Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak to jeeest

Psychologia na Krakowskiej Akademii im. Frycz Modrzewskiego

Polecane posty

Gość wybacz...
ale na własne uszy słyszałam opinie wykładowców, którzy wykładają tam i na uj... Pochlebne one nie były, zarówno na temat studentów ksw, jak i poziomu nauczania. Jeśli chodzi o psychologię na całej tej akademii, to proszę zwrócić uwagę jaka jest kadra... Obiecują ponadto takie uprawnienia, o jakich mowy być nie może po skończeniu jedynie psychologii (można je uzyskać dopiero po kursach, nierzadko kilkuletnich. No chyba, że zmienią prawo..... Ogólnie odradzam, bo podobnie jak ktoś wyżej miałam do czynienia z ludźmi stamtąd i "nawałem" materiału na egzaminy (raz w rękach mojej kolezanki tkwił zeszyt 16 kartkowy- do tego nie wypełniony w całości...). Zapraszam na prawdziwe studia.

Gość maksio
to mozna z dobra srednia przenieść sie z ksw na zwykłą uczelnie?

Gość bjhug
Jak ja nieawidze, jak wypowiadaja sie niby Ci z lepszej szkoly na temat innej uczelni prywatnej. Zawsze ta prywatna jest przedstawiona jako dno. Nie bez powodu, jest to uczelnia prywatna , by mogl na niej studiowac nieomalze kazdy. Ale nie trzeba odrazu stwierdzac, ze jest ona najgorsza. Szkola jak szkola, moze dostac sie nie jest trudno, ale utrzymac nie jest sie tak latwo. A to, ze jest ladna i nowa- no coz przyjanmniej wydac, ze pieniadze, ktore sa wplacane nie ida na marne tylko cos z nimi robia, a nie ze tylko do wlasnej kieszeni. Nauczeyciele sa z roznych uczelni , z calego krakowa, nawet jest nauczyciel z psychologii z UJ . No i oczywiscie jak porwnac sobie ceny to ta uczelnia jest jedna z najtanszych. A niestey na kazdych zaocznych studiach trzeba sameu wiecej czssu poswiecac na nauce i to kazdego indywidualna sprawa. Nauczyciele sa wporzadku , no jak zawsze i wszedie trafi sie jakis dziwak. Szkola jest normalna i ma 2 nabory, letni i zimowy. Zawsze mozesz skonczyc wyzszy stopien na innej uczelni .

Ja nie polecam KA. Ja właśnie ją kończę i uważam, że jej wybór był ogromnym błędem. Poziom na moim kierunku był wysoki! (nie studiuję Psychologii), ale nigdzie nie traktowano mnie z takim brakiem szacunku jak w KA. Zdecydowanie odradzam.

Ja nie polecam KA. Ja właśnie ją kończę i uważam, że jej wybór był ogromnym błędem. Poziom na moim kierunku był wysoki! (nie studiuję Psychologii), ale nigdzie nie traktowano mnie z takim brakiem szacunku jak w KA. Zdecydowanie odradzam.

Gość Jożin
Otwarto nową specjalność na politlogii Logistyka przeciwdziałania współczesnym zagrożeniom, idzie ktoś na to?

Gość studętka KA
ja studjuję na KA i jestem bardzo nbardzo zadowolona panowie i panie psorzy super i nie jest za drogo he he he na tipsy i makijaż mnie stać no i nikomu nie przeszkadza to że się maluję na wykładah :) stódiuje już 4 rok pedagogike bo chce pracować z dziećmi so takie sweeeet :) pozdrawjam wszystkich studjujących na KA :*:* a hejtujoncym fak off :P

