Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sarenkaaamalenka

UKSW czy naprawde wstyd tam studiowac?

Polecane posty

Gość socjologia na uksw?
Zastanawiam się nad magisterką na uksw z socjologii, warto? Kończę licencjat z tego kierunku i mam mały problem co dalej, osobiście te 3 lat nie były marnowaniem czasu, wbrew temu co inni myślą o socjologii. Ale co z magisterką, zdecydowanie poszukuje czegoś na kierunkach humanistycznych i nie wiem czy kontynuować to co zaczęłam, czy może wybrać inny kierunek.

Gość Ukswordowo
Witam! Studiuję na UKSW psychologię i muszę zdecydowanie sprzeciwić sie niektórym niepochlebnym opiniom. Nikt mnie nigdy tam nie inwigilował! To po pierwsze. Rzeczywiście są takie przedmioty jak psychologia religii (która jest zresztą dość ważną częścia psychologii i jest wykładana na Uniwersytetach na całym świecie). Przedmioty tego typu jednak wnoszą wiele ciekawych dyskusji i uwazam ze nie jest żadnym wstydem na nie chodzić. Na UKSW rzeczywiście uczą takze i księża, ale ateiści również (zresztą współni wykładowcy z UW). Miałam z kims takim zajęcia z Filozofii. Mam znajome, które studiują psycho na UW. Znam dziewczynę, która przeniosła sie od nas na UW - teraz mówi, ze poziom ten sam, tylko ludzie gorsi... Na UKSW jest sporo wykładów obowiazkowych, do wszystkich prawie są ćwiczenia. Na UW wykłady nieobowiązkowe w duzej mierze, na które jeśli nie chodzisz, no to masz problem, tym bardziej, że notatek od nikogo nie uraczysz. Na UKSW natomiast nie ma problemu jeśli chodzi o wzajemna współpracę między studentami :D Atmosfera super! Wykładowcy? Takie nazwiska jak prof. Matczak, czy Aranowska mówią same za siebie. Ponadto mamy tutaj bardzo prężnie działające koła naukowe, które prowadzą wiele ciekawych badań i zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach. To uniwerek z potencjałem i przyszłoscia - jest to stosunkowo młoda uczelnia, cały czas sie rozbudowuje. To fakt - nie ma takiego zapecza jak inne uczelnie, ale wszystko przed nią. W Warszawie naprawdę nie jest wszydem pochwalic sie UKSW, zwłaszcza dyplomem z prawa, czy psychologii. A wiem po sobie, po tym co mówią rekruterzy. A z paroma miałam do czynienia. Absolwenci UKSW są bardzo cenieni, jako ludzie, którzy coś potrafią i są solidnymi pracownikami. Na psychologii nie brakuje ciekawych zajec. Prowadzimy wywiady z pacjentami Oddziału psychiatrycznego Szpitala Wolskiego, chodzimy do sądu, mamy zajecia z niewidomymi dziećmi z Lasek. Ogólnie polecam!

Gość Psychouksw
Wstyd?! To chyba ludzie z UW mają zbyt duże mniemanie o sobie i swojej uczelni. Ukswordowo napisał/a prawdę. Sama prof. Aranowska ucząca metodologii i statystyki narzeka na poziom na UW, gdzie statystyka trwa 1 semestr, więc studenci mają o wiele mniejszą wiedzę niż na UKSW. Ponadto atmosfera! Sesja sesją, każdy stara się przetrwać, ale jak umiesz i się wykażesz - na pewno nikt cie nie zignoruje. Koła, ktore działają, a nie są tworem na potrzeby dodatkowej punktacji do stypendium. Przystanek młociny - świetna knajpka, tuż na rogu. Na dodatek do centrum nie jedzie się 2h (myślałam, że padnę ze śmiechu, jak to przeczytałam). Codziennie jeżdżę z metra centrum na UKSW i zajmuje mi to 30-40 min z czekaniem na 114 i na metro. Nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale psychologię mamy najlepszą :) ludzie, którzy przenieśli się do nas z UW mogą to potwierdzić. Ale cóż, najlepiej jest oceniać, nawet jak nie było się wewnątrz. A osoba, której życie prywatne było przeniesione na zajęcia - absurd, chyba ktoś ma zbyt dużą wyobraźnie albo odnosi wszystko do siebie. A księża są przemili - każdy kto chodził do dr. Woźniaka potwierdzi to. W ciągu 5. lat miałam zajęcia tylko z czterema, którzy nie indoktrynowali, ale uczyli nas zagadnień z psychologii, obiektywną wiedzę przekazują. A psychologia religii odnosi się nie do religii katolickiej wyłącznie, ale do wszystkich.

