Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krynkaa

para katolicko-prawosławna

Polecane posty

Gość krynkaa

Witam, czy jest tu ktoś, kto wziął ślub z osobą innej wiary. Chodzi mi konkretnie o katolicyzm - prawosławie. Jestem katoliczką, mój facet jest prawosławny. Wszystko układało się między nami do dziś, do czasu rozmowy na temat ślubu. Ja chcę w kościele, on w cerkwii. Uparł się, bo uważa, że to kobieta powinna ustąpić. Dał jednak kompromis - powiedział, że chce tylko śluu w cerkwii, a dzicie mogą być ochrzczone w kosciele. Moim zdaniem to bez sensu... nie chcę się rozstawać, ale czuję, że to bariera nie do pokonania ;( czy jest tu ktoś w podobnej sytuacji?

Gość no to wam nie wróze powodzenia
jak zadne nie chce ustąpic,a w koncu to nie taka wielka roznica, oba koscioły chrzescijanskie

Gość ladypank
ja znam pary "mieszane", dokladnie 2, w kazdej facet jest prawoslawny i bez zmiany wiary bral slub w kosciele

Gość ale co ci za różnica?
przecież oba kościoły chrześcijańskie a prawosławni mają ciekawą tradycję i obrzędy ślubne, ja bym na twoim miejscu się zgodziła na ślub w cerkwi choćby z samej ciekawości i chęci żeby mieć wyjątkowy ślub

Gość krynkaa
no niby podobne... on i tak nie chodzi do cerkwii, a na ślub się uparł. jego siostra jest z katolikiem i biorą ślub w kościele... jego ciotka też wyszła za katolika w kościele, a on uparcie cerkiew

Gość hdvbjdrh
Mój brat jest prawosławny, a jego żona katolicka. Wzięli ślub w kościele i nie było żadnych przeszkód. Mój brat nie przywiązuje wagi do takich ceregieli, i mógłby nie miec w ogóle ślubu kościelnego. Jednak jeżeli wynikają takie problemy już teraz i obydwoje jesteście w pewnym sensie fanatykami religijnymi, to lepiej byłoby sobie odpuścić, bo pomyśl co będzie dopiero później, jeżeli w grę wejdzie chrzest dzieci itd

Gość hdvbjdrh
Poza tym, to jeżeli ja bym musiała wziąć ślub kościelny, to również zdecydowałabym się na kościół. Cerkiew to męczarnia :O Trzeba stać tam kilka godzin i męczyć starszych, aby trzymali przez ten czas jakieś tam korony. Choć jeżeli chodzi o wgląd estetyczny, to jednak ładniej jest w cerkwi.

Gość a to sie nie bierze wtedy dwoc
dwoch slubow sie nie bierze w takiej sytuacji? dla kazdego wyznania po jednym? slyszalam, ze znajomi tak robili, nie pamietam dokladnie jak to bylo, ale zadne z nich nie zmienialo wiary

Gość krynkaa
powiedział, że dzieci mogą być ochrzczone w kościele, bo to mu bez różnicy. ale teraz tak się zastanawiam, czy oby na pewno, bo skoro chrzest mu wisi, a ślub taki ważny, to nie wiem, czy po fakcie nie zmieni decyzji...

Gość hdvbjdrh
A jakich argumentów używaliście, aby przekonać na kościół/cerkiew?

Gość krynkaa
ja powiedziałam, że to dla mnie ważne, bo wychowałam się w tej wierze, tu, gdzie mieszkam, większość to katolicy, na a poza tym to dużym problemem jest moja rodzina... on powiedział tylko, ze u niego jest tradycja, ze kobieta ma iść za mężczyzną i baciuszka wyśmieje, ze dał się przekonać kobiecie

Gość krynkaa
sam chodzi do cerkwii raz dwa razy do roku a robi problem

Gość hdvbjdrh
Hahah, bez urazy, ale ten twój facet to jakiś palant :D Z takim argumentem, to nawet powinien wstydzić się przyznać. Kobieta ma iść za mężczyzną? Pop wyśmieje? Przecież to niedorzeczne :O Właściwie twoje argumenty również nie są za bardzo przekonujące jednak są lepsze niż jego.