Gość hyft
Pozdrowienia dla 'studentka KA' która prawdopodobnie nawet jedna noga tam nie była, tylko stroi sobie żarty żeby dopiec uczelni. Kto wie... może ją dowartościowują takie rzeczy ;) Tylko pogratulowac! Uczelnia jak każda inna, tylko przez wysokie koszty i dawny skrót jej nazwy (KSW) stała się obiektem drwin studentów (i nie tylko), w większości tych którzy nawet z nią nie mieli nic wspólnego! Może nie ma renomy takiej jak UJ, ale na pewno nie zasługuje na taką opinię jaką obecnie posiada. Wykładowcy pracują tam, tak samo jak i na innych krakowskich uczelniach takich jak UJ, UP, AGH itd. i prowadzą zajecia oraz egzaminy w ten sam sposób co na państwoych. Jedyne co się w tej kwestii różni to stosunek do studenta i na pewno ich zarobki :) oczywiście wśród studentów owszem jest duża ilości tzw. "lanserów" i wypindrzonych panieniek, które faktycznie na uczelni czują się jak na pokazie mody, ale skoro mają pieniądze żeby opłacic czesne za prawie 2 tys zl, mieszkac w Krakowie itp., to stac tez ich żeby o siebie zadbac. chcą się popisywac to niech to robią. co komu to przeszkadza? Nie każdy taki jest, i nie każdy tam ma pieniądze. Uczelnia oferuje niemałą pomoc finansowa, studenci też pracują wiec to uczelnia nie tylko dla bogatych. Uczyc się trzeba jak wszędzie. Jeśli się nie nauczysz czeka Cię poprawka, co wiąże się z kosztami, czasami wcale nie małymi, ale wszystko jest w Twoich rękach(noo może prawie wszystko,bo nad humorem egzaminatora nie zapanujesz:)) )

Gość vvbjshuiwdlwd
Moj maz studiowal tam prawo i ekonomie. KSW czyli kup sobie wyksztalcenie. Nie wiem autorko czy wiesz ale ten tekst wymyslili studenci UJ poniewaz sa zazdrosni. Znajomi ktorzy tez studiowali prawo na UJ nie wyrazali sie zbyt pochlebnie na temat swojej uczelni. Duzo by opowiadac. Ja studiuje gdzie indziej a wykladowcy nam mowili ze na KSW poziom taki sam jak na UJ tyle ze na UJ uwalaja specjalnie bo tam maja kase tylko z poprawek, gnebia studentow itd. Na ekonomii wiem ze dziewczyny szly do akademii ekonomicznej zeby miec papier a na KSW zeby sie czegos nauczyc. Nie chce mi sie pisac bo pewnie zaraz UJ mnie zjedzie. Wykladowcy tam sa Ci sami co na UJ tyle ze nie traktuja studenta jak psa i tyle

vvbjshuiwdlwd studenci UJ są zazdrości o KSW? Ha, ha muszę to sprzedać, ale będzie polew. Z tego bólu, tej desperacji już nie wiedziałaś co napisać :D Autorko już pomijając poziom nauczania na KA, pomyśl jakie są stereotypy i jakie podejście mają pracodawcy do studentów po wyższych szkółkach a już zwłaszcza po KA... Lepszym wyborem będą zaoczne na UJ.

Gość he he he
na KA piją przed salami egzaminacyjnymi :D

Gość Maro:)
jakies jaja hehe pije sie ale przed salami na agh studiowalem tam i na ka i szczerze mowiac nie widzialem roznicy miedzy poziomem nauki tu uwalaja i tu takze nie wiem o co chodzi ale powiem jedno ostatnie wpisy sa zenujace moim zdaniem jak ktos w dzisiejszych czasach studiowal socjologie czy stosunki albo inne takie gowno na cambrige czy innym takim uniwersytecie tez bylby bezrobotny prosze was ja tam jeszcze przykladowo nie widzialem biednego prawnika z ka a znam ich paru i wiem ze tam studiowali:)

Gość depmode
Studiowalem w tej ,,szkole'' Niestety to firma nastawiona na zysk a nie szkoła. Radze omijać ja szerokim łukiem bo wartość dyplomu z tej uczelni jest żadna. Jeśli ktoś zrezygnuję pomiędzy semestrami to niech się liczy że KA i po 2 latach zażąda zaległych opłat. Nawet jak się już nie uczęszczało na zajecia. U mnie nez pomocy prawnika się nie obylo. Niestety ale ta instytucja jest dla osób co nie mają zrobić z gotówką a nie dla tych co chcą się czegoś nauczyć. Życzę tej uczelni powodzenia i niżu demograficznego.

