Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szuuukammmm

orientuje się ktoś w chi kwadrat?? mam krótkie pytanko, proszę

Polecane posty

Gość szuuukammmm

?

Gość ja wiem tylko ze to
rozklad

Gość szuuukammmm
mam nadzieję, że sie ktoś zgłosi:( musze cos obliczyć, a nikt ze znajomych nie wie, nie mam się kogo poradzić:(

Gość mwe544
to jest taki test. Dołkadnie opisane w książce khunta. Seminumerical programming , albo Komputerowe generatory liczb losowych

Gość iwika1987
A jakie to pytanie? Niewiele chyba już pamiętam, ale powiedz o co chodzi.

Gość mwe544
Test 2 jest najpopularniejszym testem statystycznym, zosta wprowadzony w 1900 roku przez Karla Pearsona. Jego prac, e uwaza si, e za podstawy wspoczesniej statystyki, gdyz wczesniej oceniano jedynie graczne przedstawienie wynikow. Test 2 jest cz , esto wykorzystywany wraz z innymi testami. Uzywamy go, gdy mamy doczynienia z skonczon , a liczb , a wartosci mozliwych do otrzymania, czyli gdy kazd , a otrzyman , a wartosc mozemy zaklasykowac do jednej z k kategorii. Idea testu 2 polega na przeprowadzeniu dosc duzej liczby N niezaleznych obserwacji. Zliczeniu ile sposrod zaobserwowanych wartosci zalicza si, e do kazdej sposrod k kategorii, a nast , enie obliczeniu statystyki w postaci

Gość mwe544
gdzie: k - ilosc niezaleznych kategorii Xs - liczba obserwacji ktorych wynik nalezy do kategorii s Nps - wartosc oczekiwana Pami, etaj , ac, ze suma prawdopodobienstw jest rowna 1 p1 + p2 + : : : + pk = 1 (3) oraz ze suma obserwacji nalez , acych do poszczegolnych kategorii jest rowna ilosci wszystkich obserwacji X1 + X2 + : : : + Xk = N (4) wzor (2) mozna rozwin , ac we wzor uatwiaj , acy obliczenia 2 = 1 N Xk s=1 X2 s ps N (5) Po obliczeniu wartosci 2 nalezy j , a porownac z wartosciami w tablicy rozkadu 2 dla = k 1 stopni swobody. Tablice te mozna odnalezc w kazdym podr , eczniku do statystyki matematycznej. e Jezeli: 2 > od wartosci dla 99% lub V < od wartosci dla 1% - odrzucamy wyniki uznaj , ac je za niedostatecznie losowe. 2 miesci sie w przedziale wartosci dla 1% i 5% lub mi, edzy wartosciami dla 95% i 99% - traktujemy wyniki jako podejrzane 2 miesci sie w przedziale wartosci dla 5% i 10% lub mi, edzy wartosciami dla 90% i 95% - traktujemy wyniki jako troch , e podejrzane Test 2 cz , esto przeprowadza si , e wi, ecej niz raz na roznych danych i jesli w wi, ekszo sci wypadkow otrzymujemy, ze wyniki s , a podejrzane - dyskwalikujemy je jako niewystarczaj , aco losowe. Nalezy zwrocic uwag , e, ze testu tego mozna uzywac tylko dla duzych wartosci N (czyli takich, zeby Nps byo nie mniejsze od 5, a mozna rowniez spotkac si , e ze stwierdzeniem, ze powinno byc wi, eksze od 10 ).

Gość szuuukammmm
chodzi o to, ze musze spr czy hipoteza się potwierdzi, brzmi ona tak (zmieniłam ją;) na potrzeby caffe) kobiety decydują sie na czynność X żeby zwiększyć swoją samoocenę. i teraz, wiem, ze wystarczy kliknać na chi-kwadrat, potem porównać z odczytem z tablic i wsio. w bazie musze mieć jasno określone ile osób ma wysoka a ile niską samoocene, i tutaj jest problem, ponieważ ja badałam tą samoocene za pomocą kwestionariusza w którym samoocena bylo podzielona na cechy ujemne i dodatnie. nie wiem jak obliczyć teraz chi - kwadrat. mam nadzieję, ze ktoś mnie zrozumiał, bo piszę chaotycznie

Gość mwe544
Metody oceny jakosci generatorow liczb losowych Natkaniec Joanna Orczyk Adam

Gość szuuukammmm
bo gdybym w bazie miała osoby o wysokiej samoocenie, to kliknełabym na chi-kwadrat i porównała z tablicami statystycznymi ale ta samocena dzieli się na samoocene odnosnie cech dodatnich, i samoocene odnosnie ech ujemnych:( to mam dwa razy obliczyć dla każdej samooceny (ujemnej i dodatniej)??

