Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadia 123

Ile mleka powinien pić ośmiomiesięczniak???

Polecane posty

Gość nadia 123

ile ml mleka/ile posiłków mlecznych dziennie powinno pić/jeść ośmiomiesięczne dziecko? Mój syn je trzy razy dziennie butlę mleka modyfikowanego po około 160 ml (ostatnia porcja okło 22.30) oraz raz kaszkę mleczną mannę lub kleik na mleku. Oprócz tego je obiadek/zupke oraz owoce (czyli dwa inne posiłki). Czy powinnam zmniejszyć ilośc produktów mlecznych i zastąpić je czymś innym?

Gość ilka020
moja corka konczy 8 miesiecy i je prawie identycznie jak twoja z tym ze jest ona chyba wiekszym glodomorkiem. Je tak : Rano po przebudzeniu ok 8-8,30 - butelka mleka modyfikowanego okolo godziny 10-10,30 - jogurik lub kaszka 12,12,30 - zupka lub ala drugie danie ryz z potrawka ziemniaczki z jajkiem itp. ( czasai sie zdarza ze zje i to i to w odstepach np. godziny) 15-butelka mleka 16- owoc, przecier owocowy lub cos takiego deserek itp 18- kszka mleczno ryzowa lub ryzowa 20-20,30 - butelk mleka Spanko...wszystko jest ok :*

Gość nadia 123
rzeczywiście bardzo podobnie. Mnie martwi to, ze kiedy dam synkowi ostatnią butle około 20 to nie dośpi całej nocy. Jeśli dostaje jeszcze około 22.30 to śpi pięknie do rana. Czy to normane, że ośmiomiesięczniak je jeszcze taką "nocną" butlę mleka około 22-23????

Gość ilka020
oczywiscie ze nie masz sie czym martwic. kazde dziecko ma inne zapotrzebowanie ale mozesz sprobowac oduczac jedzenia w nocy... godzine przed ostatnia butelka przed snem podaj np. syta kaszke albo podawaj na noc mleko zageszczone kaszka manna. jesli mimo to bedzie w nocy pobudka sporboj podawac picie herbake lub wode. ja wlasnie tak oduczylam core nocnego jedzenia. teraz juz nawet nie pije. gdy czasem obudzi sie w nocy podaje jej smoczka i dalej slodko spi.;]

ogolnie wydaje mi sie, ze p[orcje masz normalne...ale daj mu na noc kaszkę na mleku i przed samym spaniem jeszcze porcje mleka do popicia, tak napchane dziecko powinno juz przespac noc...;)

Gość nadia 123
no właśnie nietety moje dziecko nie da się tak napchać. Jesli dam mu dodatkowo coś przed wieczorną butlą, to odrzuca butle, bo jest syte. Wie dokładnie ile mu trzeba i KONIEC. Próbowałam tez z nocnym pojeniem, ale niestety, jest głodny i płacze. Dlatego zastanawiam się czy moge jeszcze przeciągnąc nieco w czasie to karmienie około 22.30 (bo po tym przesypa do rana)

Gość ilka020
pewnie jesli nie ma innego wyjscia to karm tak...22 czy 22,30 to nie jest jeszcze tak zle.. Gorzej byloby gdyby budzil sie np. o 3-4 w nocy..;) Moze to nie potrwa juz dlugo zycze powodzenia