Gość studiakrakow@interia.eu
Oferuję pomoce naukowe,20zł/szt. Materiały na studia (studiowałam na KA Psychologię rok 2011/2012,więc aktualne;)): 1. New English File Pre-Int: Student's Book (zbindowane ksero do 158 str,cz. wyp.) Latham-Koenig,Oxenden, Seligson Wydawnictwo Oxford University Press 2. Część książki "Espresso 1 Livello A1" (zbindowane ksero do 155 str.) L.Ziglio, G.Rizzo Wydawnictwo Alma Edizioni 3. "Socjologia" Anthony Giddens (zbindowane ksero do 158 str.) Wydawnictwo Naukowe PWN 4. "Anatomia człowieka" E.Suder, Sz.Brużewicz Wydawnictwo Medyczne Górnicki okładka miękka studiakrakow@interia.eu

Gość psychooooo
MASAKRA !!!!! ODRADZAM STUDIOWANIE NA TEJ UCZELNI JEST NASTAWIONA TYLKO NA ZYSK!!!! JESTEM OBECNIE NA 4 ROKU PSYCHOLOGI I MAM PRZEDMIOTY TYPU WIEDZA O KULTURZE ( HISTORIA SZTUKI, OBRZEOWOŚ W RÓŻNYCH KULTURACH ITP.) ZERO ROWIĄZANIA Z PSYCHOLOGIĄ !!!!!! SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ (ODCIELI BIZNESU) . NIE POLECAM !!!!!!!!!!!!!!!!! DZIEKAN TRAKTUJE LUDZI PRZEDMIOTOWO STUDIOWANIE NA TEJ UCZELNI TO STRATA CZASU I PIENIĘDZY !!!!!

Gość statisticcoach
Witam! Oferuję POMOC STATYSTYCZNĄ w zakresie: - ANALIZY STATYSTYCZNEJ (prace dyplomowe)- wykonanie analiz oraz sporządzenie całego rozdziału, raportu, w zrozumiałym języku dla czytelnika, z tabelami, wykresami, - KOREPETYCJE W ZAKRESIE METODOLOGII I STATYSTYKI, szczegóły pod nr tel. 692515191, bądź adresem e-mail: statisticcoach@gmail.com

Gość eN
Studiuję na UJ.. Nie raz wykładowcy mówią jak to tak jest z egzaminami... Proszę ich przepuscić... :) no i wykładowca przepuszcza bo pracy nie chce stracić.

Gość kasiaraba66
Kiedys koleżanka po KA mi mówi tak "czytam ogłoszenia o prace a tam: absolwentom KA dziękujemy" :D Sama się z tego śmiała jest po prawie :)

Gość jeszcze studentka KA
Witam, ja zrobiłam licencjat z pracy socjalnej na AK...dostawałam stypendium socjalne (wtedy byłam osobą bezrobotną)... poza wysiłkiem włożonym w naukę... finansowo dużo mnie ta Uczelnia nie kosztowała. Teraz tutaj jestem na 2 roku SUM NOR i... już od początku tego roku pracuję w nowym zawodzie, zgodnym z kierunkiem obecnych studiów (jeszcze przed zdobyciem dyplomu! bez znajomości!). Na obronę magisterium mam czas do końca roku. Dzięki uczelni wiele się nauczyłam. Zdobyta wiedza przydaje mi się w nowej pracy i w życiu. Nie spotkałam się nigdy z podważaniem moich kwalifikacji. Znam mądrych ludzi którzy z szacunkiem mówią o Naszej Uczelni. Ci co mówią źle ... to nawet nie wiedzą gdzie AK się znajduje i jak nasz kampus wygląda. Mam wiele szacunku do Wykładowców i do samej Uczelni. Za całe 5 lat miałam tylko 2 poprawki. pierwsza poprawka jest za darmo (trzeba napisać pismo do Rektora) za drugą zapłaciłam chyba 40 złotych. Jak pilnujesz nauki i się do niej przykładasz, przestrzegasz terminów wszystko jest OK.

