być reguła. A jakaś pisze, że dziewczynki. Tyś pewnie do dzisiaj się nie rozwinęła w pełni. Się qrwa znacie jak na doopie marynie.

Gość ma_da2
a ja na Twoim miejscu poradziłabym się lekarza. Jaz z moja córka zaczełam chodzić na rechabilitacje jak skończyła 7 miesięcy bo wtedy nie umiała nawet przekręcić sie na brzuszek ani odwrotnie. Te rechabilitacje to naprawde nic strasznego, teraz córka ma 13 mięsięcy i chodzi już pewnie i przeszła przez wszystkie ważne etapy czyli pełzanie raczkowanie, chodzenie przy meblach.. a do chodzika nie wsadzaj bo to napewno nie pomoże a może zaszkodzić. To prawda że dziecko ma czas z chodzeniem do 18 miesiąca a w wieku 11,5 to powinno samodzielnie sie przemieszczać np raczkując. Mi lekarka mówiła, że nie ważne jak szybko zacznie chodzić ale ważne żeby robiła wszsytko po kolei i ważne jest raczkowanie

Gość lalalalalallll
Przecież dziecko nie musi pokolei uczyć się wszystkiego. Moje najpierw stawiało kroki, a później nauczyło się raczkować.. Głupi wymysł lekarzy, którzy trzymają się książkowych reguł.

mój syn ma 11 miesięcy i dopiero niedawno (jakieś 2 tyg temu) zaczął sam wstawać w łóżeczku i podtrzymując się szczebelków stoi ale niestabilnie. Nie raczkuje tylko pełza. Obserwuje jego rozwój i wg mnie wszystko jest ok - jedne chodzą wcześniej inne później.

Gość my mielismy chodzik
trochę syn był w chodziku trochę na podłodze - uważam że wszystko jest dla ludzi - grunt aby nie przesadzać w żadna stronę! od 7 miesiąca odbijał się w chodziku i przemieszczał po pokoju.... jak miał 8,5 to zaczął raczkować - 9 sam wstawał przy meblach .... 10 zaczął robić pierwsze kroki bez chodzika - tydzień przed roczkiem zaczął chodzić! uważam że z dzieckiem autorki jest wszystko ok - bo każde dziecko ma swoje tempo rozwoju.... jedyne co mogę doradzić- to aby dawała dziecku jak najwięcej swobody - pozwalała się turlać - nie ratowała od każdego upadku.... ja starszego syna bardzo pilnowałam i duzo później zaczął chodzić od tego młodszego który miał duzo więcej swobody.