Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rzata małgo

Czy z racji tego, że zażywam 150% zalecanej dawki..

Polecane posty

..witaminy E ( zażywam w kapsułkach, jedne są na opaleniznę w połączeniu z beta karotenem, drugie w połączeniu z wit. A ) mogę mieć jakieś nieprzyjemności? Proszę o sensowne wypowiedzi🌼

Gość nie wolno zazywac tyle witamin
nie mówiąc o tym, że łykanie dodatkowych witamin z witamina A przy beta karotenie to głupota. Nie wiesz że beta karoten to prekursor witaminy A i z niego nasz organizm ją otrzymuje? Nie ma sensu więc łykac jednego i drugiego:/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Karoten http://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperwitaminoza

nie wiem, dlatego pytam, po co ta irytacja :-O sprzedawali takie witaminki, więc kupiłam.. te A+E są na zdrową i nawilżoną skórę, a E+Beta karoten na opaleniznę, wobec tego odrzucić te A+E?

W lieceum na biologii takich rzeczy uczą, stąd ta irytacja... Ulotki też polecam czytać. Tak na razie ich nie bierz

Gość witaminki w nadmiarze
lepiej odstaw któryś z preparatów, witamina A w nadmiarze nie jest obojętna dla zdrowia,co za dużo ro niezdrowo.

Gość bla i ble i jeszcze raz
do nie wolno zazywac tyle witamin , a granice ciagu i rzuty w polu grawitacyjnym dobrze znasz ? wiesz, w liceum też tego uczyli, po drugie- skąd wniosek, że każdy kto tu pisze kończył liceum... ?

Tak się składa, że są rzeczy w zyciu potrzebne i niepotrzebne. Jak sie chce łykać witaminy, to sie w szkole na biologii uważa - o witaminach w gimnazjum też uczą i w technikum itp. Jest to wiedza elementarna. Zresztą od czego są ulotki? W google "przedawkowanie witamin" też wpisac można i wszystkie informacje mozna znaleźć bez problemu.

Gość bla i ble i jeszcze raz
a jak chce się jezdzić samochodem, to się zna budowę silnika, żeby potem innym dupy nie zawracać ? czy to jest niepotrzebne ? w technikach nie wszystkich jest biologia, a gimnazjum kiedys nie istniało w ogóle (chyba na szczęscie) a ona jak widać szukała informacji - ot zadała pytanie na forum, dostała linki odsyłające i pewnie potrzebną jej teraz wiedzę zdobędzie osoba, która uważa, ze posiada wiedzę potrzebną z wszelkiego zakresu najpewniej posiada wiedzę małą z każdego możliwego zakresu albo bardzo luzno stwierdza co jest potrzebne a co nie

w każdym technikum jest biologia, bo każdą szkołę średnia obowiązuje podstawa programowa i realizacja wszystkich przedmiotów jakie są w liceum z zakresu podstawowego. Jak się bierzesz za naprawę silnika musisz znać jego budowę, jak się bierzesz za łykanie witamin musisz wiedzieć czym to grozi. I kończę dyskusję bo coś mi się zdaje, że trafiłam znów na pewnego prowokatora który reklamuje stronę vademecum i jednocześnie podszywa się pod ludzi wklejając linki do obraźliwych zdjęć. Żegnam.

wiecie co.. to wasze oburzenie źle o was świadczy :-) ale brawo,zrobiłyście ze mnie idiotkę do potęgi. Coś wam powiem - że istnieje awitaminoza i hiperwitaminoza,to ja wiem, kilkanascie podstawowych witamin i skutki ich niedoboru-znam, I TEGO UCZĄ W LICEUM, przynajmniej moim liceum, które korzystało z najpopularniejszego chyba podręcznika do biologii. Chciałam zasięgnąć tylko praktycznych opinii, suchych faktów, a nie podręcznikowej wiedzy, o której brak mnie posądzacie :-O przeglądnijcie podręcznik z biologii i znajdźcie mi odpowiedź na moje pytanie, wtedy będę się kajać. Poniosło was z bluzgami,a tymczasem PRAKTYCZNYCH PORAD - zero. Tylko tyle, że nie wolno? Na miłość boską, ja wiem, że nie wolno.. TEORETYCZNIE. Wasza teoretyczna wiedza w ogóle mi nie potrzebna. W aptece zakupiłam witaminy które pokrywają 125% dziennego zapotrzebowania na beta karoten. Pomyślałam więc, ze 150% witaminy E nie musi zadziałać źle. Ponieważ liceum skończyłam niedawno, dobrze pamiętam ile stron zostało poswięconych witaminom. Są to raptem dwie strony :-) których treść mam w małym paluszku :) No to dziękuję za trafne porady :-)

"trafiłam znów na pewnego prowokatora który reklamuje stronę vademecum i jednocześnie podszywa się pod ludzi wklejając linki do obraźliwych zdjęć. Żegnam." ????????????????????? :-O

Małe sprostowanie - bla i ble.. - czytałam zbyt pochopnie wypowiedzi i nie zauwazyłam, że stanęłaś w mojej obronie. Aczkolwiek szkoda, iż założyłaś, że nie zdałam liceum :-O :-D Wobec tego moje posty kieruje tylko do 'nie wolno zazywac..