Gość MrsMALAGA
Co żal wam tyłki ściska, bo ludzi na uczelniach państwowych musieliście przeżyć kilka horrorów i stresików. Taka prawda. KA jest bardziej ludzkie i sprytne. Nie traktuje studentów jak kotów rodem z pierwszej klasy liceum, którym trzeba dać popalić tylko normalnie jak dojrzałych ludzi. I nie wiem co za mądra się czuje taka pokrzywdzona przez dziekanat na KA. Pewnie jej słów w gębie i przebojowości zabrakło, a teraz się żali na łamach forum. Równie dobrze mogłabyś trafić na gorszy dzień Pani w kasie PKP i zostać okrzyczana. Mnie zrąbała babka z UJ i jej zwróciłam uwagę i tyle. Skończyłam KA i zarządzam dwoma panienkami po UJ oraz chłopem po UEKu... I cała trójka jest delikatnie mówiąc jak dzieci specjalnej troski. Wszystko ujotowskim żółwim tempem i uekowskimi teoriami. Szczerze to nie mam powodu do żadnych kompleksów. Ani raz nie spotkałam się z objawem dyskryminacji z uwagi dyplom KA, a zaliczyłam kilka rekrutacji. Studiuje na UJ psychologię i między Bogiem a prawdą UJ wcale taki boski nie jest. Wykładowcy doświadczeni, ale jak widać nie nadganiają postępu. A najlepsza jest moja kuzynka po prawie na UJ, którą spytałam o prawo patentowe i mi odpowiada, że się "na prawie nie zna". Albo druga psycholożka co się na dzienne (również na UJ) jako druga na liście dostała, na każde pytanie czy to o klaustrofobii czy depresji u dzieci "my się o tym nie uczyliśmy"... To się weź do edukuj... I tak jestem zła na UJ dlatego, że to przerost formy nad treścią, jedzie na renomie z przed wieków. Powinno się zdecydowanie zweryfikować tam program nauczania!

