Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Świeża w branży matkowania

Wyprawka - wiem, wiem... po raz setny... ale proszę o życzliwość.

Polecane posty

Dzięki ŚWIEŻA, A JA TO NIBY CO ? NIEPRAWDZIWY RODZIC ? DWIE CÓRKI I KOLEJNY MALUCH W DRODZE !!!! SAMA Z TEJ LISTY KORZYSTAŁAM !!!!!!

Blablikowa, pod pajaca nic się ponoć nie wkłada. Mnie mówiono, że zawija się noworodka w flanelę, pokazano mi jak i z body to by było za dużo warstw, za gorąco. Dlatego myślę, że nie ma co tego kupować. Kupiłabym na gorące dni, ale to będzie już po lecie w zasadzie.

* we

Gość kornelkowa mama1
flanelki to pieluchy tetrowe idiotko

Gość a ile kosztują dada 3
kornelkowa mama1 oddychaj głęboko...flanela to tetra ok niech bedzie! Idiotka masz chyba na drugie. a jak na koniec sierpnia bedzie upalnie to co pajac i flanela? zagotujesz dziecko...musisz mieć coś w razie wu

Świeża w branży matkowania !!! Piszesz tak jakbyś wszystko wiedziała najlepiej, więc nie rozumiem po co w ogóle założyłaś ten temat. Jeśli matki innych dzieci dają Ci rady a Ty je "olewasz", bo ktoś Ci powiedział inaczej - to po kiego gwizda się pytasz ??? Z tamtej listy wyprawek korzystałam nie tylko ja, nie musisz przecież wszystkiego kupować od razu, z czasem sama się zorientujesz co jest dobre dla Twojego dziecka i czego właśnie potrzebuje !!!

Gość blablikowa baba
swieza mamo...pisze z wlasnego doswiadczenia:) tez urodzilam poznym latemi zaraz zrobilo sie po prostu zimno....wiec bez bodziaka mysle ze byloby ciezko:) takie maluszki bardzo szybko marzna wiec wiesz trzeba chuchac i dmuchac :) jasne ze jak cieplo to albo sam bodziak albo sam pajac wystarcza..ale miec nie zaszkodzi:)

Flanelki to pieluchy flanelowe. Pełnią taką samą funkcję co terowe. Dada: "kilka sztuk tetry zawsze sie przyda ja po urodzeniu zawijłam małego w taki kokon z tetry poza tym nawet buźke po karmieniu przetrzeć ja mam 10 i przydały sie, wkładek laktacyjnych uzywałam 3 tygodnie potem przeszłam na butle, dzidzia z alergią wiec nutramigen, a w sierpniu jeszcze ciepło wiec wg mnie sie przydadzą body jak najbardziej, są bardzo wygodne" No ja właśnie mam zawijać w taki kokon, ale flanelowymi. ;) Może rzeczywiście dokupię jeszcze ze cztery. Mleka modyf. nawet nie biorę jeszcze pod uwagę, bo za wcześnie żeby o tym myśleć. Filipki: "Tetra też ci się przyda, nawet do wycierania twarzy dziecka, czy rączek... co do wkładek laktacyjnych to będą CI POTRZEBNE CHYBA ŻE NIE BĘDZIESZ MIAŁA POKARMU, W PRZECIWNYM razie zaopatrz się w duże pudełko - oj cieknie, cieknie.... Pępek TRZEBA KONIECZNIE czyścić raz dziennie gazikiem aby nie wdało się zakażenie... Mam już dwójkę dzieciaczków, więc małe co nieco wiem " Mówisz? No to może kupię z jedną paczkę wkładek, tak awaryjnie. Dziękuję. :) Pępka zakazano mi przemywać. Nikt w okół tego nie robi i rzeczywiście goją się w mgnieniu oka. Rękawiczki: "czasem są potrzebne- np. mój mały strasznie się drapał po buziaku.... no i mnie był potrzebny laktator - właśnie szczególnie w szpitalu 0 bo miałam nawał pokarmu - później się unormowało i już nie." Mam 3 pary pajaców z opcjonalnymi rękawiczkami na rękawach. Myślę, że powinny wystarczyć zanim obetnę te paznokcie. Nie nadążam z odpisywaniem i podziękowaniami, to może tak zbiorczo: bardzo dziękuję za każdy post!!! :)

Jak jest chłodno zawsze możesz założyć Dzidzi body z długim rękawkiem :) Rękawiczki będą potrzebne nawet jak już Maluchowi obetniesz paznokietki, moje dosyć długo się drapały, nawet mając króciutkie pazurki :( Co do wkładek - karmiłam zaledwie 3 m-ce (wszedł Nutramigen) ale wykorzystałam 3 duże paczki wkładek :)