Gość ale w czym problem
przeciez może być slub w cerkwi z udziałem księdza katolickiego i popa. Raczje kościol katolicki nei robi z ty mproblemó. Baaa, wiecie że katolik spokojnie moze uczestniczyc we mszy prawoslawnej? tylko problem jest taki, ze trwa dosc dlugo:P

Gość ale w czym problem
sorry za literówki

Gość krynkaa
nie mam bardziej przekonujących argumentów, bo nie jestem żadną fanatyczką, chcę po prostu być tam, gdzie byłam i przynajmniej zrozumiem, co się do mnie mówi na ślubie :)

Gość ale w czym problem
tylko nie podoba mi sie podejscie twojego faceta - że kobieta ma ustepowac mezczyznie:O

Gość krynkaa
no właśnie, dlatego jego ciotka i siostra mogą w kościele, bo to parafie mężczyzn... podejście normalnie jak w średniowieczu

Gość siedze na kafe bo mam nudne
a nie moze byc na slubie 2 ksiezy? zalatwcie to ze bedzie prawoslawny i katolicki dawał wam slub. a jak dzieci w katolickim to tez dobrze.

Gość a to w sumie ciekawe
w moich okolicach slub zazwyczaj odbywa sie w parafiach kobiet;)

Gość krynkaa
w moich okolicach slub zazwyczaj odbywa sie w parafiach kobiet w moich też :)

Gość mimimo
z tego co się orientuję to dzieci chrzci się tam gdzie brało się slub, więc "kompromis" Twojego faceta nie wyjdzie

Gość mruuva
jestem w takiej samej sytuacji jak ty, tylko argumentem mojego jest to, że on nie ustąpi, bo nie i jeśli ja się nie podporządkuję, to nie widzi sensu, żeby "marnować czas na bycie razem"...

Gość gadzet
nic tylko pogratulować dobrego podejscia faceta

Gość zawzięta i zła
No sorry dziewczyno, ale nad czym się zastanawiasz? Już sam tekst, że marnuje czas, mówi sam za siebie. Daruj sobie

to weźcie 3, w urzędzie stanu cywilnego i w dwóch kościołach. jak się nie chcecie rozstawać, ani dojśc do porozumienia, to za głupotę trzeba płacić, a rodzina się pobawi przynajmniej :) Rano o 9.00 w USC, potem np. o 10.30 w kościele katolickim, na końcu gdzieś około 12.00 w cerkwii, trzy śluby, trzy przysięgi... :) chyba, że pokłócicie się który ślub ma być pierwszy :P

Gość mruuva
Jedyny sensowny, no aż w takiej desperacji nie jesteśmy, żeby brać ślub w 3 miejscach :) Ja po prostu nie mogę zrozumieć jego podejścia i uporu, nie chodzi do cerkwi,pojawia się tam tylko na ślubach, ostatnio byłam z nim na takim i tylko bardziej się przekonałam do swojej decyzji. Nie zrozumiałam ani słowa, nie wiem, kiedy byla przysięga, para młoda stała tylko jak manekiny, a baciuszkowie prawie całą ceremonię stali plecami do nich.

Gość malkatka
a nie mozecie wziac 2 slubow, w kazdym obrzadku oddzielnie. Moja siostra jest katoliczka i jest w zwiazku z prawoslawnym ,docelowo mysla o takim rozwiazaniu

Gość mruuva
Chodzę, nie co tydzień, ale staram się regularnie. Już pisałam wyżej, że ja nic nie rozumiałam z tego ślubu, on z resztą sam niewiele wiedział, bo jak zapytałam, kiedy była przysięga i zakładanie obrączek, to nie umiał mi odpowiedzieć. Uparł się, że nie ustąpi, bo nie i tyle. To jego decyzja, a ja mam się podporządkować, bo inaczej koniec