Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dupa wołowa. raz dwa

czy jecie mięso w piątek?

Polecane posty

Gość pniim
Moim zdaniem czlowiek w ogole nie musi jesc miesa. Ludzie to roslinozercy z natury. Zjedzcie mieso na surowo jak np. lew:P

Gość dyjament
tylko wode pije z jakiegos tam szacunku do chrześcijaństwa, bo zbyt religijna to nie jestem, ale jedeń dzień moge sobie poświęcic. -----------rzeczywiście - jakiś tam szacunek - to ważna rzecz . Żałosne jak dorośli ludzie robią rzeczy o ktorych nie maja pojęcia - rosną we własnych oczach .

Gość Tiili Maly Kwiatek
no wlasnie. mieso tu nie gra roli. post chyba polego na niejedzeniu do syta oraz odmówieniu sobie czegos co lubimy i jemy często. Więc chyba najlepszy post to na samej wodzie. Ostatnio zrobilam tydzien na wodzie (glodówka zdrowotna) -da sie bez problemu, wiec jak ktoś chce popościc to zapraszam do glodowania.

Gość kdkdkdkdkd
Katolicy, czy macie pojecie, że Kościół wycofał się z tych postów już jakiś czas temu???

Gość dyjament
ty kwiatek - ale ty widzisz róznicę pomiędzy postem religijnym a postem dla zdrowia ? czy chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu ?

Gość nie jem i u mn,ie w domu sie
nie je. Ze wzgledu na obowiazujacy w Polsce post. Chociaz czasem zdarza mi sie zrobic wyjatek od reguly, ale oczywiscie robie cos "zastepczego" (jalmuzna, modlitwa w intencjach Ojca Swietego..)

Gość dyjament
a co to ma do rzeczy ? KK nie jest - na szczecie - jedynym kosciołem w Polsce i moze sie wycofywać z czego zechce .

Gość kdkdkdkdkd
Po prostu nie bądźcie bardziej święci od papieża, bo papież dawno temu ogłosił, że przestrzeganie tych postów nie ma sensu, szczególnie dzisiaj, kiedy mięso to żaden rarytas a wielu znacznie lepiej by zrobił poszczenie od słodyczy albo niezdrowego żarcia.

Gość Tiili Maly Kwiatek
dyjament, nie rozumiem do czego pijesz... Explain. Byłam kiedyś bardzo wierząca, latałam do kościoła, na pielgrzymki, do scholi, wtedy też postanowiłam nie jesc co roku w wielki piątek.. A potem zmądrzałam i dorosłam. Już nie wierzę w KK, a Jezusa traktuję jako filozofa, który był bardzo rozwinięty duchowo i potrafił używać potęgi podświadomości itp. I z szacunku do niego, do Boga oraz z chęci udowodnienia sobie, że mam silną wolę nie żrę w WP i mi z tym cool.

Gość dyjament
czyli - łamiesz post - póżniej modlisz sie za zmarłego i jest ok ?

Gość kdkdkdkdkd
dyjament - a przyszło ci kiedykolwiek do głowy skąd się te posty wzięły i jaki miały sens????

Gość dyjament
to Jezus - filozof i Bóg jakoś sie nie kłócą w twojej wizji śwaita ?

Gość dyjament
włąsnie dlatego ,ze przyszło- i wiem skad sie wzieły - wypytuje tak dociekliwie co ludzie na ten temat wiedzą i co z tym robią

Gość gość
Jem to co mam w lodówce :)

Nie jest prawda, ze Papiez oglosil,ze post nie obowiazuje :/ Akurat tym zajmuje sie Kosciol lokalny, w wiekszosci krajow nie obozwiazuje, ale w Polse tak. Dyjament - pytanie o modlitwe bylo do mnie? Ja sie nie modle za zmarlego, tylko w intencjach Ojca Swietego (czyli o to, o co modli sie Papiez).

puk puk. to co to za wyrzeczenie skoro rybe wolisz od miesa. W takim razie z szacunku do Jezusa powinienes odmówic sobie przyjemnosci jedzenia ryby w piatek i zapychać sie ohudnym, tłustym mięchem zamiast. -no właśnie,to samo chciałam napisać..dodam jeszcze,że naprawde dla Jezusa taki szacunek nie ma znaczenia,bo naprawde nic mu to nie da,ze ktoś sobie odmówi dla niego jakiejś przyjemności bez celu...tylko sobie tym zaszkodzi a innym nie pomoże..ja na miejscu Jezusa wolałabym właśnie,żeby ludzie wykorzystali to życie,które zostało im dane a nie marnotrawili z wyimaginowanego "szacunku"...co innego nie jeść mięsa z szacunku dla zwierząt - bo to one muszą bardzo cierpieć,żeby ludzie mieli tą przyjemnośćzasmakowania ich mięsa,i to już jest poświęcenie z celem - Jezus umarł nie tak o,tylko po to,żebyśmy nie cierpieli,nie jem mięsa,czyli chce zmniejszyć cierpienie zwierząt,buntuje się tak bestialskiemu ich zabijaniu itp...

