Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasandraaa11

wesele- ile kasy? pytam osoby z doświadczeniem

Polecane posty

Gość kasandraaa11
idelajda- właśnie dlatego napisałam tutaj, zeby się zorientować, chociażby mniej więcej w cenach. Mamy te 15 tys pewne, ewentualnie ja mam odłożone 2 tys na czarną godzinę, no i jeszcze rok przed nami. Też nie chce brać kredytu na to, bo kredyt na mieszkanie już jest. Myślę, że może kilka tysięcy da się uzbierać, np 5... ale to chyba chyba max, bo mamy też mnóstwo wydatków i potrzeb. Jesteśmy młodzi, dopiero po studiach, nie mamy w zasadzie nic.

Gość kosmetyczka jest
ja rozumiem, że im mniejsze przyjęcie tym niższa cena :) ale jak nawet pomnożysz moją kwotę razy 2 to i tak wychodzi mniej. oczywiście to zależy tez jakie masz wymagania i gdzie się to wszystko odbywa :) piszę jak było u mnie :)

Gość kasandraaa11
kosmetyczka jest- hmm 45 osób i 10 tys, to może uda mi się zmieścić w 20 tysiącach? kurde tylko problem w tym, że ja uwielbiam zdjecia i na pewno chciałabym fotografa no i kamerzyste też:p

hanka szklanka ja sie nie bulwersuje tylko napisalm ze da sie napewno taniej, jak urazilam too przeprasza. Takze kobietko zastanow sie czy az tak bardzo tego chcecie czy nie lepiej np, te pieniadze wplacic na kredyt na mieszkanie zeby szybciej splacic albbo zeby zmniejszyli rate. JA osobiscie 2 raz jak bym mogla decydowac to mowie ze zadnego weslea, bo kosztowalo mnie to duzo nerwow, przez moja nienormalna tesciowa, ale z 2 strony zrobimy te wesele i pamiatka na cale zycie

wesele w 2008- 150 osób koszt ok 50 tysięcy. dużo ale najcudowniejszy dzień w moim zyciu. czy było warto- tak, tak, tak... ps. zebraliśmy 35000 zł plus kilka prezentów i całe sterty kwiatów do wywalenia bo nie było tylu wazonów :) a teraz takie ładne wierszyki piszą żeby zamiast kwiatów przyniesc np. winko czy książki, eh mądry polak po szkodzie :) koszty : 150 os. x170 zł (z poprawinami) = 25500 zł alkohol, napoje, ciasta, stół wiejski, tort, 5000 zł. obraczki 1500 orkiestra 5 os. przez dwa dni z noclegiem 4500 zł. suknia plus dodatki- 3000 zł garnitur plus dodatki 1500 zł kamera, fotograf, sesja 3000 zł samochód 500 zł strojenie koscioła i domów 600zł zaproszenia, kotyliony, podziekowania, kwiaty dla rodziców, księga gości, pojemniki na ciasta dla gości 1000 zł stroje na poprawiny, fryzjer ,makijaże, bukiety ślubne, 500 zł kurs tańca( nauka pierwszego tańca) 800 zł pewnie troszkę pominełam- to tak w skrócie.

Gość kosmetyczka jest
aha, zapomniałam jeszcze o podziękowaniach dla moich rodziców- 600zł za weekend nad morzem :)

Gość kosmetyczka jest
i jeszcze druga opłata w kościele 150zł. (mieszkamy za granicą i nauki, zapowiedzi i protokół były w innym kościele)

Gość hankaszklanka
Spoko, nie obrażam się, tylko zauważyłam, że na tym forum dominuje trend: jak ktoś ma coś drożej, to na pewno jest nabzdyczoną księżniczką i trzeba jej wygarnąć jaki z niej pustak. ;) Osobiście jestem antyweselna, nie lubię takich imprez, miałabym super wypasione wakacje za połowę tej kwoty, ale narzeczonemu bardzo zależało więc ustąpiłam w tej kwestii. Obiecał mi, że zrobimy wszystko tak jak nam się będzie podobać i rzeczywiście na razie ani rodzice ani przyszli teściowie się nie wtrącają. Jestem minimalistką więc wybieram wszystko co proste i eleganckie a takie rzeczy niestety kosztują troszkę więcej.

