Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eewelinkaaka

kosmetyki dla noworodka jakie???

Polecane posty

Gość eewelinkaaka

witam!! jakich kosmetyków uzywacie(uzywaliscie) dla noworodka od urodzenia do roczku czasu??? podajcie nazwy firm i jak działały, ktore uczulały a ktore nie ... napiszcie cenę w prxzyblizeniu( chodzi mi o to żeby bylo tanio) i na jak długo wam starcza takie mydełko czy oliwka czy jakis kremik>????

Ja też jestem w ciąży i zdecyduję się na kosmetyki PENATEN. Wiele moich znajomych je używała i nawet moja mama:) Nie spotkałam się żeby cokolwiek z tej firmy uczulało, składniki ma naturalne i jest bezpieczny od pierwszych dni życia maluszka. Ceny się wahają od 10 zł do 25 zł w zależności od produktu. Na allegro możesz sobie sprawdzić, mają tam naprawdę duży wybór. Jedyny minus - nie we wszystkich aptekach można dostać te kosmetyki.

ja stoswałam i stosuję bubchen do kapieli-kiedyś,czasami tez obecnie i z penatena.Nie ma uczulenia po nich

Gość beczkaśmiechu
Witaj! od 1 dnia po urodzeniu używaj: do kąpieli płyn oilan z parafina - cena ok. 50 zł (w niektórych aptekach ok 35-40zł)500ml. Wlewa się ok. nakrętki na jedno mycie, tak że jest bardzo wydajny zalety: - jest to coś ala oilatum (reklamowane) ale polski odpowiednik i nie uczula, ani tak nie śmierdzi jak tamto (próbowałam i tamtego, ale mi nie odpowiada zapach, choć dużo osób woli reklamowane:)) - nadaje sie już od 1dnia (chociaż na metce pisze inaczej ale to dłuzsza wypowiedz czemu) - nie musisz już nic więcej używać, typu: balsam, oliwka, kremy itp - świetnie natłuszcza skórę dziecka - nadaje sie też do mycia włosków i nie szczypie w oczy

Gość beczkaśmiechu
50 zł to dużo, ale jest naprawde wydajny oprócz tego potrzebne ci: krem sudokrem - zawsze sie przyda gdy ma odparzenia, ale wybieraj jak najmniejsze opakowanie, bo jest baaardzo wydajny ok.25 zł - starcza już na zawsze:P jakiś krem z filtrem i najlepiej cynkiem, żeby nie podrażnić skóry słońcem, swietny jest nie drogi linomag z filtrem ok 10-15 zł -też bardzo wydajny, może buć stosowany zamiast sudokremu:) i więcej nic ci nie potrzeba

A ja na poczatku nivea - zel do mycia ciala i wloskow, oliwka jonson ( u nas nie uczulala, ale czesto uczula). Do twarzy krem nawilzajacy nivea ( w duzym opakowaniu zaplacilam cos ok 12zl a starczyl praktycznie na pol roku :P) zel do mycia tez na dlugo starcza. Jak chcesz tanio kup mydelko bambino - koszt ok 1,20 :) Teraz stosuje balsam nivea, jest juz na wykonczeniu i kupilam hipp - tez fajne kosmetyki :) Dola noworodkaq starczy mydelko, oliwka i krem do twarzy i pupci (do pupci i tak na poczatku w szpitalu daja probki, tore na troche starczaja :)

Gość też mama
polecam oilan - faktycznie podliczyć wszystkie kosmetyki (płyn do kąpieli, oliwka, kremy itp.) to ten wychodzi najtaniej i najłatwiej sie go używa - wystarczy wlac do wanienki i umyć dzieckjo - ot cała filozofia i przede wszystkim dostępny tylko w aptekach

Gość eewelinkaaka
oilllan tańszy a oillatum droższy:):) w sierpniu będe rodzić..kupiłam: sudocrem(male opakowanie) bepanthen maść nivea oliwka oliwka bambino oillatum (duża butelka) krem bambino do buzi krem do pupy nivea:) chyba starczy??? chcialabym potem np. od drugiego miesiąca zacząąc próbować z tanim myudełkiem "bambino"- jak to u was wyglądało?? działało??? kąpaliscie w mydelku bambino-tym w kostce? a kąpaliscie w nivea dla dziecio w kostce czy lepiej w szaarym mydle??

ewelinka podobno najlpiej jesli wszystkie kosmetyki ktorych uzywaz sa jedej firmy

mi wszystkie kolazanki które urodzily polecaja nivea. a krem do pupy sudocrem.

No właśnie miałam to samo napisać. Powinno być wszystko jednego producenta, przynajmniej mi tak pani w aptece powiedziała. Bo w razie uczulenia będziesz przynajmniej wiedziała od czego a tak to nie bardzo.

Trudno jest dobrać odpowiednie kosmetyki dla dziecka, bo niestety, ale czesto jest tak, ze dzieciaki dostają po rożnych jakiejś reakcji alergicznej. Najlepiej pytać w aptece o takie do wrażliwej, skłonnej do alergii skóry, jeżeli jakaś reakcja alergiczna wystąpi.

