Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość simonida

Ja-katoliczka,a mój drugi już chłopak-prawosławny.

Polecane posty

Gość prawosławna25
ja mieszkam na podlasiu od urodzenia. Powiem Ci tak: takich ludzi juz niema jak na podlasiu. Sa to ludzie autentyczni i prawdziwi. Jestem na etapie planowania słubu zwykły przykład o mentalności i podejsciu. Zwyczajem jest tu ze sie prosi gości osobiście na wesele i slub. Wiec co jedziemy.Ludzie ktorzy są z podlasia nie wypuszczą Cie z domu bez herbaty, gościny a ludzie typu juz wysokie mazowieckie warszawa aha dziekuje i pa.. Owszem to zalezy od wychowania również ale od środowiska tez. Jeśli chodzi o prawosławie to jest normalna wiara jak kazda inna chrzescijańska. Mamy wiele wspolnego i wiele różnic. A o tych babkach na wsi to wiesz co wole mieć moja babcie w chustce, spodnicy czym ta z warszawy w mini i z ustami czerwonymi...

Gość piotresks
jest jedna religia chrześcijańska, ale wiele obrrządków. piszesz sterotypami, jest wiele rodzin na podlasi którrzy zachowuje sie na dowidzenia bez żadnych herbat i na odwrót, jest wiele goscinnych rodzina w innych miejsach polski. podlasie nie ejst jakies wyjatkowe pod tym wzgledem. nie mam uprzedzen do prawosławnych, ale to ludzie nieco inni kulturowo od nieprawsławnych podlasian. inne zachowania, obyaczej, także troche inny język. podlasie jest kraina raczej rdzennie prawosławna i autochonomami sa tu prawosławni, a nie katolicy.

Gość prawoslawna25
widać mamy inne doświadczenia. Ja mam znajomych prawosławnych i katolików rożnic nie dostrzegam w ich zachowaniu. Druga kwestia jak moze udzielać rad ksiadz dla maużenstwa ktory sam tego nie doświadczyl i rozwiazywać problemy tych maużeństw? tak wiec i u katolików jest wiele zawiłości typu ; dbajmy o majatki kościelne.