Gość dyjament
Ja sie nie modle za zmarlego, tylko w intencjach Ojca Swietego (czyli o to, o co modli sie Papiez).------------------a na czym konkretnie polega różnica ? nie iwem niestey o co modli sie Papież

Gość Tiili Maly Kwiatek
dwie pieczenie, no nie, zaznaczylam, ze glódówka byla zdrowotna (odchudzajaca przy okazji), trenujaca silka wole. Chodzilo mi o to, ze Ci, którzy poszczą religijnie powinni też sobie porobić czasem takie glodówki, bo się da i wtedy byłby to prawdziwy post. U mnie ten wielki piatek juz jest bardziej religijny, chociaz, jak juz pisalam, sama mega religijna nie jestem. Wierze w Boga, który jest w kazdym z nas i który sprawia, ze ziemia sie kreci oraz w to, ze raz na jakis czas rodzi sie czlowiek, który ma z tym Bogiem tak jakby blizszy kontakt, który głebiej patrzy w siebie i bardziej rozumie moc swojej wiary i swojego umyslu. Takim kims byl Jezus, ale nie od pierwszyi nie ostatni.

Ja tez nie wiem o co konktretnie modli sie Papiez w danej chwili :) Chodzi o to,ze moja modlitwe dolaczam do Jego modlitwy, nie znajac nawet tej intecji. I to sie nazywa " w intencjach Ojaca Swietego".

Gość dyjament
który ma z tym Bogiem tak jakby blizszy kontakt, który głebiej patrzy w siebie i bardziej rozumie moc swojej wiary i swojego umyslu. Takim kims byl Jezus, ale nie od pierwszyi nie ostatni.---------------------ciekaw jestem kogo masz na myśli .

Gość dyjament
Chodzi o to,ze moja modlitwe dolaczam do Jego modlitwy, nie znajac nawet tej intecji. I to sie nazywa " w intencjach Ojaca Swietego".------cholernie nibezpieczna rzecz , tak sie modlić nie wiedząc o co . no chyba .ze " Ojciec Święty " to Bóg - ale jak znam życieto chodzi i zmarłego Papieża i jak to sie ma do modlitwy za zmarłych ?

Niebezpieczna? Moze, ale ja mam zaufanie do zwierzchnika Kosciola. Ojciec Swiety to "tytul" kazdego Papieza...

Gość nie jem mięsa w piątek
Ale też raczej z przyzwyczajenia. Tak było zawsze u mnie w domu, tak mnie mama nauczyła i tak mi zostało. Siedzi to gdzieś bardzo głęboko we mnie i wyjść nie chce. Do tego stopnia, że jak idę np. na piątkowego grilla to kończy się na jedzeniu samych warzyw :P Ale jakoś szczególnie mi to nie doskwiera :P

Gość puk puk kto tam smierc
można w ogolę nie jeść nic w piątek i to przeznaczyć w intencji np co obrażają Jezusa grzechami lub konkretnie za osobę by przestała pic alkohol

Gość dyjament
można w ogolę nie jeść nic w piątek i to przeznaczyć w intencji np co obrażają Jezusa grzechami --------------------czyli w swojej własnej intencji :)

z szacunku do jezusa ktory oddal za ciebie zycie!!!!!!!!!!! oto dlaczego. zryc mieso pic w piatek biegac po dyskotekach. dalej nie kumaja co niektorzy????

Moja babcia na przyklad cale zycie w kazdy piatek nie jadala miesa,niezaleznie czy to byl okres wielkiego postu,czy cokolwiek innego. Po prostu tak robila,ze wzgledu na to,ze byla bardzo religijna. Dzis chyba rzadko mozna spotkac takich ludzi,pewnie dlatego,ze mlodsze pokolenie juz tak nie przywiazuje do tego wagi,tym bardziej,ze wiekszosc ludzi nie chodzi do kosciola,i maja to po prostu gdzies...

Gość Tiili Maly Kwiatek
CHodzi mi o to, ze na swiecie juz bylo wielu uzdrowicieli, nauczycieli, którzy poświecali sie medytacji. CHociazby taki budda. A teraz tez jest koles np gdzies w indiach, który od lat nic nie je i zyje. To, ze mozna kogos uzdrowic to nie jest kwestia cudu, tylko tego na ile ktos potrafi uzywac swojej wewnetrznej sily. Kazdy w sumie móglby sie np. samoleczenia nauczyc. Tylko, ze to wiaze sie z afirmacja, doskonaleniem umyslu, wyobrazaniem sobie jak te chore komórki sie naprawiaja i wiara, ze to co robimy dziala. Ta moc jest od Boga i kazdy, kto go w sobie znajdzie moze ja udoskonalac. Jezus po prostu byl wrazliwszy ne te bodzce duchowe i potrafil.