Blablikowa: "swieza mamo...pisze z wlasnego doswiadczenia tez urodzilam poznym latemi zaraz zrobilo sie po prostu zimno....wiec bez bodziaka mysle ze byloby ciezko takie maluszki bardzo szybko marzna wiec wiesz trzeba chuchac i dmuchac jasne ze jak cieplo to albo sam bodziak albo sam pajac wystarcza..ale miec nie zaszkodzi" No zgadza się, ale jak zawinę pajaca we flanelkę, to mi się to dziecko ugotuje jak dorzucę jeszcze body. Co innego jakbym nie zawijała, to wtedy miałoby to sens... tak mi się wydaje? Filipki: "Świeża w branży matkowania !!! Piszesz tak jakbyś wszystko wiedziała najlepiej, więc nie rozumiem po co w ogóle założyłaś ten temat. Jeśli matki innych dzieci dają Ci rady a Ty je "olewasz", bo ktoś Ci powiedział inaczej - to po kiego gwizda się pytasz ??? Z tamtej listy wyprawek korzystałam nie tylko ja, nie musisz przecież wszystkiego kupować od razu, z czasem sama się zorientujesz co jest dobre dla Twojego dziecka i czego właśnie potrzebuje !!!" Mylisz się, bo wiele rzeczy już sobie pospisywałam. Dyskutuję tylko o tych wątpliwych, bo każdy mówi mi co innego. Wyluzuj. :) Mi mała, dzięki za zrozumienie! :)

Gość a ile kosztują dada 3
u mnie łapki niedrapki się nie sprawdziły lepsze okazały się skarpetki bo łapki sobie zdejmował ale co dziecko to inna sytuacja, album na zdjecia szkraba:D , dużo cierpliwości i miłości i wszystko będzie git! Szczęśliwego rozwiązania, pozdrawiam:D

A próbowała któraś z was wkładki wielorazowe? Dobre są?

Jeszcze wcześniej któraś z mam pisała o laktatorze, ale nie nadążam z odpisywaniem, więc napiszę teraz - myślałam o nim, fakt. Na początku będę miała do dyspozycji szpitalny, a później to zobaczę jak będzie. Muszę zapytać, czy mogłabym sobie ewentualnie od nich pożyczyć do domu na trochę, bo chyba długo się laktatora nie używa? Powiedzcie tak szczerze, długo był wam potrzebny?

Dada, dziękuję ślicznie. ;) Z albumem może być kłopot, bo notorycznie zapominam drukować zdjęć. Heh. :) Nie wydrukowałam, ani nie wywołałam żadnego od jakichś 4 lat bodajże...

A te pajace to są bawełniane, niegrube, nie z weluru. A z początkiem września, to raczej już tak upalnie nie będzie. Mam termin na 30 sierpnia.

laktator byl potrzebny pozniej, jak się chciałam napić :P NIe miałam nawału ale kolezanki które miały, miały go w szpitalu. Ja bym nie kupowała laktatora teraz. Dorzuciłabym jedna mala butelke ze smoczkiem, na wszelki wypadek jak ci nie będzie chciało ssac, albo do podania leku itp przydały by się jakies koszulki pod te pajace, zawsze lepiej na cebulkę ubierac, ale to ci wyjdzie w praniu i mozesz przez net zamawiac. I z ciekawości, ile placisz za poród w pryw klinice?

najpraktyczniejsze sa body kopertowe na dlugi rekaw+polspiochy moim zdaniem bo nie trzeba przez glowke takiemu malenstwu nakladac,a laktator przydatny dopoki karmi sie piersia.

Dzięki rozciumkana! :) Tak też myślałam, żeby się wstrzymać z tym zakupem. Butelki też na razie nie chcę kupować, ale może rzeczywiście z jedna awaryjna by się przydała. Kaftanika, to tak jak i body nie chciałam brać, bo będę zawijać we flanelę i mam wrażenie, że będzie za dużo warstw. Co do ceny za poród, to nie chcę tutaj pisać bo zaraz ktoś zacznie mi ubliżać, jak na początku. Wiesz, nie ma czego owijać w bawełnę - nie mało. Cenniki są zresztą jawne i ogólnodostępne na stronach internetowych klinik.

Dzięki Kasia. :) Pajac chyba wychodzi mi na to samo co zaproponowany zestaw ubranek, tym bardziej że już kupiłam ciuchy i większa ilość chyba nie ma sensu.

Ja piersią karmię 2 dziecko i przy każdym wkładki laktacyjne potrzebne mi były co najmniej na pół roku. przyda się pare body z krótkim rękawem, bo we wrześniu może być już 10 st. przyda się też cieplejszy pajac lub dres na spacery.