Gość Ciekawa :)
Ja w tym roku, już niedługo mam zamiar złożyć papiery na UKSW właśnie, na socjologię. Tak czytam i czytam wasze komenty i jednoznacznie nie można powiedzieć czy to zła czy dobra uczelnia.Ale nie mam wyjścia, nie dostałam się na UW (co zresztą nie bardzo mnie zdziwiło, najwyraźniej nie moje progi, chociaż miałam serio dobre stopnie i matura też mi całkiem ładnie poszła). Ale z tego co tu piszecie to Wydział, na którym jest socjologia (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa) nie cieszy się dobrą sławą? Naprawdę jest tak źle?

Gość Ciekawa :)
Czekam na wasze odpowiedzi ;)

Gość gość
rzeczywiście trochę dziwnie ja przedstawiają to było kilka lat temu w mediach, pamiętacie?

Gość gość
Trochę to dziwna uczelnia. ja idę na dziennikarstwo i przeglądam materiały w internecie. Film UKSW-porażka. zdecydowałem się na WWSH im. Prusa. A wy co o tym myślicie

Gość gość
Nie polllecam teologii duchowości na UKSW. Tragiczna atmosfera. Lepiej jest na PWT (też Dewajtis) i na Bobolanum.

Gość gość
Wstyd to nie jest. Ale atmosfera cienka. Satysfakcję ze studiowania w skali 1 -10 oceniam na 4 w porywach 5. Jakoś nijako.

Gość gość
wstyd czy nie wstyd, to ocena subiektywna, kazdy moze miec inna. Bardziej obiektywne sa rankingi i nimi sie kieruj.

Gość gość
WSTYD WSTYD WSTYD Zrobilem podyplomowe z matematyki i chyba spale ten dyplom.

Gość gość
A jak jest na kulturoznawstwie?

Gość gość
Witam, chciałabym podjąć pracę jako nauczyciel w klasach 0-III lub w żłobkach i przedszkolach. Mam skończone studia magisterskie na kierunku psychologia jednak ze specjalności nie mającej nic wspólnego z dziećmi oraz bez przygotowania pedagogicznego. NA UKSW również znalazłam Studia podyplomowe nadające kwalifikacje nauczycielskie i przygotowanie pedagogiczne Czy ktoś studiował na tym kierunku ? Pozdrawiam

Gość gość
Ja studiuję prawo na UKSW i co mogę powiedzieć ? Szczerze polecam. Sama szłam tu z wielkimi obawami, ze to za niski poziom. I co się okazało ? Wycisk jak cholera, a nie studiuję łopatologii tylko prawo. Dodatkowo dość wysoko mierzą w rankingach no i super atmosfera, bez wyścigu szczurów :)

Gość gość
Prawo na WPiA UKSW jest bardzo dobrym wydziałem prawa. Z roku na rok wydział ten pnie się do góry we wszelkich rankingach. I tak kiedyś będąc chyba 11, potem 7, jest teraz 5 wydziałem prawa. Co prawda nie ma się co przywiązywać do rankingów, bo nie zawsze mówią prawdę, ale wysoko mierzą. Wykładowcy na UKSW to jedna z lepszych kadr, więc o poziom nie trudno. Ogólnie polecam. Nie spodziewałem się, że tak będą cisnąć. Dodam też, że ludzie są naprawdę normalni, co oznacza, że sobie pomagają, bo tak trzeba :) By nie było za słodko dodam, że jedyne co mi się nie podoba to za drogie obiady na uczelni w stosunku do jakości xD A oprócz tego, nie wszyscy wykładowcy potrafią zainteresować. Są niestety takie kwiatki, ale to już nic złego, kwestia samodzielnego nauczenia się pewnych rzeczy w domu. Studia... :)

Gość Przyszla studentka137
Witam, Jestem zainteresowana studiowaniem psychologii na UKSW,czy ktoś już to studiujący mógłby przybliżyć mi progi punktowe,powiedziec z czego najlepiej przygotowywac sie do egzaminu i czy warto studiowac tu psychologie? Pozdrawiam serdecznie

Gość gość
tylko UW, super uczelnia jestem jej absolwentem. Te mocno ideologiczne uczelnie omijać ( religijne w pierwszym rzędzie).

