Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Weonka 76

Potrzebuję porady prawnika

Polecane posty

Gość Weonka 76

Wczoraj mój 12 letni syn był na przesłuchaniu w sprawie kopnięcia koleżanki w szkole. Niewiem jak wygląda postępowanie w sprawach sadu rodzinnego jak można mu pomóc?? Pomóżcie proszę.

Gość Weonka 76
morska bryza dzięki już patrzę

Gość Weonka 76
syn nie przejawia aspektów demoralizacji i nigdy nie miał konfliktów z prawem postawiono mu zarzut z art 157KK co może mu grozić jeśli dojdzie do rozprawy sądowej??

podeslalam ci ustawe bo sama tez jej nie znam Nie jest to temat ktorym zajmujemy sie na studiach Zajecia z post w sprawach nieletnich sa dla pasjonatow do wyboru jako nieobowiazkowe i jako dopelnienie wiedzy o postepowaniu karnym

posluchaj gdyby syn byl dorosly prowadzono by przeciwn niemu normalne postepowanie karne i obowiazywalby KPK ale on ma 12 lat dlatego podeslalam ci ustawe o nieletnich

Gość mgr Halina Lejzi-Arbajt
Nic mu nie zrobią! Za nic jej nie kopnął!

Gość malgochaeee
wg mnie w najgorszym wypadku zaplacisz grzywnę za syna.

Gość Weonka 76
Na wczorajszym przesłuchaniu przyznał się do winy tylko nie mam tak naprawdę pewności czy on swym kopniakiem spowodował zasinienia u tej kolezanki cała sytuacja wydarzyła się w szkole jednak żadno z dzieci nie zgłosiło faktu bójki u wychowawcy dopiero w póżnych godzinach popołudniowych rodzice tej dziewczynki wtargnęli do naszego domu z pretensjami a następnie zrobili obdukcję i złozyli doniesienie na policję

ale nie martw sie jako ze syn nie ukonczyl 13 roku zycia nie bedzie zadnych srodkow przymusu a jedynie srodki wychowawcze w ustawie masz rozdzial o srodkach wychowawczych

Gość Weonka 76
Nie jesteśmy ludźmi zamożnymi gdzie można znależć prawnika który mógłby poradzić dco robić lub lub udziela porad za niewielkie pieniądze??

Gość Weonka 76
Wiesz nie umiem się nie martwić. Bo on jest taki troszkę niezaradny a tu nagle takie coś jesteśmy w szoku nigdy nie bił się w szkole a przemocy używa w uzasadnionych przypadkach z jego relacji wynikało że to ona najpierw podbiegła złapała go za rękę i walnęła kilka razy w brzuch a potem w twarz (pięścią) Jak powiedział cytuję :czara goryczy się przelała mamo kiedy ona wymierzyła mi cios w twarz

to sa srodki wychowawcze wiec to ewentualnie grozi synowi Art. 6. Wobec nieletnich sąd rodzinny może: 1) udzielić upomnienia, 2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia, 3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna, 4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego, 5) zastosować nadzór kuratora, 6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją, 7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów, 8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego, 9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym, 10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym, 11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym

Gość Weonka 76
Morska a możesz mi wyjaśnić w prosty sposób co to jest wzmożony nadzór odzicielski??

Gość sjkfnasjdakdj
Cóż może grozić? Postępowanie pouczające, nadzór kuratora, kara grzywny, w ekstremalnych przypadkach ośrodek wychowawczy. Jednak ośrodka wychowawczego się nie obawiaj, jeśli twój syn nie wykazuje osobowości dyssocjalnej, kopnięcie dziewczynki nie spowodowało poważnego uszczerbku na zdrowiu i biorąc pod uwagę, że był to pierwszy taki incydent, w najgorszym przypadku grozi nadzór kuratora i kara grzywny, w najlepszym pouczenie. Jednak nie zmienia to faktu, że powinnaś eliminować u syna takie zachowania, aby uniknąć podobnych problemów w przyszłości. Jeśli po wyroku, syn będzie przejawiał zachowania agresywne, sąd będzie mniej łaskawy.

Gość Weonka 76
bo o tym wspominał policjant który syna przesłuchiwał

adowakt jest obowiazkowy jesli oskarzonym jest nieletni musicie miec obronce jesli was nie stac zlozcie do sadu podanie o przydzielenie adwokata z urzedu obrona z urzedu jest bezplatna

Gość Weonka 76
Wszystko to jest dla mnie szokiem on nigdy nie był agresywny i nie przejawia takich zachowań jednak doszło do takiego faktu załuję ze doszło do tego zdarzenia i bardzo żałuję tej dziewczynki. A le wiem że chłopak nie jest zdemoralizowany i bardzo chciałabym mu pomóc

Gość Weonka 76
Morska w jaki sposób załatwia się taki wniosek?? I gdzie??

mnie siw wydaje ze to bedzie nadzor nad wykonywaniem przez rodzicow wladzy rodzicielkiej a i tutaj ktos dobrze napisal mozecie jako rodzice zaplacic grzywne za zl wykonywanie wladzy rodzicielskiej czyli za to ze wychowaliscie syna tak iz robi krzywde innym pamietaj jeszcze o kosztach potepowania

Gość Weonka 76
I co mogę zrobić na własną rękę aby mu w sądzie pomóc mam tu na myśli opinie ze szkoły (ma dobra opinię) opinię psychologa z poradni ??

Gość Weonka 76
Jak wysokie mogą być to koszta??

Gość Weonka 76
sjkfnasjdakdj Powiedz proszę bo mój syn miał również sińce i ja niestety nie zrobiłam mu wtedy obdukcji poprostu nie podejrzewałam że cała ta sprawa przybierze taki obrót (i nie miałam środków finansowych na zrobienie jej) Zrobiłam jednak synowi zdjęcia czy to moze być dowodem w sądzie ?? Miał ślady na ręku brzuchu oraz nodze :(

Gość Weonka 76
Morska dziękuję Ci bardzo A może wiesz gdzie w warszawie udzielają darmowych (lub za symboliczne pieniądze)porad np studenci prawa

Gość Weonka 76
Moi mili będę wdzięczna za każdą radę . Piszcie więc ale tylko posty związane z podanym przezemnie tematem proszę

Weonka 76 zasadniczo na kazdym wydziale prawa powinna byc studencka poradnia prawna przejdz sie na uczelnie popytaj tylko pamietaj to sa jedynie studenci oczywiscie dzialaja pod opieka kadry naukowej ale nie maja skonczonej aplikacji i zadnego prawa wykonywania zawodu na pewno pomoga ci wiecej niz ja wlasnie za sprawa patronatu profesorow ktorzy jednoczesnie sa prawnikami

a w jaką czesc ciala kopnąl tę dziewczynkę? dzieciaki wiecznie chodza posiniaczone, a tu zaraz obdukcja? musial byc mocny kopniak

Gość Weonka 76
Siniaka miała w okolicach łonowych