Gość ge4gtrhjtghfhftr
u nas razem ze strojami na 60 osób wyszło 23 tysiące miasto szczecin moja kiecka była szyta na mnie potem oddałam do sklepu koszt 1200 zł żałuje ze kupiłam bukiet za 200 zł mogłam kupić zwykłe kwiaty i z związac tasiemką

Gość kasandraaa11
wszystko możliwe-- 150 osób 50 tys no to kurcze tak czy siak 25 tys trzeba mieć, żeby o czymś w ogóle dyskutować. Ale dziewczyny pomogłyście mi naprawde baardzo. Dzięki wielkie Pomalutku będe się orientować i jak coś to zajże tu jeszcze:)

Gość kosmetyczka jest
dlatego ja napisałam, że cena zależy od Twoich wymagań i miejsca, w którym jest wesele.

Gość kasandraaa11
może będe teraz wiedziała na czym można faktycznie zaoszczędzić, co nie jest aż tak ważne- np ten bukiet, może faktycznie nie ma się co w niektórych przypdkach cackać z duperelami? jak dla mnie- piękna suknia, fotograf i kamerzysta- oraz radość gości- jest najcenniejsze:)

Gość ja biorę ślub w przyszłym roku
I póki co koszty mamy takie na pewno : Restauracja : 50 osob x 120 zł Kapela : 1800 zł Suknia ślubna kupiłam już używaną za 600 zł Mój mężczyzna kupił już garnitur za 700 zł Szukamy kamerzysty w tej chwili Ehh a tyle wydatkow jeszcze przed nami, tyle drobiazgow ktore tez kosztuja... ja chyba zwariuj.

sala- 170 zł * 75 osób = 12 750 kapela 2800 zdjęcia 1800 obrączki 1500 suknia 2300 dodatki dla mnie( welon, buty,bielizna, biżuteria, fryz) 600 garnitur + buty dla młodego 800 dekoracje kwiatowe (łącznie z bukietem) 2000 opłaty skarbowe 150 opłata w kościele + kurs przedmałżeński 1700 kurs tańca 500 podziękowania dla gości(pudełka z cuksami:)pudełka kleiłam samodzielnie :) 200 alkohol 1600 tort 350 pewnie o kilku "drobiazgach" zapomniałam ale ogólny koszt wyniósł około 29 tysięcy. Oczywiście gdyby nie nasi kochani rodzice nie byłoby nas stać na taki wydatek.

Gość ja biorę ślub w przyszłym roku
Aha, dodam jeszcze, że na obrączki mamy własne złoto, więc koszt będzie też niezbyt duży.

Gość cos mi tu nie pasuje....
Ty masz od rodzicow 15tys,....2 tys,,, uzbieralas sama.... a nerzeczony co ma? poza glupkiem na lato (TOBĄ) ktory sfinansuje cale wesele ze swoich pieniedzy....masz zamiar zaprosic tylko swoich gosci???

dzastolinatoja gdzie bierzesz ślub że ksiądz bierze 1700 zł? Słyszałam o 1000 zł ale tyle to u nas za katedrę chcą.

Gość my mamy na ok 65 osob
wyjdzie nam MAX 25 tys. zł ( to tak ogólnie,licząc w tym juz wszystko razem z ubiorami).