Gość gość
Jestem absolwentką niestacjonarnej psychologii na UKSW. Żadnej indoktrynacji, ani inwigilacji. Zajęcia na wysokim poziomie, dużo ćwiczeń, konserwatoriów, seminariów, wsparcia. Studia zdecydowanie dla tych, którzy chcą się uczyć i mają cel. Wymagające i trudne. Każdy wolny czas był w trakcie nauki poświęcony na szukanie, czytanie, wpajanie, analizowanie. Bez chęci do nauki każda uczelnia nie jest dobra. Wielu rozpoczynających studia zwyczajnie nie dało rady. Prawie połowa odpadła podczas tych 5 lat. Wykładowcy poświęcają swój prywatny czas dla studentów. Świetne praktyki. Przedmiot psychologia religii, to jedyny wydźwięk religijności tej uczelni. I to konieczny do próby ogarnięcia szeroko rozumianej dziedziny nauki - psychologii, kwestia podejścia studenta i potrzeby zrozumienia różnych przejawów psychiki człowieka, w tym również związanej z jego religijnością. Przydaje się podczas pracy. Podczas całych studiów miałam jednego wykładowcę, który był 'księdzem' - prof. Bielecki, mój promotor. Wspaniały człowiek, otwarty, ciepły, wspierający. Nigdy nie widziałam go w sutannie i nigdy nie rozmawialiśmy o Kościele czy przekonaniach religijnych. Podczas studiów nie poznałam żadnego studenta, który byłby przegięty kościelnie. Jeśli toczyły się dyskusje o wierze, kościele, to przy piwku, między zaprzyjaźnionymi studentami - tak jak w życiu, wśród przyjaciół. Idąc na studia ani podczas ich trwania nikt mnie nie pytał o wyznanie, ani praktykę religijną. Byłam i jestem niepraktykująca, wierzę, ale mam wiele zastrzeżeń do Kościoła. Nie chodzę na mszę. I tak było podczas studiów, ale nikogo to nie obchodziło. Atmosfera świetna, nie ma wyścigu szczurów, ani walki, jest pomoc i wsparcie. Ze strony kadry, wysokie wymagania od siebie i od studentów. Niejednokrotnie wykładów słuchałam z otwartymi ustami - doświadczenie praktyków i najnowsze doniesienia nauki podane na tacy. Nie mam problemów ze znalezieniem pracy. Podsumowując - UKSW to świetna uczelnia, jak i każda inna dbająca o studenta i oferująca wysoki poziom nauczania, psychologia na UKSW to naprawdę dobry wybór. Nie żałuję ani nie mam żadnych wątpliwości. Mam za sobą podyplomówkę na SWPS. Obie uczelnie wspaniałe. Jestem zadowolona z moich wyborów. I uważam, że w tym wszystkim istotne jest podejście samego studenta. Jeśli chce się uczyć, to ma z czego skorzystać. Jeśli się chce prześlizgać, to może mu się jakoś uda, ale na pewno przy pewnym wysiłku i wkładzie własnym. Studia dają wstęp, psychologiem się jest tak naprawdę, kiedy ma się też w kieszeni praktykę.

Gość gość
Studiuję ekonomię na UKSW i bardzo mi się podoba. Wykładowcy są wymagający i świetnie potrafią przekazywać wiedzę. Dodatkowo jest to bardzo nowoczesna uczelnia. Nie prawdą jest to, że wykładowcami są tylko księża, mnie jeszcze nie uczył żaden ksiądz i się na to nie zapowiada. Osoby, które tak strasznie narzekają na UKSW lub wypisują jakieś kłamstwa na temat tej uczelni są zwyczajnie głupi i tępi albo nie mieli nawet styczności z UKSW.

Gość gość
Zastanawiam się nad prawem na UKSW. Chciałabym się dowiedzieć, czy w przyszłości po tej szkole mam jakieś szanse na znalezienie pracy? Czy UKSW i jego absolwenci nie sa traktowani gorzej?

Gość gość
Witam, zamierzam iść na podyplomowe z matematyki. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki jest poziom? Nie ukrywam, że nie mam zbyt dużo czasu na naukę i zależy mi na dyplomie:)

Gość nika112
Ile trzeba mieć punktów aby dostać na prawo na Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie?

Gość Lisa87
Jak sobie poczytalam co pisala jedna laska pekam ze smiechu... Rozumiem ze ktoscjest nie wierzacy szanuje takich przyjaciol mam ich wielu ale po co kogos obrazac? Ja jakos inzynierie srodowiska tam studiuje i z zadnym ksiedzem nie mialam doczynienia, wilki mnie nie zjadly, studiuje tam wielu ateistow nikt nikogo do niczego nie zmusza, a szkola jal kazda uczelnia wyzsza... Poziom ok na moim kierunku cisna z chemia ;).

Gość gość
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o kierunku historia sztuki na UKSW, albo ogólnie o Wydziale Nauk Historycznych i Społecznych? Przez fakt, że uniwersytet ma podłoże katolickie martwię sie, że historia sztuki może być ukierunkowana na sztukę sakralną. Bardzo proszę o opinie! :)

Gość gość
Witam . Od października zaczynam studia prawne w moim mieście . Za rok planuje się przenieść . Jak myślicie czy przeniesienie się z innej uczelni na UKSW jest możliwe już po pierwszym roku ? I czy to prawda , że osoby które przenoszą się z tej samej uczelni tylko ze studiów niestacjonarnych na stacjonarne mają pierwszeństwo ? :)

Gość gość
witam chcialabym zacząć studiować socjologie na UKSW co o tym sądzicie?

Gość gość
Też idę na socjologię na UKSW, żałuję, że za późno obudziłam się z UW. Rok jakoś na UKSW przesiedzę.

Gość gość
podbijam pytanie osoby wyżej

Gość gość
Czy na uksw niestacjonarnych studiach wloskiego ucza od podstaw?? A jak jest z niemieckim?