Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a może by tak

czy uważacie że powinno się finansować inwitro

Polecane posty

Gość oczywiście że nie
jeśli ktos nie może mieć dziecka a nie stać go na in vitro to musi wziąć kredyt. To taki sam cel jak dla innych mieszkanie, samochód albo operacja nosa. Tak było jest i będzie.

juz sie wypowiadalam w poprzednim temacie o in vitro i powtorze, ze nie powinien ten zabieg byc refundowany. Tu chodzi o chcec posiadania dziecka, ale nie jest to jak juz ktos napisal niezbedne do zycia. Sa sprawy wazniejsze i wazniejsi sa ludzie umierajacy z braku funduszy niz ludzie chorzy na bezplodnosc. Gdyby nasz kraj bylo na to stac to nie mialabym nic przeciwko. Jednak w takiej sytuacji niech osoby chcace zostac rodzicami sami pokrywaja zwiazane z tym koszta

Gość okmnj
kpiarzu masz rację w 100%

Gość oczywiście że nie
amen

a ja uwazam ,ze państwo powinno finansować - albo przynajmniej partycypować w kosztach zaplodnienia in vitro . pomijam kwestie ,zę przecież potencjalni rodzice też pracuja , płacą podatki , skladki na ZUS i inne para podatki - najważniejszym jest dla mnie argumeny ,ze co 3 para już nie moze począc dziecka w sposób naturalny .Przy innej polityce prorodzinnej dawno byłby ten problemm nazwany po imieniu - bezpłodnosć jest chorobą - i tylko nasze tchorzliwe wladze vboją sie o tym glośno powiedzieć . i Tak naprawdę podcinamy galaż na której siedzimy

Gość mam wielkie cycki
przez które codziennie cierpie z powodu bólów kręgosłupa nie jestem przez to całkiem sprawna uważam że powinnam mieć refundowane zmniejszenie biustu

bezplodnosc jest choroba, ale in vitro nie jest metoda leczenia:P Poza tym to nie choroba smiertelna, poki sa wazniejsze wydatki w sluzbie zdrowia to nie ma co wydawac pieniedzy na in vitro

Gość dyziowaty dyzio
w dzisiejszej sytuacji nie powinno sie refundować in vitro najpierw poważnie chorzy

zawsze iwszystko jest wązniejsze niż to czego brakuje innym . skoro zabieg in vitro nie jest leczeniem - to czym jest ? i czy najważniesza w tym wszystki definicja ?

Gość oczywiście że nie
firana, ale Ty nie rozumiesz tego, ze w Polsce do specjalisty czeka się miesiącami? ja do głupiego okulisty czekałam 2,5 miesiąca! nie ma pieniędzy na leczenie ludzi śmiertelnie chorych a Ty chcesz refundować coś co życiu nie zagraża kosztem np. chorych na raka? bo te pieniądze nie wezmą się z powietrza, jak zafundują in vitro to zabiorą (juz nie wiem z czego) z innego obszaru. co jest do cholery ważniejsze?

powaznie chorzy byli , śa i będą . jeśli czekacie takiego czasu ,ze będziecie mogli powiedzieć - o . posze , już nikt nie jest powaznie chory , teraz mozemy zająć sie innym sprawami np . invitro - to sie nie doczekacie .

Gość ale z drugiej strony
czemu państwo ma wydawać kupę kasy na leczenie nieuleczalnie chorych?

wiem ile sie czeka do specjalisty - mój znowu przesunął mi termin na następny miesiąc :) naprawe myślićie ,zę jak nie będą refundowaćinwitro - to scoś sie poprawi ? teraz przecież nie finansuja - i co ? jest lepiej ?

Gość oczywiście że nie
to sie nie doczekamy. bo leczenie poważnie chorych zawsze powinno być priorytetem tym bardziej że każdy z nas może dostać raka i będziemy oczekiwali godnego leczenia. in vitro nigdy nie będzie ważniejsze od leczenia śmiertelnych chorób to chyba oczywiste