Proste: zdjęcia będzie robił ktoś z rodziny...wcale nie gorsze niż fotografa a 2 tys zostaje w kieszenie sukienkę mam za 300 zł... u krawcowej szyta:-) garnitur ze wszystkim: koszula, krawat, skarpety za 500 zł Z obrączkami był problem ale może za rok będą tańsze? No my musimy płacić za mieszkanie dla połowy gości ale są dobre akademiki. Zamiast klasycznego wesela do rana będzie obiad dla rodziny po kościele a o 20 przyjdą do lokalu znajomi i się pobawimy do ok 24 (nie przepadamy za zabawą do białego rana) Generalnie wszystko spokojnie zmieści się w 10 tys a myślę że nawet mniej ale wesele jest na 25-30 osób...

Miarka ja już po ślubie prawie rok jestem :) 800 zł ślub kosztował, 450" pół ślubek" (bo za Chiny nie chciałam brać ślubu w swojej parafii ani męża), zapowiedzi 200, kościelny 100, pani śpiewająco - wyjąca w kościele 150. Przedwczoraj znalazłam rachunki i wyszło w sumie więcej niż wcześniej liczyłam... A gdybym chciała brać ślub w mojej parafii wyszłaby duuuużo pokaźniejsza sumka :/ (miasteczko koło wawy.)

Gość Miśkaaa20
A ja mam pytanie : czy któraś z was miała swoją kucharke i jedzenie sama kupowała a nie płacia od talerzyka?Ile to mniej wiecej na 65osób by wyszło?

Gość lalalallaajlavldn
ja tez sie zastanawialam i szkoda nam kasy. niby mamy juz dom, cos tam odlozone, ale jak człowiek ciezko pracowal cale zycie to nawet 20tys za wesele to bardzo duzo,,,dla mnie przynajmniej. my robimy tak: sukienka używana 1000zł garnitur500zł dodatki 200zł fryzjer100zł kosmetyczka60zł obiad w restauracji dla 22 najblizszych osob 1500zł opłaty w USC 120zł kwiaty(poproszę o zwykły bukiet, nie będę mówić że ślubny)30zł fotograf 600zł (młoda fotografka z akademii sztuk pieknych, nie ma bogatego portfolio wiec tanio a zdjęcia robi boskie) po ślubie jedziemy na 2tygodniowe wczasy za granice 7000zł wsio

Gość HEH JA CI PRZYBLIZE MOJE KOSZT
HEJ PRZYBLIZE CI MOJE KOSZTY I NA CZYM ZAOSZCZEDZILISMY:) WESELE ROBIMY SAMI DLATEGO TAK DUŻO KOMBINOWANIA :) MAMY NA OK 60 OS SALA - PIĘKNA! 145 ZŁ /OD FUL WYPAS JEDZENIA ALKOHOL - 16,20 W HURTOWNI ŻOŁĄDKOWA DE LUXE, PIWA LECH ZA 2,20 W BUTELCE:) FOTOGRAF - ZA DARMO - SZUKAŁAM KOGOS POCZĄTKUJĄCEGO I ZNALAZŁAM , ZDJĘCIA ROBI PIĘKNE WWW.KARINASKUPIEN.PL SAMOCHÓD- 250 ZŁ ZA 4 GODZ ( OKAZYJNIE- WSZĘDZIE SŁYSZAŁAM 500 ZŁ - TARGOWALISMY SIE JAK MOGLISMY :) ŁADNY MERCEDES JUZ Z PRZYSTOJENIEM ! bUSIK POD KOSCIOŁ DO SALI - 100 ZŁ WINIETKI, ZAPROSZENIA - ZROBIŁAM SAMA , WYSZŁO JAKIES 30 ZŁ WINIETKI KRZESEŁKA- TROSZKE SIĘ NAPRACOWAŁAM ALE WYSZŁO PIEKNE - W PRZYBLIŻENIU :http://www.multi-dekor.pl/uploads/images/zdjecia/Krzese%C5%82ka/Image01.jpg SUKNIA- ODKUPIONA - SZUKAŁAM POŁ ROKU MODELU NA KTÓRYM MI ZALEŻAŁO , JECHAŁĄM PO NIA 100 KM ALE OPŁACAŁO SIĘ , ZAPŁACIŁAM 1000 ZŁ , CENA SALONOWA OK 4.000! A JAK NOWA BUKIET OK 200 ZŁ + PRZYSTROJENIE KOSCIOŁA DODATKOWE 200 ZŁ JAK NIE WIECEJ ... OPŁATY KOSCIELNE ( ORGANISTA , KOSCIELNY, KSIADZ, NAUKI PRZEDMAŁZENSKIE ITP) OK 500ZŁ OBRĄCZKI , KUPILISMY ZŁOTO PO CENIE ZŁOMU I PRZERABIAMY , KOSZT OK 200 ZŁ A ZŁOTO 40 ZŁ/GRAM ( NAM POSZŁO 10 GRAM ) ALE MAMY WYMARZONE :) STRÓJ PANA MŁODEGO OK 1000 ZŁ MÓJ MAKIJAZ - 100 ZŁ, FRYZJER 100 ZŁ , PAZNOKCIE 50 ZŁ NAS WESELE NA 60 OSOB WYJDZIE OK 15 TYS , ALE WCALE NIE REZYGNOWALISMY Z WYSOKIEGO STANDARDU !

