Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magdan

zazdrość-zabawki!

Polecane posty

Mój syn (3,5 lat) nie pozwala młodszemu bratu (13 m-cy) ruszać absolutnie swoich zabawek. Wykańcza mnie ta sytuacja, codzienność. Jest ryk ze strony obojga chłopców. Poradźcie coś (wiem, ze starszemu powinnam poświęcać więcej uwagi, ale to mało realne). Innym=obcym dzieciom starszy synek pozwala bawić się swoimi zabawkami. Czekam na sugestie.

Podziel zabawki na "starszego syna" czyli takie które po spotkaniu z maluszkiem mogłyby ucierpieć i te zabawki pozwól swojemu synkowi sobie schować przed malcem (ty też nie chciałabyś żeby twoja siostra brała bez pytania twoją biżuterię, ubrania czy kosmetyki- każdy ma prawo do prywatnych rzeczy) 2 część to zabawki malucha i tutaj zaznacz ze to są tylko zabawki brata i starszak musi uszanować tę "własność" 3 cześć zabawki wspólne i tymi mogą się bawić razem i dzielić.

my tłumaczymy, że młodsza sie pobawi i odda, poza tym są zabawki, którymi może bawić się tylko starsza - te jej ukochane.

Też mówię starszemu, że mały się pobawi i odda, czasmi skutkuje, częściej jest wielki krzyk.

to wtedy tłumaczymy, że starszy przecież też się bawi zabawkami młodszego i mu je potem oddaje i tak samo zrobi młodszy.

U mnie takie tłumaczenie nieczęsto skutkuje, niestety ;( Już myślałam, ze zredukuję zabawki do minimum, wydzielę dla starszego i młodszego odrębne. Tu głównie chodzi o samochodziki...

ja zrobilam starszej corce stolik, na ktorym ona sie bawi swoimi zabawkami. tlumacze jej, ze jak nie chce bawic sie z mlodszym to ma wziac swoje zabawki na swoj stolik. mlodszemu tez tlumacze, ze na stolik akurat on nie ma wstepu:P no ale u mnie mlodszy ma dopiero 7 m-cy, a 13-miesieczniak pewnie juz do stolika moglby siegnac...:O mimo wszystko radze wydzielic osobne miejsce do zabawy dla starszego aby mlodszy nie mial tam dostepu. oczywiscie wspolna zabawa rodzenstwa jest cenna, ale kazdy czasem potrzebuje chwili odosobnienia;) i oczywiscie mlodszy brat tez musi miec swoje zabawki w swoim kaciku (moj ma swoje zabawki na macie edukacyjnej i jak siostra probuje sie do nich dobrac to tez kaze jej zapytac albo dac w zamian jakas swoja zabawke). no i jak radzi kornelkowa - wydziel zabawki, ktorymi moga sie bawic razem i zachecaj ich do wspolnej zabawy, a najlepiej pobaw sie z nimi zeby sie uczyly, ze wspolna zabawa jest fajna:)

Gość normalny etap
każde rodzeństwo ma etap że rywalizuje albo jest zazdrosne mozna tylko cierpliwie tłumaczyć, tłumaczyć tłumaczyć ale w życiu jest tak że nawet w wieku 60 lat rodrzeństwo bywa o siebie zazdrosne ;-)