Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nivi

Cocker spaniel - ma ktos? Jakie to psy?

Polecane posty

Witam... chcialabym kupic sobie psa tej rasy, moze ktos napisze, czego mam sie spodziewac :)

niezbyt często można je teraz dostać. Były kłopoty z ta rasą, bo to psy "przerasowione" i zaczęły się kłopoty z ich hodowlą. Padało im na umysł niestety. Ponadto wielki kłopot z ich uszami. Bez przerwy chorowały, bo tak wielkich i ciężkich uszu żadna inna rasa nie ma. Aha i jeszcze jedno - uwielbiają tarzać się we wszelkich kałużach i błocie :)

dzieki :) co mialas na mysli przez "przerasowione" ?

Bo to jest "sztuczna" rasa stworzona z kilku innych ras. Stąd kłopoty z ich zdrowiem i psychiką. Przed kilkunastoma laty była bardzo popularna, ale z wyżej wymienionych powodów, hodowcy odstąpili od ich hodowli. Chociaż zdarzają się jeszcze tu i ówdzie. Jedyną ich zaletą jest wygląd :)

Aha... musze sobie troche pogoolowac....i zgadzam sie to piekne psy :)

mj wczwsniejszy post byl do wiesz co... Erudytka - dlaczego piszesz, ze to glupie i tepe psy? maja jakies nawyki czy co?

Gość dwa razy w tygodniu
to prawda,to najglupsze psy,meza brat mial dwa i obydwa byly tak glupie ze szkoda slow,sami stwierdzili,ze juz wiecej nie kupia spaniela. Aha,dodam,ze obydwa zmarly za zawal.

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ja miała takiego psa i w ogóle nie zgadzam się z erudytką. Kwestia odpowiedniej tresury.

dzieki Kant Dupy... z tego, co slyszalam, to wlasnie, ze sa inteligentne :)

Gość marynazwawki
Hmm- szczerze mówiąc...? Wszystkie cocker spaniele jakie znam lub widziałam mają przerażające objawy ADHD, latają, drą paszcze po korytarzach, nie słuchają się. Ponad to są trochę głupie, trudno im cokolwiek wpoić do głowy, absolutnie nie można ich zdyscyplinować. Nie powinno się ich trzymać z dziećmi z tych powodów również- mogą łatwo cierpliwość tracić i ugryźć. Poza tym znam lepiej właścicieli 3 psów tej rasy i wiem od nich, że mają tendencję właśnie do tarzania się w każdym gównie znalezionym na dworze i do śmierdzenia ;p Ale wiadomo- co pies to charakter. Mówię tylko z własnego doświadczenia. Ogólnie nie polecam tej rasy. Żadnych plusów poza ładnym wyglądem (do czasu..)

Bo ciężko je cokolwiek nauczyć, mają wieczne adhd, co prawda mądrze patrzą jak się w kupie wytarzają, no ale to nie wystarczy :P Jakbyś miała psi odpowiednik wioskowego przygłupa ;)

poza tym, to mysle, ze w kazdej rasie zdazaja sie "madrzejsze" i troche mniej ;) psy...

Gość kokolaaa
Głupie ? chyba maja glupich wlascicieli .... moj spaniel jest ułożony, posłuszny i bardzo inteligentny. Kocha dzieci. Nie ma z nim zadnych problemow. Na samym poczatku troche sie blismy z rodzina ze bedzie gryzl meble etc. pod nasza nieobecnosc [jest sam ok 6h] ale spokojnie spi i nic sie nie dzieje a ma juz 3 lata. Jest zywiołowym psem, jak tylko mu sie na to pozwoli jest sklonny do zabaw. Lubi tez inne zwierzeta. Swietnie akceptuje krolika ktorego mamy w domu. Bawi sie z nim ;p http://images41.fotosik.pl/305/ca3846501a3b58c4.jpeg

Gość linda pindaa
Oj spaniele napewno nie lubia dzieci Prawda jest że mają ADHD ogólnie to psy dla ludzi wytrwałych i mających duże podwórko

kokolaa - masz slicznego psa! i synka tez! :) Kant dupy, dzieki :) Jak jest z nauka zalatwiania sie na spacerze? Ucza sie szybko, czy zalatwiaja sie w domu ;) ?

