Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dostane swira

borelioza,rumien wedrujacy

Polecane posty

Gość dostane swira

Czy rumien wedrujacy,ktory pojawil sie ok 2 tyg po ukaszeniu nie weim czego (kleszcze nie znalazlam) oznacza borelioze???

Gość nie mam pojęcia
a w miejscu tego rumienia nie ma śladu ukąszenia?? jak nie jesteś pewna to może idź do lekarza.

Gość dostane swira
był slad po ukaszeniu,ale myslalam,ze to komar..bylam u lekarza kazal czekac do jutra sprawdzac czy sie powieksza,ale tu chodzi o malutkie dziecko i dostaje do glowy..:(

Borelioza tak szybko nie atakuje, a kleszcz nie zawsze zostaje w ranie. Poza tym są dwa typy boreliozy i masz dużo szczęścia, że zauważyłaś rumień, teraz wszystko będzie pod kontrolą i lekarz jest pewien diagnozy. Gorzej, jak rumienia nie ma, choroba objawia się po kilku latach i szuka się jej w ciemno, jak na loterii...

Gość nie mam pojęcia
nie myśl o tym, takie zamartwianie się nic ci i dziecku nie pomoże. patrz na ten rumień i obserwuj czy coś sie zmienia

idź i zrób badanie z krwi i będziesz pewna, a nie będziesz siedzieć i obserwować czy rumień nie wędruje.

Gość dostane swira
wiemze mam szczescie ( w nieszczesciu ) z tym rumieniem, chodzi mi o to,że wszędzie czytam,iz rumien jest pierwsza najczestsza oznaka wskazujaca na zarazenie sie bolerioza. Rozumiem wiec,ze skoro rumien jest doszlo do zarazenia. Niby jestem w rekach lekarza, ale jednak lekarze nie bardzo wiedza "z czym sie to je" ;| czy sa w polsce jacys specjalisci? zanim zrobie badania krwi musze dostac antybiotyk dla dziecka. Jak ono nawet syropu wypic nie chce :(

Gość misia33
To borelioza, mój mąż to miał. Dziecko musi dostać antybiotyk. Może lepiej jedź z tym do szpitala,oni Ci najlepiej doradzą.

Gość dostane swira
:( jak to sie skonczylo u męża? wyleczył się??

Gość gegegegeggegegegege
Na tym etapie kuracja antybiotykiem i po chorobie, naprawdę się nie obawiaj. Trzeba tylko potwierdzić chorobę poprzez badania krwi. Problem tak naprawdę stanowi wykrycie boreliozy po wielu latach. Będzie dobrze.

Gość lekarz nie zbyt chetnie
wypisuje recepte na antybiotyk, to ponad miesieczne leczenie i napweno nie bez wplywu na watrobe, wiec lepiej wydaj 80 zl i zrob test. z dwojga zlego lepiej chyba wydac na test niz na niepotrzebny antybiotyk? acha i lekarz pierwszego kontaktu nie wypisze skierowania na badanie, takie wydaje tylko tzw zakazny:O zrob badanie ale nie wczesniej nic przed 4 tyg

Gość levelka 8
Rumień wskazuje na boreliozę. Trzeba iść do lekarza po skierowanie do poradni chorób zakaźnych, a stamtąd wziąć skierowanie na badania w kierunku boreliozy. Z tym, że do takiej poradni tzeba czasem czekać miesiącami. ewentualni emożna sobie zrobic badania w kierunku boreliozy prywatnie i pójść prywatnie do jakiegos lekarza, który sie tym zajmuje. Koszt takich pełnych badań to ok 150 zł. Z jakiś czas trzeba badania powtorzyć, bo może sieokazać, z enp teraz dziecko znajduje siew okienku serologicznym i nic nie wyjdzie. Boreliozę leczy isę antybiotykiem, zwykle nie ma z tym problemów.

Gość dostane swira
Boże ale jak ja mam czekac 4 tygodnie?Mam nie podawać antybiotyku przez ten czas? Przeciez im wczesniej antybiotyk zostanie podany tym większ szanse na wyleczenie! Badania krwi oczywiscie zrobie, można je robić prywatnie? Czy robi się je w każdym ambulatorium?

Gość dostane swira
a wie ktos ile czeka sie na wyniki z takiego badanai?

Gość dostane swira
i dziekuje wszystkim za odpowiedzi!

Gość levelka 8
na badania czeka sie kilka dni. Nie panikuj, borelioza znowu nie jest taka groźna. Masz wyniki, idziesz do lekarzai lekarz wypisuje ci antybiotyk jeśli są do tego wskazania. To jhuz gorsze są zapalenia opon mózgowych i mózgu wywołane przez kleszcze.