Gość HEH JA CI PRZYBLIZE MOJE KOSZT
AAA I ZAPOMNIAŁAM O MUZYCE DJ I WODZIREJ - 600 ZŁ ( PO ZNAJOMOSCI NORMALNIE BIORA DUZO WIECEJ ) PODZIEKOWANIA DLA RODZICÓW - KOSZE WIKLINOWE 15 ZŁX2 , SŁODYCZE , WINKO ITP OK 60ZŁ X2 I PRZYSTROJENIE KOŁOCZ WESELNY 6 BLACH -700 ZŁ

Gość w dzisiejszych czasach
wesele to strata pieniedzy. ja bralam slub 7 lat temu, impreza na 80 osob kosztowala nas 9 tysiecy (rodzice POZYCZYLI nam polowe) . wesele bylo robione u mnie w domu na podworku, tzw sposobem gospodarskim, namiot + rodzina do pomocy, zakupy robione u okolicznych gospodarzy, znajomi zagrali na weselu za pol ceny :) jedynie na fotografa wybulilismy 100% ceny bodajze 600zl. ale jak teraz czytam ze koszt imprezy to 25 tys minimum to w zyciu nie zdecydowalabym sie na taki wydatek :P lepiej wplacic na mieszkanie lub kupic samochod. szczerze

Gość w dzisiejszych czasach
tak czytam niektore wypowiedzi i zgodze sie ze cale wesele nie bylo warte tego zachodu i tygodnia ciezkiej pracy przy organizacji :P bylam zmeczona, padnieta i mialam wszystkiego dosyc. a na dodatek uzeralam sie z tesciowa ktora sie na mnie obrazila bo tydzien przed slubem mowilam do niej per pani a nie mamo :P to tak w kwestii wyjasnienia dlaczego uwazam wesele za strate pieniedzy. poczatkowo bylam za opcja restauracja i obiad na 10 osob ale nie wypalilo bo maz stwierdzil ze jak nie bede miala wesela to bede zalowac, a rodzice i tesciowie go poparli wiec dalam sie przekonac. ale teraz zaluje. moglismy wydac te pieniadze na wczasy za granica :)

u nas wesele na 90 - 100 osób, do ślubu jeszcze 8 dni a lista gości niekompletna, bo parę osób z różnych względów jeszcze nie wie czy będą... koszt jakieś 30 tys im bliżej uroczystości tym mniej radości zostało we mnie, mam nadzieję że to się zmieni po ustaleniu daty nie ekscytowałam się ślubem przez 10 miesięcy, potem na jakieś 2 miesiące przed zaczęłam a teraz jest mi coraz ciężej, mam nadzieję że do przyszłej soboty mi przejdzie ehhh

Gość też
Mirabella28, to Ty też 24.07? Trzymam kciuki za nas obie :)