Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a ja wole czekolade

Oplaty koscielne raz jeszcze.

Polecane posty

Wiem, ze temat oplat koscielnych byl walkowany 100 razy, ale ja ciagle sie w tym wszystkim gubie. Bylismy ostatnio zarezerwowac date i godzine w kosciele. Ale protokol i nauki musimy zalatwic w Holandii, bo w PL za czesto to nie jestesmy. I teraz moje pytanie: za co i kiedy placi sie ksiedzu tutaj w NL i potem w PL? Wiem, ze za protokol sie placi no i za sam slub i cos jeszcze musze wiedziec? Nie wiem co z zapowiedziami, bo w PL bedziemy tydzien przed slubem i nie wiem jak to zalatwic. I jeszcze chcialam spytac kiedy trzeba zaplacic za msze?

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie jednoznacznie, bo co kościół to inne zasady stosuje. My płaciliśmy wyłącznie za ślub.

ja neiwiem bo od nas za nic nie chcieli pieniedzy. tylko za zapowiedzi w parafii męża. ofiarę za mszę ślubną musieliśmy księdzu wciskac bo nei chciał wziąć :D zapowiedzi moze wam załatwic ktoś z rodziny, ale MUSZĄ one wisiec przez trzy kolejne niedziele w obu parafiach. za msze najlepiej zapłacić na ostatniej wizycie w kancelarii przed ślubem. moze nawet za was zapacić świadek, jak przed samą mszą będą się spotykać z księdzem. jak sie placi w Holandii nie mam pojęcia :)

To przymajmniej powiedzcie mi kiedy trzeba placic, np. za te zapowiedzi? Po prostu idzie sie np. miesiac przed i mowi, ze chcesz zaplacic za zapowiedzi? Sorry za tak glupkowate pytania, ale ja naprawde nie mam pojecie, kiedy ile i za co;)

Gość jak pójdziecie spisać
protokól, to dostaniecie od księdza kartki na zapowiedzi. Na nich bedzie napisane Wasze imię, nazwisko i parafia, z której pochodzicie. Te kartki trzeba zanieśc do swoich parafii z prośbą o wygłoszenie zapowiedzi (conajmniej 1 mies przed ślubem gdyż zapowiedzi są 3, ogłaszane przez 3 kolejne niedziele). Po 3 niedzielach kartki odbieracie, po to by je dostarczyc do tego kościoła, w którym bierzecie ślub. Co do opłat to jedni płacą gdy dają kartki, jedni gdy odbierają. kwoty do też różnie, niektórzy 20 zł inni 120 zł :)

za zapowiedzi płacisz wtedy kiedy je dajesz. jesli bierzecie ślubw parafii jednego z was, to w momencie spisywania protokołu od razu są robione zapowiedzi i - jesli trzeba - to za nie płacicie. za wypisanymi zapowiedziami udajecie sie do parafii drugiej osoby, mowicie ze przyszliście dac na zapowiedzi, sekretarka czy tam ktos sprawdza co jest napisane, czy wszystko OK, inkasuje co trzeba i po wszystkim.