Gość lilka0923e
moja koleżanka ma, nie idzie z nim ujsc na smyczy (i to nie jest odosobniony przypadek, każdy Spaniel z którym się spotkałam ma tak samo) - ciagnie sie strasznie, ma nie pokolei z głową :D często choruje, gryzie co popadnie, moze narobic sporo szkód w domu. ja bym nie ryzykowała ..

Jak z każdym innym psem. Musisz przywyczajać go do załatwiania się na dowrzu i tyle. Na początku często z nim wychodzić.

Gość kokolaaa
nie lubia dzieci ? no chyba nie wiesz co mowisz ? Moj spaniel ktory teraz leży mi pod krzesłem bardzo kocha moje dzieci. Do tego stopnia ze jak sie kłócą to szczeka na nie i nie pozwala sie im bić ;] smiesznie to wyglada, a jak jedno z nich płacze i lezy na podlodze itp to kladzie sie obok niego, podwija glowe i próbuje wsadzic ja pod dziecko by sie z nim przytulic :) Kocham mojego Lakusia i traktuje go jak 3 dziecko hehe

kokolaaa - dokładnie tak jak piszesz.

Gość kokolaaa
co do zaltwiania sie na zewnątrz to moj nauczył sie chyba po ponad tygodniu a miał 5 tygodni jak go kupilismy :) Wszystko zalezy od Ciebie jak sobie pasa wychowasz takiego bedziesz miała, jak z dzieckiem. Nie ma glupich dzieci lub pso sa tylko glupi rodzice/wlascieciele ktorzy nie potrafia wychowac ;)

Gość mój tak do 2 lat
miął normalnie ADHD :D a teraz ma już chyba z 5 :P i jest LENIEM! jak stary dziadyga :P tylko je i śpi :P jest strasznym pieszczochem i leniem baaaardzo wyczuwa emocje

I pamiętaj o kagańcu i smyczy, bo pies to jednak tylko pies. Choćby nie wiem jak super byłby wytresowany.

dziekuje wszystkim za rady :) musze teraz leciec... zajrze pozniej...

Gość Marbin kk
Oczywiście że te psy nie lubią dzieci Miałem w moim rodzinnym domu dwa spaniele i były o nas bardzo zazdrosne Oprócz tego gryzą co popadnie i prawda jest że bardzo trudno prowadzi sie je na smyczy

Gość kokolaaa
aa i bym zapomniala moj strasznie lubi ogladac tv, a jak jeszcze zobaczy na ekranie psa lub inne zwierze to sila go nie odciagniesz ;) i jest niezmordowany podczas zabaw, mojego nie da sie chyba zmeczyc xD

Kant dupy, Twoj tez piekny!! to chyba Amerykanski, tak? teraz juz spadam!

Gość kokolaaa
wlasnie

Oj po co z nimi dyskutujecie? Wiadomo, że do zwierząt też trzeba mieć podejście.

Gość samoa
Mam spanielke od 7 lat i napewno nie sa to glupie psy,a wrecz przeciwnie. Cwane sa i przebiegle, trzeba je dosc krotko trzymac, wtedy sa posluszne :) Dzieci nie lubi i warczy na nie. Co do innych psow to nie wchodzi z nimi w konflikty,a jesli jakis ja zacznie obwachiwac, rzuca sie na delikwenta i jest walka (niestety czasami sa to wielkie psy :( ) Nigdy na szczescie nie chorowala, do dzisiaj jest okazem zdrowia, biega jak szalona i nie wiem czy kiedys sie tym zmeczy.

Gość Właścicielka spanielki
Mam 9-letnią spanielkę i tak mądrego psa jak ona nigdy jeszcze nie widziałam :) Wspaniale dogaduje się też z dwiema kotkami. Tylko raz miała zapalenie uszu, więc to mit że te pieski czesto chorują na uszy.