Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinder niespodzianka

JAK SIĘ MIESZKA NA ŚLĄSKU( BYTOM, ZABRZE, GLIWICE)?

Polecane posty

Gość kinder niespodzianka

Chodzi mi o mentalność ludzi, tolerancję. Wypowiadajcie się. :-)

Ja tam nie mieszkam ,ale mam rodzinę byłam kilkakrotnie na Śląsku i mogę powiedzieć, że ślązacy są spoko, lubia ich mowa ;)

Gość beznadziejnie gfrgfrgf
Ja za rok wyjeżdżam ze śląska. Jak jesteś kurą domową, która marzy o 5 dzieci i schabowym, to ci tu będzie dobrze. Ale jak coś chcesz osiągnąć, to lepiej tu nie mieszkaj.

Jak można się zachwycać śląską gwarą? Dla mnie jest on "zdziadowaniem" języka polskiego.

* ona

,,Ja za rok wyjeżdżam ze śląska. Jak jesteś kurą domową, która marzy o 5 dzieci i schabowym, to ci tu będzie dobrze. Ale jak coś chcesz osiągnąć, to lepiej tu nie mieszkaj'' Ale pierdolisz kobieto od rzeczy:)

A Kaszubi, a Górale, ludzie ze wsi ? Nawet w Warszawie mówi sie innaczej ...

Mówię prawdę. Większość ślązaczek nie pracuje, siedzi w garach.

Gość makowa panienka.
Mi się nie podoba na śląsku. Jest duża nietolerancja w stosunku do partnerskiego modelu życia dwojga ludzi. Ludzie są fanatycznie bogobojni. Dobrze, że MŁODZI ludzie już myślą inaczej i się to zmienia.

Gość makowa panienka.
A jak już ktoś nie chodzi do kościoła albo jest Świadkiem Jehowy to są w stanie taką osobę zadusić różańcem no bo jak to tak.

ja mieszkam w Gliwicach i naprawdę nie narzekam, no może na korki i brak obwodnicy, bardzo lubię swoje miasto, ale np Bytom, Ruda Śląska czy Katowice to już nie dla mnie

z tymi garami to bardzo ciekawe bo ja nie znam ŻADNEJ kobiety, która by siedziała w domu i nie pracowała

Gość ssssii
beznadziejnie gfrgfrgf Co ty wiesz o śląsku ? stek bzdur wypisujesz !

,, Miła jak zawsze czemu juz nie jesteś miła jak zawsze?'' Stwierdzam fakty bo pierdzieli od rzeczy i głupoty gada:) :) Pewnie nigdy na Śląsku nie była a jak była to może na jakieś zacofanej wsi:)

eweLinka ;)) --ja pochodze z Rudy, urodziłam się w Bielszowicach i baaardzo miło wspominam okres gdy mieszkałam na Śląsku. Ślązacy potrafia się bawić:D

Z Jastrzębia;) że też czasem mam ochotę się gdzieś przeprowadzić na jakiś czas ale nie dlatego,że mieszkam akurat tutaj tak po prostu:) Tak samo ludzie np z Wrocławia czy Gdyni tez by chcieli się gdzieś wyrwać:)

Gość fgfgf
Bytom Zabrze Gliwice to 3 rozne miasta . z tych 3 najwyzej sa Gliwice , najnizej jest Bytom . Bytom jest jednym z najbrzydszych miast w POlsce, a Gliwice jednym na najładniejszych . Obok KAtowic sa tez najbogatszym miastem na Slasku .

Gość Strzelam z łuku
z tymi garami to bardzo ciekawe bo ja nie znam ŻADNEJ kobiety, która by siedziała w domu i nie pracowała A po pracy zajmują się domem i walą drugi etat. Ślązacy potrafią się bawić. Tak przy wódzie i piwsku. Mieszkam na Śląsku więc wiem.

Gość barabarabab
mieszkam w bytomiu i potwierdzam bytom to chyba najbrzydsze miasto w polsce... :-/ chciala bym sie stad wyprowadzic chociazby do chorzowa.

a ja jestem ze Śląska i nie narzekam :-) i bzdury piszą te osoby o kobietach "przy garach"... Jestem trochę po 30tce i nigdy na etacie przy garach nie stałam, realizuję się zawodowo, dobrze zarabiam i ogólnie jest cool... :-)

Gość takajednaaemm
hahaha pochodze ze śląska i nie uważam, że gwara śląska to zdziadowienie mowy polskiej to normalne, że istnieją dialekty a nazywanie ich "zdziadowieniem" to coś negatywnego hmm w małych miasteczkach śląskich faktycznie kobietki lubią siedzieć w domu, gotowac i wychowywać dzieci, ale i tak większośc pracuje, bo bazując na tych zarobkach jakie teraz są w tych małych miastach śląskich, to sam mężczyzna nie utrzymałby rodziny a w miastach większych jak katowice, gliwice, sosnowiec- kobiety się rozwijają, kształcą itd wręcz uważam, że na górnym śląsku łatwiej się rozwijać itd bo jest duże zagęszczenie miast, co za tym idzie-uczelni itd a co do mentalności ślązaków- to typową śląską mentalność mają jedynie starsi ludzie (no i w małych wioskach młodzi ludzie też, ale wymiera to) ale ogólnie śląsk jest fantastyczny, ludzie żyją na luzie, są życzliwi i pomocni i tyle na ten temat

Gość halinka,.,.,..
ja jestem z Zabrza i nie narzekam na życie na Śląsku, pozdrawiam :)

Gość wrecz smiac mi sie chce
ja jestem z katowic i mieszka mi sie bardzo dobrze.wynioslam sie na jakis czas na wies to bardzo mi brakowalo slaska.mnostwo ludzi w dodatku zyczliwych i pomocnych.moj chlopak mowi ze kierowcy na slasku sa bardzo uprzejmi w porownaniu z innymi miejscami. ogolnie bardzo lubie swoje miasto:)

Gość barabarabab
hej z ta patologia to nie przesadzaj! brud i smrod to pewnie masz w dupie hehehe. ale tak powaznie to nie przesadzalabym z tym smrodem i brudem bo tak jest w kazdym miescie. tutaj raczej chodzi o te stare szpecace miasto kamienice, i rozpizdziel w niektorych czesciach bytomia. a tak to jest "haj lajf"... :-P