Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna babka z forum

Śniadanie i kolacja dla 10 mc dziecka

Polecane posty

Gość AQWRT
ja mam juz roczniaka ale daje mu na sniadnko : najpierw o 5 budzi sie na mleczko idzie spac do 8 i wtedy je kaszke z owocami albo sokiem, albo kanapeczkę z serkiem top, albo z maselkiem i wedlinką, czasem jakis jogurcik no róznie, na szcescie bardzo lubi owoce takze do sniadanka zawsze dostaje banana czy tam brzoskwinie i dziecko zadowolone :)

a ja mam 9 miesięczną córkę i zastanawiam się czy nie podać jej wlasnie już np. kanapki bo kaszki jakoś ostanio nie chce mi jesć

Gość mamciaaaaa
Na śniadanie może być też budyń z soczkiem. Jak jest uczulona na jajko to daj samo żółtko, bez białka. Wszystko zależy od dziecka, jeśli 9 mies niemowlę chce i pomemła chlebek to czemu nie.

Podaję \ kanapkę:chleb+masło+wędlina cukinia na parze z masłem jogurt naturalny z owocami ze słoiczka zjadała kaszki ale juz nie chce żółtego sera nie podawałam bo jest ciężkostrawny

Gość mamciaaaaa
Takie dzieci mniej więcej wiedzą na co mają ochotę. Słyszałyście o baby led weaning (nie wiem czy dobrze napisałam) , dziecko może samo wybrać na co ma ochotę. Dwa gryzy żółtego sera na pewno nie zaszkodzą a są bardzo pożywne. Moja chrześnica też zwracała żółtko, spróbuj za jakiś czas :) Można też zorbić taką papkę na obiad: jajko ugotowane+ ziemniaczek+ugotowana marchewka+odrobinka masełka. Dzieci to uwielbiają bo jest słodkawe. Wiem że pytacie o śniadanie ale chciałam jeszcze dodać że jeśli maluchy nie lubią miesa to na obiad można do buraczków startych ugotowanych (już o 8 mies ) można drobniutko posiekać mięsko (np indyk), dziecko nawet nie poczuje.

Może zapiekanka? różne rodzaje warzyw ugotowane do miękkości i rozgniecione, mieszamy z kleikiem i układamy warstwowo by było kolorowo i na końcu ziemniaki. Trzeba zapiekać do zarumienienia.

Gość mamciaaaaa
Byłam ostatnio na wakacjach i zauważyłam że dużo mam daje chrupki kukurydziane nie wiedząc że są MEGA KALORYCZNE a praktycznie bezwartościowe. Dajcie lepiej dziecku kostkę czekolady niż napychać go chrupkami.

może też być ryż z owocami lub makaron z owocami, lub jogurtem itp. Jeżeli nie gryzie dobrze to można kupić np zacierki zamiast zwykłego makaronu.

Gość A taka fajna mamuśka
A moze makaron na mleku modyfikowanym, bułeczka z masłem

Gość uhahahahahahhyt
No faktycznie, bułka z masłem to kiepski pomysł ;/