Gość szuuukammmm
a potem co? napisać, ze odnośnie cech dodatnich hipoteza potwierdziła/niepotwierdziłą się, a odnosnie cech ujemnych nie potwierdziła/potwierdziła? niesteyy nie mam możliwości wypożyczenia książek:( nagła sprawa bo gdybym nie miała podziału na samoocenę odnosnie cech dodatnich i ujemnych, to zrobiłam tak jak pisałam wcześniej, a tak...

Gość iwika1987
Ale nie pisałaś w jakim programie kliknąć. Chodzi Ci o pragram STATISTICA czy co? Bo nie rozumiem o co chodzi.

Gość szuuukammmm
SPSS wiem mniej więcej jak obliczyć ten chi-kwadrat, ale nie wiem czy dla kazdego rodzjau cech mam obliczyć osobno test? skoro hipoteza brzmi "kobiety decydują się na czynnosć x by zwiększyc swoją samoocenę"

Gość iwika1987
Hmm.. To chyba było tak: robisz pierwszy test, aby móc potwierdzić akurat tą hipotezę. Tą którą chcesz aby wyszła oznaczasz jako H0 a to przeciwna H1. Jezeli w tym tescie wyjdzie ze jest prawda to juz nie musisz chyba robic drugiego testu, ale jezeli wyjdzie ze hipoteza jest falszywa to chyba sie robi drugi test na H1. Nie pamietam jak to smiga :/

Gość szuuukammmm
czyli muszę osobno obliczyć test dla samooceny odnosnie cech dodatnich i osobno test dla samooceny odnosnie cech ujemnych? tylko o to mi chodzi, z resztą sobie poradze... jeśli wyjdzie mi, że odnosnie cech dodatnich się potwierdziło to już dalej nie obliczam dla samooceny odnośnie cech ujemnych? hipoteza brzmi "kobiety decydują się na czynnosć x by zwiększyc swoją samoocenę". a ja samoocene mam rodzieloną na samoocenę odnoscie cech + i samoocene odnośnie cech -, dlatego nie kumam

Gość iwika1987
Wydaje mi się, że nie dzielisz tych danych na ujemne i dodatenie, tzn. do testu bierzesz wszystkie dane jakie masz. (Spójrz sobie na swoje dane, i tak na oko najpierw oceń, jeżeli tych dodatnich jest więcej to H1 czyli ze kobiety decydują sie na czynność X żeby zwiększyć swoją samoocenę powinno być prawdziwe). Robisz ten test ze wszystkim danymi jakie masz. Chyba Ci pomieszalam cos w poprzednim poście. Jednak zawsze robisz 1 test ze wszystkimi danymi i wnioski. Tak mi sie wydaje. Ale na 100 % to nie powiem.

Gość szuuukammmm
hmm bo ja w bazie, mam jedna kolumna to samoocena cechy + druga kolumna samoocena cechy - to mam do obliczania testów zaznaczyć obydwie kolumny nie tylko 1?

Gość szuuukammmm
tylko, ze jak zaznaczam obydwie kolumny to i tak wyskakują mi dwie wartosci chi-kwadrat dla kazdej z kolumn

Gość szuuukammmm
a moze zrobić tabele krzyżowe i zaznaczyć w opcjach chi-kwadrat, zeby też policzyło? już sama nie wiem:(

Gość szuuukammmm
ale w takim razie jak robie tak jak wyzej napisałam (tabele krzyzowe) to wychodzi mi, ze chi-kwadrat pearsona wynosi 52,55 . nie za duzy ten wynik? hipotezy by się potwierdziła. i tak wiem, że się nie potwierdzi:P

Gość szuuukammmm
* hipoteza by się niepotwierdziła statystycznie, i tak wiem, ze jest nieprawdziwa:)

Gość szuuukammmm
wie ktoś??:(

Gość iwika1987
Przykro mi ale to nie wiem juz co Ci poradzic :/

Gość szuuukammmm
a ten wynik moze byc taki duzy? ehh:(

Gość szuuukammmm
:(