Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manfresek

Skuteczność USG dopochwowego

Polecane posty

Gość manfresek

Witam, Zapewne nie wielu facetów odwiedza te strony, ja jednak zdobyłem się na tą odwagę i postanowiłem prosić o pomoc. Przechodząc do sedna sprawy. Otóż 7/8 czerwca uprawialiśmy niezabezpieczony stosunek z dziewczyną. Jej ostatnia miesiączką zaczęła się 27 maja, tak więc można bezproblemowo przyjąć, że były to dni płodne. 3 Dni przed spodziewaną miesiączką (miała przyjść 28 czerwca) zrobiła test ciążowy wynik pozytywny. Nie ukrywam, że przysporzył nam sporo stresów. Dzidziuś niestety nie byłby planowany. To właściwie tytułem wstępu. Przejdźmy do mojego właściwego pytania. Otóż wczoraj tj. 30 czerwca, moja dziewczyna udała się do ginekologa na badania. Okres spóźniał się już kilka dni, byliśmy więc prawie pewni, że to ciąża. Pani ginekolog wykonała USG dopochwowe i .. stwierdziła, że jest czysto. Nic a nic nie widać, pokazała podobno mojej dziewczynie miejsce w którym winien być jakiś ślad ciąży, a tam puściutko. Zauważyła również pęcherzyk owulacyjny, i powiedziała, że prawdopodobnie przez stres w ogóle nie miała owulacji w poprzednim cyklu, a że pęcherzyk jest bardzo niewielki dopiero ją dostanie. Tyle, że ja jestem urodzonym pesymistą Zatem chciałem się was zapytać. Czy istnieje szansa, że lekarz nie wykrył ciąży na USG dopochwowym ? Trochę czasu już minęło, a z tego co wiem jest to bardzo dokładne badanie. Lekarz natomiast stwierdził, że ciąży nie ma a owulacja dopiero nastąpi. Wiem, że nie powinienem podważać zdania wykształconego lekarza, ale cóż .. pesymista Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam !

no nie wiem, pomiedzy tym 7/8 czerwca a 30 czerwca minely dopiero 4 tygodnie, to moglo byc troche wczesniej bo gdzies po 5tyg dopiero z reguły cos widać, to fakt że usg dopochwowe jest b. dokladne ale ja bym jeszcze z ostateczna oceną poczekala jeszcze ze 2 tygodnie i wtedy poszla jeszcze raz albo do jakiegos innego lekarza albo zrobila najpredzej test z krwi beta hcg, on pokaze, czy jest ciaża czy nie i bedziecie mieli pewnosc

1. jesli ciąża jest wczesna to moze byc za mała na wykrycie na USG. 2. jesli test wyszedł pozytywnie to z jakichs powodów. testy z reguły mogą sie myli w drugą stronę, ale rzadko kiedy mylą się pokazując wynik pozytywny. jesli mimo wszystko ciązy nie bedzie to dziewcyna powinna udac sie do endokrynologa na badania. 3. poki co zróbcie jeszcze jeden test (sikany albo z krwi) i na USG za dwa tygodnie. 4. jak nie chcecie dzieci to sie zabezpieczajcie.

Gość moim zdaniem....
jeśli jest ciąża, to za wcześnie by ja zobaczyć na USG. Test z krwi. Choć ja wierzę w apteczne. Powtórzcie test.

Gość man
A czy fakt wystąpienia pęcherzyka owulacyjnego nie jest potwierdzeniem braku ciąży? Po zapłodnieniu nie dochodzi już przecież do owulacji.