Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taki maly kolo

JAk nauczyc sikać do nocnikaaa

Polecane posty

Gość taki maly kolo

Jak nauczyć dziecko załatwiać sie do nocnika. Mały ma rok i zastanawiam sie czy to juz pora? Kilka razy udało mu sie wysikać, ale ja mam wrażenie ze on i tak nie bardzo rozumie o co chodzi. Jak to bylo u was i ile trwa taka "nauka"

Gość taki maly kolo
tu nikt nie wiem?! nie pomoże?

Moja córka ma 9 miesięcy od miesiąca robi kupkę tylko na nocniku, z sikaniem wydaje mi się że musisz jeszcze poczekać

Moja ma dwa i dopiero teraz sie przekonała, wcześniej reagowała histerycznie na jakiekolwiek próby posadzenia jej na tym urządzeniu. Nocnik służył jako kapelusz, lub pojemnik na klocki. A od trzech dni, biega bez pieluchy, mop przygotowany i jest coraz lepiej, pierwsze dwa dni, to było gonienie i pytanie, no gdzie sie robi siku? DO NOCNIKA! NIE NA PODŁOGĘ! Od rana odpukać ani razu na podłogę, tylko do nocnika. Wszystko zależy od dziecka, niektóre zaczynają mając rok, a niektóre - jak moja, dopiero jak dwa. Próbuj, a nuż, pora jest dobra na naukę, jest ciepło i dziecko może sobie biegać bez pieluchy.

na pocieszenie dodam ze syn mojej siostry ma 3 lata i nadal goni w pampersie, wygląda to tragicznie

Aha i jak widzę, że jej się chce, to podsuwam nocnik, lub pokazuję - tu się robi siku. A po zrobieniu, tysiące pochwał i buziaki :)

Gość taki maly kolo
Jak to robicie? rozbieracie pieluchę i goni bez, a jak sie zsika to sadzacie na nocnik? Bo ja go sadzam na nocnik, chwile posiedzi a potem ubieram pieluchę i tak kilka razy na godzine. Nie wiem czy dobrze. A co do 3-letnich dzieci w pampersie- chorzy rodzice jedyne co można powiedzieć

Gość u mnie raz robi raz nie
ma dwa lata i miesiąc. widze że rozumie ale chyba nie chce przerywać pasjonujących zajęć. życzę wytrwalości wszystkim mamom uczącym nocnikowania.

ja myśle że lepiej bez pieluchy. dziecko widzi że cos sie dzieje tam na dole.

No tak, lata sobie z gołym tyłkiem, jak się zsikała na podłogę, to mówiłam podniesionym głosem, że brzydko, nieładnie itd, a po jakimś czasie sama pytałam, chcesz siku? I podsuwałam nocnik i jak zrobiła, to tak jak mówiłam, brawo, buziaki i pochwały :) Bo po fakcie to chyba bez sensu.

Gość taki maly kolo
no tak... ale on ma rok i nie mówi siku ?:)

Gość taki maly kolo
a ile trwa takie uczenie? tydzień, dwa, miesiąc?

u mnie byl przełom jak zsikała mi sie na podłoge i powiedziałam że to jest siku i siku ma być w nocniku. dwa dni wołała za każdym razem. teraz odpuściła. ale rok temu nie bylo mowy jeszcze o siadaniu. czy Twoje dziecko jest już gotowe? ostatnio oglądalam super nianie i tam bylo że jak dziecko nie sika w nocy w pieluche to można zacząć naukę na nocnik. co myślicie?

a jeszcze dodam, że sąsiadka zakładała pieluche i nakłaniała do nocnika. rok trwała taka nauka i dopiero teraz postępy robią jak chodza bez pieluchy.

Gość dzieckop
dziecko powinno miec minimum 18 miesiecy,zeby je wysadzac(i kupa i siku) bo wtedy organizm kontroluje w pelni potrzeby fizjologiczne.....dziecko przed ukonczeniem 18 miesiaca czesto wie ,ze chce mu sie kupke....z tego ze sika zdaje sobie sprawe nieco pozniej(wlasnie okol m18 miesiaca) nie zaczynaj tak wczesniej bo za pare miesiecy wrocisz spowrotem do pieluch....zaczekaj minimum az mala skonczy 1.5 roku:)

Gość dzieckop
sorry maly:)

Gość taki maly kolo
właśnie tez gdzieś czytałam o tym ze musi miec 18 miesięcy, ale mojej koleżanki córka załatwiała sie w dzień, jak miala 9 miesiecy. Mój mały jak go posadzę to siedzi na nocniku, ale chyba nie wiem po co :)

Moja koleżanka też tak wcześnie zaczęła sadzać córkę na nocnik, ale to było dziecko typu ameba, mogło siedzieć godzinę na nim, więc w końcu coś tam zrobiła. Z moim to nie przeszło :)

Gość Palce lizac
Moje ma rok i od miesiąca kupę robi na nocnik, siku jak się uda. Sadzam ją zawsze rano po spaniu i przed wieczorną kąpielą. W dzień rożnie, najczęściej jak się sporo napije, albo po drzemce. Daje jej zabawki obok siebie, siedzi grzecznie. Jak zrobi coś, to bijemy brawo i ją chwalę. Siedzi ok 5-10 minut, czasem krócej jak od razu zrobi.