Dzięki za kolejną wypowiedź. :) No dobra, skoro mnie tak wszyscy namawiacie na te body, to zaryzykuje, ale ile par? Skoro mam 10 pajaców, to chyba max. 2 sztuki mogę tylko dokupić tych body, bo chyba jednak upalnych dni to we wrześniu tylu nie ma. Co do cieplejszych rzeczy na chłodniejsze dni to myślę że zamiast nich można zawinąć dziecko w koc i włożyć w kokon od wózka, zasunąć pokrowiec i wystarczy. Na logikę, chyba na to samo wychodzi co ciepłe ubranie jesienne? Tym bardziej, że to tylko rozmiar 56. Inne rzeczy na 62 kupię później.

ja tez dorzucę trzy grosze:) mi na przykład pieluchy flanelowe przydaja się do wycierania maluszka po kąpieli. bardzo dobrze wchłaniają wodę. i spirytus do pepka obowiązkowo choć w szpitalach jest propagowana tzw. sucha pielęgnacja.ale pepek może się różnie goić. i proponuję dokupić jakieś ciuszki w rozmiarze 62 bo dziecko szybko rośnie. no i w ogóle dziewczyny dobrze mówią to skorzystaj z ich rad.

Gość Kokon??? :D Yyyy, jaki masz wó
zek???

Mummy: "ja tez dorzucę trzy grosze mi na przykład pieluchy flanelowe przydaja się do wycierania maluszka po kąpieli. bardzo dobrze wchłaniają wodę. i spirytus do pepka obowiązkowo choć w szpitalach jest propagowana tzw. sucha pielęgnacja.ale pepek może się różnie goić. i proponuję dokupić jakieś ciuszki w rozmiarze 62 bo dziecko szybko rośnie. no i w ogóle dziewczyny dobrze mówią to skorzystaj z ich rad." Wiem, wiem. :) Mam już całą kartkę w zapiskach, tylko z tym spirytusem nie jestem przekonana, bo położne i prowadzący grzmią na ten pomysł, więc sama rozumiesz. Może jednak dam pępkowi szansę. W końcu mam zawsze apteki pod ręką. Na zakupy 62 myślę uderzyć już po porodzie, bo nie wiem jeszcze jak duże będzie dziecko. U nas w rodzinie to same pchełki się rodzą (takie po 50-52 cm, także może się nawet zdarzyć, że i ten 56 będzie wsiał). Kokon: Bee + Coocoon

* Cocoon

moim zdaniem możesz zawijac i dresy niepotrzebne. W rozm 56 mialam tylko 3 pajace z dlugim, pare koszulek kopertowych, ze 2 kaftaniki i 2 spiochy - starczyło butelke zdecydowanie polecam Avent i juz nawet nie o to chodzi czy ci się przyda, tylko często bardzo ciężko przestawić dziecko z piersi na butelkę. Warto dawac cokolwiek z butelki raz na jakis czas zeby dziecko bylo przyzwyczajone. Ja tego nie zrobiłam i walczyłam bardzo długo zeby biust odzyskać i zeby mi dziecko mleko z butelki piło.

Gość Kokon??? :D Yyyy, jaki masz wó
No właśnie tak myślałam :D :D :D Powodzenia ze wszystkim!

Rozciumkana: "moim zdaniem możesz zawijac i dresy niepotrzebne. W rozm 56 mialam tylko 3 pajace z dlugim, pare koszulek kopertowych, ze 2 kaftaniki i 2 spiochy - starczyło butelke zdecydowanie polecam Avent i juz nawet nie o to chodzi czy ci się przyda, tylko często bardzo ciężko przestawić dziecko z piersi na butelkę. Warto dawac cokolwiek z butelki raz na jakis czas zeby dziecko bylo przyzwyczajone. Ja tego nie zrobiłam i walczyłam bardzo długo zeby biust odzyskać i zeby mi dziecko mleko z butelki piło." Cenna uwaga! Dziękuję. Nie wiedziałam o tym. A co myślisz o tych podobnych do Aventu z szerokimi szyjkami: Tommee, Nuby, Mam, Fisher, Lovi, Brown's? Czemu akurat uważasz Avent za najlepszy? Próbowałaś jakiejś innej na próbę? A no i który Avent? Ten standardowy, czy Via? Kokon: Dzięki! :)

z tym spirytusem to rzeczywiscie możesz kupić później. mojemu najmłodszemu synkowi dzień po wyjściu ze szpitala poszła krew z pępka, jak krew przestała lecieć i odpadł kikut to zaczęła się sączyć ropa. ale cały czas przemywałam spirytusem i nie doszło do zakażenia. więc sama rozumiesz...

nic nie wiem o via? chyba standardowy w takim razie, probowałam jeszcze lovi bo akurat nie mieli aventu a musiałam wymienić. Reszty nie bo nie mialam potrzeby szukać, chwyciłam za Avent i nie mam zastrzeżeń. Porządne tworzywo i smoczki, łatwo sie myje, wygodnie trzyma. Nie wiem czy lepsze od np Tommee.