Gość a co chcesz wiedzieć jeszcze
Z B-karotenu organizm wytwarza witaminę A i to tyle ile jest potrzebne, nadmiar powoduje zażółcenie skóry, ale jest bezpieczny. Łykanie razem z tabletkami zawierającymi witaminę A nie jest wskazane. Więc jeden preparat odstaw. Co do witaminy E, jeśli masz niedobory to nic Ci nie grozi, ale jeśli masz wystarczająco w pożywieniu tej witaminy i łykasz ją w dwóch preparatach do tego to sobie daruj. Teoretyczne czy nie skutki uboczne, ale wystąpić zawsze mogą. Zresztą nie będziesz widzieć po dwóch preparatach dwa razy większych efektów. Uzupełnisz niedobory i do tego momentu tabletki będą działać, dalej już nie bardzo.

Nie łykam dla lepszych efektów, każdy z tych preparatów jest na co innego, niefortunnie oba mają witaminę E,jeden pokrywa 50% zapotrzebowania, drugi-100%. Domyślam się, że nie jest wskazane przekraczać zalecanej dawki, ale dietę mam raczej ubogą w witaminy, a chciałam łykać oba preparaty na raz,dlatego próbowałam się dopytać, jakie mogłabym mieć nieprzyjemności W PRAKTYCE. I czy w ogóle.. Bo jedzenie przez miesiąc 150% dawki ZALECANEJ(teoretycznie) nie doprowadzi mnie do stanu hiperwitaminozy, tym bardziej, że o hiperwitaminozę witaminy E bardzo trudno, co podaje wikipedia, którą koleżanka 'nie wolno zazywac..' raczyła mnie obdarzyć :-)

Gość a co chcesz wiedzieć jeszcze
Hmm jedno łykasz na opaleniznę a drugie na co? Podejrzewam że na ładną skórę? Ten drugi preparat ma tylko witamine A i E? Jeśli tak to bez sensu jest łykać oba na raz. B-karoten zostanie zmieniony w witaminę A i będzie ten sam efekt co przy drugim preparacie

drugi preparat miał zapobiegać utracie wody ze skóry i utrzymywać odpowiednie nawilżenie, kupiłam, bo mam ogromny problem z suchą skórą :( drugi miał sprawiać, że skóra szybciej się opali, a jako że mam upały i chcę się opalić(a mam z tym trudności), te tabletki również kupiłam i zażywam. Substancje aktywne w tabletkach na opaleniznę to: beta-karoten i D-alfa-tokoferol, natomiast w tym na nawilżenie: palmitynian retinolu i octan DL-alfa-tokoferylu...

Gość Ladna to ty moze jestes
Za to glupia jak but :/ Zalecana dawka to zalecana dawka! Na opak. Na pewno masz napisane,zeby nie przekraczac zalecanej dawki.. Boze

Gość biolog37
branie sztucznych witamin jest szkodliwe. np: sprzyja powstawianiu alergiom

Gość biolog37
*alergii, w ogolę branie witaminek w tabletkach bardzo szkodzi to zwykły syf :o chemia :o

Gość a ja mam pytanie...
wystarczy wpisac w google i masz: Przedawkowanie witaminy A (powyżej 8 mg dziennie) może spowodować uszkodzenie wątroby, utratę włosów, zaburzenia widzenia oraz migreny. Znacz-ny nadmiar witaminy B6 (powyżej 1 g dziennie) wywołuje zanik czucia oraz trudności w poruszaniu się. Przedawkowanie witaminy C (powyżej 10 g dziennie) powoduje biegunkę, bezsenność, prowadzi do powstania kamieni żółciowych. Zbyt duże dawki witaminy D (powyżej 0,5 mg nie dotyczy witaminy powstającej w organizmie pod wpływem słońca) powoduje nadmierne odkładanie się wapna w organizmie, co zakłóca pracę mięśni, w tym sercowego. Zbyt duże dawki kwasu foliowego (powyżej 15 mg dziennie) wywołują bezsenność i drgawki.

Gość a ja mam pytanie...
dodam ze sztucznej w tabletkach :) naturalnej nie można przedawkować .

dzięki za przypomnienie mi o Google, ale ja pytałam o przedawkowanie wit. E, z resztą.. rozchodzi mi się o to, czy w ogóle w ciągu miesiąca jedząc 150% zalecanej dawki grozi mi faktycznie przedawkowanie. 🖐️

Gość wydaje mi sie
ze mozesz brac te tabletki i nic ci nie bedzie, ale wiadomo ze one tlyko umownie dzialaja,ale to juz odrebny temat🖐️

Gość Ja jem 200
Beta karotenu i nic mi nie jest