Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a może by tak

czy uważacie że powinno się finansować inwitro

Polecane posty

Gość matacz..
puki są dzieci do adopcji - NIE I TO ZDECYDOWANIE

Gość ale z drugiej strony
z drugiej strony po co pomagać tym którzy np. nie mają ręki/nogi. bez tego można żyć. paranoja!

czy nie jest bardziej " oplacalne " refundować te zabiegi , ktore pozwolą powołać nowwych o ludzi do życia - niż wydawać pieniadze na tych , którzy i tak nie pójdą do pracy , nie będą płacić podatków ?- z których ,nie oszukujmy sie - wiekszosć i tak umrze ? to mnie teraz wkurzylas! Moze zostawmy tych ciezko chorych na pewna smierc, a co tam niech umieraja skoro podatkow ci nie zaplaca:O Hitler idiotko tez robil taki podzial, dumna jestes z jego wyczynow? I czytaj uwaznie ze gdyby byly srodki finansowe to nieuleczalnie chorych byloby mniej! A to jest wazniejsze by miec zdrowa spolecznosc niz zachcianki jakiejs baby co chce miec brzuch:O

ale przecież potencjalni rodzice - to ZYJACY OBYWATELE prawda ? majatakie samo prawo domagać sie od państwa pomocy i opieki jak ci ciezko chorzy . dlaczego uważasz ,ze jedni są wązniejsciod drugich ?

Gość oczywiście że nie
ciekawe czy tak byś gadała gdyby zachorował ktoś z Twoich bliskich i ktoś by powiedział że nie ma sensu go leczyć bo i tak umrze i lepiej dać te kasę na in vitro bo przecież potencjalny obywatel jest ważniejszy od tego żyjącego:O paranoja

Gość oczywiście że nie
zaraz padne...jak to dlaczego? bo jest coś takiego jak PRIORYTET i zawsze leczenie kogoś ciężko chorego będzie ważniejsze niż czyjaś bezpłodność. ZAWSZE

Gość frecza
Tak, powinno się

a ciekawa jestem co byście wy gadaly jakbyście mimo wielu lat starań nie mogły pocżać swojego dziecka - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia . a co do priorytetów - mój est taki wląsnie - mam takie samo prawo jak wy wyrazić swoje zdanie .

wiecie co, jak ktoś zachoruje poważnie i będzie korzystał z naszej boskiej służby zdrowia to i tak kopnie w kalendarz, bo nie ma łóżek, nie ma leków, zabiegów i to było już przed aferą z in vitro. nie dajcie sobie oczu mydlić!

a do tej co o Hitlerze pisze .....nawet szkoda mi odnoscić sie do tego wpisu .

Gość oczywiście że nie
ok, jeśli potencjalny zarodek jest ważniejszy niż ludzie to gratuluję hierarchii:O tylko przypomnij sobie swoje słowa jak np. zachoruje Twoja mama, tata, mąż, rodzeństwo...i wtedy ktoś Ci powie to co Ty nam-że się go leczyć nie opłaca, lepiej dać na dziecko z probówki

zresztą ja wcale nie uwązam ,zeby to był wybór pomiedzy leczeniem a in witro . Wszystko jest tylko kwestia pomyślenia , zastanowienia sie , ułożenia jakiegoś planu - i wszystko mogloby dzialać .

potencjalny zarodek? jakoś nie mówicie tak gdy kobieta chce usunąć dziecko. cóż za hipokryzja! poza tym zaprawdę powiadam wam, i tak nie wyleczycie się z pieniędzy z NFZ !! nawet połowy kosztów nie pokryją

Gość oczywiście że nie
zrozum, ze nie w Polsce! tutaj jest syf i dziadostwo, nie ma kasy na podstawy a Ty chcesz luksusów. tak, luksusów-dla Polski gdzie SZ działą jak każdy widzi in vitro jest luksusem na który nas nie stać. jeśli ktoś chce mieć in vitro niech weźmie na nie kredyt. to taki sam cel jak dla innych mieszkanie albo operacja nosa. czy ktoś komuś do tego dopłaca? nie, no i w tym rzecz

Gość oczywiście że nie
ależ ja tak mówię gdy kobieta chce usunąć dziecko, dlaczego zarzucasz mi hipokryzję:O ale to nie jest temat o aborcji

to dlaczego palacz nie weźmie kredytu i za swoje nie będzie leczył raka płuc? to samo będzie z rakiem skóry za parę lat jak te blacharo-solary pójdą do lekarza! dlaczego mamy płacić za czyjąś głupotę? albo jak pijany wsiądzie za kierownicę i spowoduje wypadek to niech on płaci za leczenie poszkodowanych!

Gość oczywiście że nie
widzę ze dyskusja robi się bez sensu...tak to można gadac o wszystkim. ja też mogę powiedzieć że jak ktoś jest bezpłodny to ma pecha! dla mnie leczenie ciężko chorych zawsze będzie priorytetem

druga strona - celna uwaga :) i jak widzisz dyskutanci zmykaja :)

co za argumenty z palaczemi i solarami. Temat dotyczy in vitro a palacz kupujac papierosy juz pokrywa swoje leczenie. Firana dobrze ktos ci napisal, ciekawe co bys wybrala leczenie kogos bliskiego czy zarodek jakiejs obcej pary:O

a ja tobie napisalam - ciekawe co byś wybrała - mozliwość poczecia wlasnego dziecka - czy leczenie choroby jakiegoś obcego czlowieka ?

mozliwosc leczenia obcego czkowieka, bo wiem jak to jest gdy ktos z bliskich choruje lub gdy choroba dopada ciebie sama. Uwazam ze ratowac trzeba najpierw tych co zyja a nie martwic sie o tych co moga zostac poczeci i to nie wiadomo czy zostana bo in vitro to nie 100% pewnosci

mam nadzieję ,ze nigdy nie będziesz musiała weryfikować swoich sądów. ja mam dzieci , mam w rodzinie ciezko chorych -wiec doswiadczam na codzień tego o czym piszesz . Łatwo rzadzić sie cudzym życiem jeśli nie bierze sie za nic odpowiedzialności . I wypowiadać sie autorytatywie w kwestich ktore znasz tylko opowieści .

ale ty tez nic o mnie nie wiesz wiec moze sie tak nie madrz. Ja ci odpowiedzialam na twoje pytanie i znam doskonale z autopsji ciezkie choroby oraz bezplodnosc. A ty? Ty mi nie odpowiedzialas bo albo nie umiesz (co jest zrozumiale) albo nie chcesz. Ale nie pisz mi ze mi cos zycie zweryfikuje bo ja te problemy niestety znam

a dlaczego jest zrozumiale ,zę nie umiem ?:) jakimże to torem idzie twoje rozumowanie ? zaciekawiłaś mnie ? ty sie nie zgadzasz na finansowanie - i wolno ci . ale ja sie zgadzam - i też mi wolno . to ,ze nie jestem napastliwa - nie znaczy ,ze jestem słaba .

jasne ze ma pecha dlatego niech bedzie prywatyzacja sluzby zdrowia:P Zachorujesz- masz pecha, nie masz kasy- masz podwojnego pecha:D Szkoda ze nikt nie docenia tego ze leczenie nieplodnosci u nas jest refundowane, a ze kiepsko? To trudno, wszelkie inne choroby tak samo:O Wiec ja juz wole prywatyzacje:P