Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jooooooooooooo........

opiekun medyczny-czy to pozadany zawod w skandynawii???

Polecane posty

Gość jooooooooooooo........

Podobno zawod na czasie i mozna go zdobyc w rok nauki,chcialabym kiedys pracowac na zachodzie jako pielegniarka ale jestem po ogolniaku a nie po medyku,a zeby pojsc na studia o kierunku pielegniarstwo to trzeba byc po medyku,a przeceiz one juz nie istnieja,dlatego tez mysle o tej szkole o kierunku opiekun medyczny.

Co za bzdury opowiadasz? Żeby studiować pielęgniarstwo, trzeba tylko mieć maturę. Studia pomostowe natomiast są zarezerwowane dla pielęgniarek po Medyku i trwają tylko 12, 18 lub 36 miesięcy, w zależności w którym roku Medyk się kończyło. Po ogólniaku normalnie możesz studiować pielęgniarstwo, na studiach 3 letnich, licencjackich. Dziennych, lub zaocznych.

Gość jhhjhjhjhjhhjhjh
no tak,ale ja byłam w liceum ekonomicznym,więc czy mam szansę na takie studia i gdzie.Będę wdzięczna za pomoc, bo w internecie znalazłam,ale właśnie pomostowe

Gość jhhjhjhjhjhhjhjh
i nie miałam biologii...

Musisz mieć tylko maturę. Na prawie każdej prywatnej uczelni możesz studiować pielęgniarstwo i niektórych uniwerkach. Od Katowic przez Częstochowę, Łódź, Warszawę... Musisz się jednak liczyć z kilkumiesięcznymi praktykami w szpitalu w Polsce. Ja nawet będąc na studiach pomostowych, musiałam czasem latać do Polski na praktyki.

Gość gnsfmn dg
na kazdej uczelni medycznej jest pielegniarstwo, przyjmuja po maturze, z biologia i chyba chemia, ogolnie studia nietrudne, tak twierdza kolezanki po studiach

Zasady rekrutacji na przykładowej uczelni, Akademia Polonijna: "Oferta studiów skierowana jest do osób posiadających świadectwo maturalne. Kandydat nie musi mieć żadnego przygotowania medycznego, ponieważ w programie nauczania znajdują się przedmioty, które umożliwiają naukę od postaw (anatomia, fizjologia czy farmakologia)" http://www.ap.edu.pl/

Gość dswwwssaasas
chcesz za kilka tysiaków podcierać dupe starcom na zachodzie kobieto wez se wymyśl coś innego bo szybko zdrowie stracisz. zapłacą ci te marne 1200 euro i więcej stracisz niż zarobisz. aj waj

Gość jhhjhjhjhjhhjhjh
Dzięki,ale ja ogolniak konczylam pare lat temu, urodzilam dziecko a teraz mysle o studiach,mam 31 lat,wiec nie wiem czy mnie jeszcze przyjma.

Gość jhhjhjhjhjhhjhjh
iskro boża-jak się studiuje ten kierunek?jest ciężko?jakie są perspektywy pracy w polsce i na zachodzie?

Ja skończyłam Liceum Medyczne, studia pomostowe trwały 18 miesięcy. Ponieważ już byłam pielęgniarką, miałam praktyki obcięte o połowę. Mnie się studiowało bardzo dobrze. Część przedmiotów miałam w Medyku, więc nie było ciężko. Niektóre, typu radiologia, czy patologia, były nowe. Ale jakoś poszło. Mam 34 lata, studia pomostowe skończyłam w tym roku, w marcu. Medyk w 1995. Miałam więc parę lat przerwy w nauce. Zarówno w Polsce, jak i na zachodzie, potrzebne są pielęgniarki. Nie wydaje mi się, żeby na studiach zaocznych było jakieś ograniczenie wiekowe. Dla wiadomości życzliwych doradców, pielęgniarka tyłków za granicą nie wyciera. Od tego są asystentki pielęgniarki. Ta zaś może im pomagać. Ja zaś pracuję w zespole przychodni specjalistycznych, przy państwowym szpitalu w UK. Zarobki to ok. 1800 funtów miesięcznie, na oddziałach więcej, bo dochodzi płatność za nocki, za weekendy i święta. W poradni goła podstawa.