Gość student KA
Odkopując trochę stary temat... Drogie koleżanki i koledzy. Obecnie studiuję psychologię na Akademii Krakowskiej. I powiem jedno - jestem bardzo zadowolony. Porównanie mam zarówno z UJ jak i z UAM w Poznaniu i mogę powiedzieć, że opinia o tej uczelni jaka krąży jest nie dość, że totalnie nieprawdziwa to nadmuchiwana sztucznie przez "studentów" UJ, którzy jedyne słowo jakie są w stanie wydukać w dyskusji na ten temat to magiczne słowo "renoma". I tyle. A teraz kilka faktów: 1) stosunek wykładowca-student - na AK nie jesteś traktowany jak śmieć a wykładowca nie uważa siebie za boga. Są równe, relacje, można powiedzieć - partnerskie. Oni są tam po to żeby przekazać nam wiedzę, my im za to płacimy (bo nie robi tego państwo). Prosto i z klasą. Bez sztucznego nadmuchiwania, robienia otoczki kultu i budowania niezdrowej atmosfery 2) Owszem, wymagania SĄ spore. Jeśli ktoś myśli, że płaci to przejdzie to się grubo myli. Przykład? Na pierwszym semestrze było nas na roku około 200 osób, obecnie (połowa drugiego roku studiów) jest poniżej sto. Wielu moich znajomych odpadło, po prostu - nie zdali. Wszędzie są takie same zasady i jeśli ktoś uważa, że da "pod stołem" czy "w kopercie" i wszystko zaliczy, nie pojawiając się ani razu na zajęciach to grubo się myli. Powtarzam- wymagania są dokładnie takie same jak wszędzie, czy to na państwowej czy prywatnej uczelni 3) Tak jak powiedział ktoś wyżej - pieniądze które płacimy idą w uczelnię i to naprawdę widać. Byłem na wydziale psychologii UJ składać papiery i porównując budynek z kampusem AK... po prostu nie ma porównania. Przynajmniej wydział psychologii jest co najmniej 100 lat w tyle;) Po prostu komfort studiowania jest o niebo lepszy. 4) Naprawdę, uwierzcie - panie w dziekanacie witają cię z uśmiechem i pytają "w czym mogę pomóc?" :) 5) Co do perspektyw po studiach - myślę że tutaj każdy inteligenty i rozsądnie myślący człowiek sobie odpowie jak to wygląda i czy naprawdę ma znaczenie "renoma" uczelni w przyszłej karierze zawodowej. Wielu mam znajomych, którzy ukończyli UJ czy AGH, pracujących obecnie w call center, sklepach całodobowych czy stacjach benzynowych. I nikogo tu nie chce obrażać ani też mówić, że po UJ nie masz pracy ale proszę was - nie uogólniajmy i nie dajmy się stereotypowemu myśleniu. Pracodawcy w Polsce wcale nie czekają na was z otwartymi rękami - czy skończyłeś UJ, AK, AGH, jakąś szkołę wyższą czy cokolwiek innego. Wszystko zależy od człowieka i tego jak potrafi sprzedać to co już posiada i wykorzystać wszystkie swoje atuty. 6) Są naprawdę ładne studentki ;)

Gość Studentka Krakowskiej Akademii
Studiuję na tej uczelni już 5 rok i jestem bardzo zadowolona. Jeżeli komuś zależy na zdobyciu wiedzy, to ją zdobędzie. I wcale łatwo nie jest, jeśli chce się mieć piękne oceny;p Negatywne, ogólnikowe opinie na temat tej uczelni mogą nieźle irytować. Cóż, zdarzają się osoby niezbyt bystre, które mogą mieć wielkie trudności w nauce i próbują sobie jakoś radzić, jak i wieczni imprezowicze, którzy gdy tylko trzeba potrafią wszystko nadrobić. Ojejku, jak wszędzie! Pisanie o tym, co się od kogoś usłyszało... nie mając styczności z tą uczelnią... Bezsensowne komentarze. Jeżeli ktoś z jakichś powodów nie studiuje swego wymarzonego kierunku, to już jego problem. Stąd też się bierze całe zamieszanie i widzenie tego "nastawienia na kasę". Szkoła publiczna, zadbana, to chyba jasne? Wszelkie sprawy papierkowe można szybko, sprawnie załatwić, w moim dziekanacie atmosfera jest zawsze bardzo miła :) Wykładowcy znani nie tylko na KA, a wielu wśród nich to istni pasjonaci w swoich dziedzinach. Z kolei jeśli kogoś naprawdę mało co interesuje obrany kierunek to i zdanie wszystkich egzaminów w terminie nie pomoże, by móc tą całą teorie przerobić w praktyce :) Ot, cała prawda!