Gość bo stare baby som gupie
z in vitro jest prosta sprawa 1. powinny być prywatne ubezpieczenia i niech każdy się ubezpiecza gdzie chce i niech ubezpieczyciele decydują co finansują w ramach swoich pakietów ubezpieczeń zdrowotnych 2. w chorym systemie jedynie słusznego ubezpieczyciela ktorym w Polskim przypadku jest NFZ in vitro powinno byc finansowane jeśli sytucja finansowa państwa/ubezpieczyciela na to pozwala, czyli w Polskim przypadku in vitro nie powinno być finansowane - najpierw niech finansują leczenie chorób smiertelnych jak nalezy a potem jak jest kasa to niech się bawią w finnsowanie in vitro bo bezpłodność nie jest śmiertelna dla kobiety

Gość oczywiście że nie
nie jest lepiej, jest katastrofalnie. a jak dojdzie jeszcze in vitro do refundacji to będzie dno i metr mułu

czyli albo - albo ? nie ma - twoim zdaniem - sposobu na leczenie chorób poważnych i zabiegów in witro ? naprawdę myślicie ,ze to są pieniadze takiego rzedu ,ze moga zachwiać tym co jeszcze działa ?

in vitro to sztuczne zaplodnienie a nie metoda leczaca bezplodnosc:ONieuleczalnie chorzy moze by nie byli nieuleczalnie chorymi gdyby nie to ze brakuje funduszy na wizyty w terminie do specjalistow i na porzadne badania. Chyba wiec powinnismy robic wszystko by tych nieuleczalnie chorych bylo jak najmniej

Gość brudne kalosze
z bezplodnością można zyć ja się nie zgadzam na refundacje in vitro

Gość Lenka___
In Vitro to bardzo droga sprawa, ale uwazam,ze nasze panstwo mogloby jakos inaczej wspierac pary starajace sie o poczecie w ten sposob. Moze chociaz testy i opeka lekarska. Tez uwazam,ze osoby chorujace na jakies paskudne choroby powinny raczej dostawac te pieniazki, a nie pary ktore chca miec dziecko. Zdecydowanie in vitro nie powinno byc tez zakazane!

Gość oczywiście że nie
firana w Polsce jest tylko opcja albo-albo bo jesteśmy biedni:O nie porównuj nas do bogatych krajów które stać i na priorytety i na in vitro. to by była oczywiście sytuacja idealna ale NIE W POLSCE BO NAS NA TO NIE STAĆ! więc trzeba wybrać co ważniejsze

naprawdę nie rozumiem dlaczego nastwiecie ludzi powaznie chorych kontra bezpłodne pary ? naprawdę myślicie ,ze jak te zabiegi będą płatne z prywatnej kieszeni - to wam będize sie leczylo ,lepiekjj , szybciej , skuteczniej ?

Gość k neblowank
tak i jeszcze raz tak choc ja mam swoje dziecko normalna droga spłodzone to jednak znam osoby które mają problemy i wiem jaki to bol

naprawdę myślicie ,ze to są pieniadze takiego rzedu ,ze moga zachwiać tym co jeszcze działa ? moze cie roczaruje ale niestety to sa pieniadze takiego rzedu ze moga cos zachwiac. Poczytaj ile kosztuje in vitro a potem pomnoz to przez 3 razy na 1 pare (bo malo komu sie udaje za 1 razem). Nastepnie dodaj sobie ile takich par jest i zobaczysz wtedy czy to sa pieniadze takiego rzedu:O

Gość oczywiście że nie
firana czy Ty naprawdę nie rozumiesz? przecież to jest proste jak drut. nie mam siły Ci tego dalej tłumaczyć

Gość oczywiście że nie
dokładnie Ewelina, lepiej zabrać umierającym , żenada:O

skoro rozważacie to tylko w kwesti materialnej - czy nie jest bardziej " oplacalne " refundować te zabiegi , ktore pozwolą powołać nowwych o ludzi do życia - niż wydawać pieniadze na tych , którzy i tak nie pójdą do pracy , nie będą płacić podatków ?- z których ,nie oszukujmy sie - wiekszosć i tak umrze ?

Gość k neblowank
tak i jeszcze raz tak choc ja mam swoje dziecko normalna droga spłodzone to jednak znam osoby które mają problemy i wiem jaki to bol

Gość oczywiście że nie
aha, więc to tak. jak ktoś ma raka to może w ogóle od razu do hospicjum bo i tak umrze:O co Ty gadasz? obowiązkiem państwa jest zając się ŻYJĄCYMI OBYWATELAMI a dopiero w dalszej kolejności EWENTUALNE powoływanie nowych