Gość gegegegeggegegegege
"Postawowym sposobem rozpoznawania infekcji jest badanie obecności przeciwciał przeciwkrętkowych we krwi. Przeciwciała przeciwko boreliozie pojawiają się we krwi dopiero po kilku tygodniach od zachorowania, tak więc nie ma sensu robić badania bezpośrednio po ukąszeniu przez kleszcza. Należy odczekać ok. 4 tygodni" Jak długo się czeka nie wiem niestety ale myślę że max kilka dni. O, znalazłam stronkę o boreliozie, znajdziesz tu porady http://borelioza.info.pl/diagnostyka.html

posluchaj, nie panikuj, tym bardziej ze jak sama piszesz to nale dziecko a chyba wiesz, ze antybiotyk ma rozniez skutki uboczne:O badanie prywatnie bo jak napisalam, niezbyt skaldnie:Olekarz pierwszego kontaktu nie wyda takiego skierowania, tylko zakazny uwierz, podanie tak silnego leku nie jest dobre, tym bardziej, ze moze to alergia na jad komara? wiem co mowie, dzieci sa wrazliwsze i na ukaszenie moga reagowac opuchlizna, nawet podwyzszona temp, podaj wapno albo zwykla claritine poradz sie lekarza w tej kwestii

Gość Taka jedna mamusiaaaa
Zrób najpierw badania po 4 tygodniach i wtedy dalej należy działać, nie martw się na zapas

Gość dostane swira
ok,nie panikuje juz...dzieki :)

dobra dziewczynka:) obserwuj dziecko, bedzie dobrze a na antybiotyk nigdy nie jest za pozno choroba az tak szybko sie nie rozwija, wiec spokoj Mamusiu:)

ten rumien na raczce rzeczywiscie bardzo przypomina rumien wedrujacy; najlepiej w tej sytuacji zrobic badanie na przeciwciala przeciw boreliozie - poszukaj w okolicy lekarza chorob zakaznych, chociaz dziwie sie ze rodzinny nie dal skierowania, w ostatecznosci zrob na wlasny koszt bo szkoda czasu, nie zgadzam sie ze "na antybiotyk zawsze bedzie czas", tutaj czas jest wazny, bo w pierwszej fazie zakazenia wyleczenie jest calkowite jesli sie poda jak najszybciej antybiotyk; i to nie doksy u takiego malego dziecka, ale pochodne penicyliny, np. amoksycylina, bezpieczniejsza i lepiej tolerowana

Gość Problemalistyczna
Antybiotyk nie zawsze jest skuteczny, a borelioza nie jest taka prosta w wyleczeniu :o Ja biorę juz 2 raz antybiotyk, raz byłam w szpitalu i dostawalam dożylnie. I prawdopobonie znowu czeka mnie powrót do szpitala, bo tego cholerstwa nie da się zaleczyć :o

Gość dostane swira
Dziekuje za odpowiedź. Niestety pediatra nie dał skierowania do zakaźnego, ani na badania. Podajemy 2 tydzień antybiotyk, najpierw był augumentin 10 dni, teraz zaczęlismy duomox. Ale pojawiła się najpierw biegunka, teraz lekka gorączka :( Co do badań, powiedziano nam,że badania (idziemy prywatnie na western blota) tyzien po skonczonym antybiotyku, ale przeczytalam,ze mozna nawet w trakcie brania.Czy to prawda? Generalnie lekarze są niechętni do leczenia tak malego dziecka (2 latka) :( Prywatnie zapisalismy sie na 22 lipca, a bylo to jakies 2 tygodnie temu. Wszyscy mowia,ze nie ma co zwlekac, a wiekszosc umywa rece ;|

Gość dostane swira
Problemalistyczna-kiedy Cie ugryzl kleszcz?Znalazlas go?Mialas rumień? A w ogóle skąd jesteś?

Gość Problemalistyczna
Znalazłam, wyjęłam i zdezynfekowałam miejsce po ukąszeniu. Niestety mimo tego pojawił się rumień. dostałam antybiotki, które nie pomogły. Byłam 3 tygodnie w szpitalu, gdzie dostawała je dożylnie. Teraz znowu byłam na antybiotykach, a na początku września mam badań. Jak nie będzie poprawy, to znowu na 3 tyg do szpitala. Ja mam przez to problemy neurologiczne. Powiem Wam, że masakra - Jak mnie z tego wyleczą, to będę najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem :( Jestem ze Śląska.

Gość dostane swira
A robiłaś już jakieś badania pod kątem boleriozy? Ja też jestem ze śląska, u jakiego lekarza się leczysz?

Gość Problemalistyczna
Robiłam masę badań i po każdej terapii antybiotykowej muszę je powtarzać. Leczę się w Zabrzu u dr T. Wielkoszyńskiego, którego mi polecono. Ale jak narazie z marnym efektem za to bardzo kosztownie :o A Ty do kogo chodzisz?

Gość dostane swira
My narazie u nikogo:( mały jest teraz na duomoxie, potem robimy testy a na 22 lipca jestesmy zapisani do lekarki z rybnika, nazwisko gdzies mi przepadlo. Jak sie czujesz? Kiedy Twój rumień zniknął? Masz po nim jakis slad?