Gość gość
Ja studiuję psychologię na UJ. Zastanawiam się nad przeniesieniem na AK, bo tam jest łatwiej podobno :P Na pewno macie więcej niż 2 możliwości zdania egzaminów. Przedmioty też się różnią. Po prostu jest łatwiej i to sporo, a ja nie mam siły już do tego UJotu :(

Gość student AK
@up Stety czy niestety, tak jak chyba wszędzie - są tylko 2 podejścia do egzaminów (pierwszy termin i poprawka). Później już zostaje warunek/powtarzanie. Powtarzam - tak jak wszędzie. Naprawdę nie wiem skąd się biorą opinie, że na AK póki płacisz to możesz zdawać egzamin nawet 20 razy... Ale serdecznie polecam tę uczelnie. Z wielu powodów. Ja np uwielbiam psychologię i fascynuje mnie ta dziedzina i studiowanie jej na AK sprawia mi po prostu przyjemność - a to jest przeciez sedno całego studiowania prawda?:)

Gość Studentka Psychologi AK
Wypowiedzi nie których osób tu są śmieszne, najlepsze jest to że ktoś się wypowiada a nie ma żadnego pojęcia jak jest na AK. Po pierwsze uczelnia nie nazywa się KSW tylko akademia krakowska i może w końcu ktoś normalny to potrafi zrozumieć. Następna sprawa jeśli ktoś myśli że tam jest łatwo "bo sobie zapłaciłam za studia" to jest w dużym błędzie, połowa naszych pieniędzy idzie na uczelnie która jest świetnie wyposażona i zadbana a połowa na pensje dla pracowników. Jeśli chodzi o samą psychologię to poziom jest wysoki, mam dwie znajome które przeniosły się z UJ z myślą że u nas będzie łatwiej bo sobie zapłacą- i rzeczywiście płacą ale za poprawki. Denerwujące jest to że połowa osób która się wypowiada tam nie była i nie wie jak jest. Ja sama muszę zakuwać że by dostać zaliczenie a o sesji nie wspomnę może kiedyś tam było łatwo ale obecnie uczelnia podniosła poziom i to da sie odczuć. Na uczelnie chodzą różni studenci są też jak to nazywacie dzieci bogatych rodziców i to widać ale skoro mają pieniądze to mogą się lansować ile chcę sądzę że jeśli każdy z nas miałby taką sytuacje to zachowywał się podobnie. Uważam, że przynajmniej tam ludzie dbają o siebie i to widać każdy stara się jak może i to jest fajne.Wykładowcy są z innych uczelni bo u nas lepiej zarabiają a z tego co wiem egzaminy przebiegają jak i zajęcia tak samo jak na publicznej uczelni tylko że wy jak oblejecie to nie tracicie tyle kasy co my tu jest różnica! wiec lepiej się zastanówcie co piszecie i posłuchajcie osób które się tam uczą bo AKURAT TO ŻE PŁACIMY ZA STUDIA NIE ZNACZY ŻE KUPUJEMY WYKSZTAŁCENIE-na to trzeba sie akurat nieźle namęczyć.

Gość lusi lu
Mam pytanko z innej beczki; mysle o powrocie na studia ma 30 lat czy myslicie ze sie odnajde na tej uczelni czy raczej bede jak dinozaur?

Gość gość
Studiowałam na Krakowskiej Akademii już parę lat temu. Robiłam licencjat z pedagogiki a potem magistra już na UJ i muszę stwierdzić, że więcej i to zdecydowanie nauczyłam się na AK niż na UJ. Udało mi się również znaleźć pracę w zawodzie bez żadnych znajomości i nie miałam kompleksu AK a na rozmowie kwalifikacyjnej nikt mnie nie pytał czy jestem z AK, UJ czy jakiejś innej uczelni. Myślę teraz o podjęciu studiów z psychologii i rozważam też tą uczelnię, tylko przyznam szczerze, że nie wiem jak jest na zaocznych bo ja byłam na dziennych i tam mieliśmy na prawdę wysoki poziom.

Gość Nowy na KA
Czesc; wlasnie zapisalem sie na nowy rok akademicki na KA. Mozecie podac mi zajecia jakie odbywaja sie na 1 (i/lub 2) semestrze wraz pomocami naukowymi, ktore beda mi potrzebne. Jako, ze sam juz hobbystycznie troche w tym siedze chcialbym juz zaczac sobie cos dlubac w wolnej chwili. Pozdrawiam