Gość też mama
kupować kosmetyki jednego producenta??? bzdura! używać na dziecku: płyn do kąpieli, do włosów, balsam, oliwka (dużo dzieci jest na nią uczulona), mydełka, balsamy , kremy, itp itd- to się potem nie ma co dziwic, że dziecko jak wychodzi w zwody to płacze!!! na początku matki nie mają takiej wprawy żeby to robić szybko, więc dorosłego by to grzebanie wnerwiło, a co dopiero ma powiedzieć takie bezbronne dziecko???? a p[o tych wszystkich stresach jeszcze sie go ubiera! jak wiadomo woda wyciąga, z reguły kąpiemy juz trochę głodne dzieci wiec ich nie stresujmy dodatkowo! ja używam tylko oilanu - i moje dziecko jest szczęśliwe i sie od małego chętnie kąpało i chętnie ubierało - itak jest do dziś oprócz oilanu - są też balneum i olatum - to samo tylko zagranicznych firm, i dwa razy droższe, dodatkowo oiilan - jak dla mnie nie śmierdzi tak jak tamte. nie róbmy dzieciom tego, czego same nie lubimy!!!:P

Gość też mama
dodam, że ani oilan ani zagr. odpowiedniki - nie uczulają!!!! i co najważniejsze myjąc w nim dziecko codziennie, wystarczy przy przewijaniu spłukac dupkę samą wodą i założyć czystą pieluszkę, bez żadnych kremów. a dla tych co używają chusteczek do mycia pupy - spróbujcie same się nie myć tylko wycierać chusteczkami, np 1-2 dni bez użycia wody - będziecie się czuć komfortowo?????? dziecko to też człowiek! a czysta woda nikogo nie uczula:P

Gość też mama
dodam, że ani oilan ani zagr. odpowiedniki - nie uczulają!!!! i co najważniejsze myjąc w nim dziecko codziennie, wystarczy przy przewijaniu spłukac dupkę samą wodą i założyć czystą pieluszkę, bez żadnych kremów. a dla tych co używają chusteczek do mycia pupy - spróbujcie same się nie myć tylko wycierać chusteczkami, np 1-2 dni bez użycia wody - będziecie się czuć komfortowo?????? dziecko to też człowiek! a czysta woda nikogo nie uczula:P

ja od urodzenia używałam: - mydełko Bambino (cena 1,5zł) - oliwka Bambino (cena 8 zł) - maka ziemniaczana do zasypywania pupy (ok 2 zł za 1 kg) - na odparzenia Bepanthen (ok 18 zł) ja synek miał 3 miesiące: - mydło Biały Jeleń (ok 2 zł kostka) - balsam do ciała Hipp (ok 20 zł) - mąka ziemniaczana do zasypywania pupy (ok 2 zł/kg) - na noc maść nagietkowa do pupy (ok 7 zł za 150 ml) - na odparzenia Bepanthen (ok 18 zł) jak synek miał 4 miesiące - to co wyżej, prócz Bepanthenu bo odkryłam przyczynę odparzeń, wyeliminowałam ją i do dziś ani jednego odparzenia synek nie miał odkąd synek skończył 9 miesięcy: - płyn do kąpieli Biały Jeleń z kozim mlekiem (ok 5 zł 250 ml) - balsam do ciała Hipp (ok 20 zł) - na noc pod pieluszkę maść nagietkowa do pupy (ok 7 zł/150 ml) odkąd skończył 10 miesięcy - to co wyżej plus pasta do zębów Ziajka (dopiero w tym wieku wyrósł mu 1 ząbek) (ok 2 zł) nie ma uniwersalnych kosmetyków!!! u nas bardzo uczulał np sudocrem. na początku używałam oliwki bardziej w celu wykonania masażu niż nawilżenia skóry, więc stosowałam odrobinę,a synek uwielbiał te masaże, pomagały mu sie wyciszyć przed spaniem, a także pomagały przy bólu brzuszka :) nigdy nie stosowałam chusteczek nawilżanych do pupy. myłam małemu pupę wodą i watą, a jak był większy to zanosiłam pod prysznic :)

Ja nie napisałam że trzeba używać tego wszystkiego:/ Tylko jak już bardzo chce mieć te wszystkie kremy i inne bzdury to powinna mieć skompletowane z jednej firmy (każda położna ci tak powie).

Gość też mama
zależy jaka położna! Polecac kosmetyki tylko 1 firmy będzie ta, która ma z tego jakieś korzyści! nie wszystko jest dobre! ja używam płynu oilan - dla małego jest super, ale np ich krem od słońca mu już nie odpowiada, woli śmierdzący linomag:(, fakt że jest świetny i dla mnie:) bo ja swojemu dziecku podbieram kosmetyki hihihi a mądra położna, to poradzi, żeby było tego jak najmniej hahahaha

Gość postaram się byc kulturalna
Na codzień mydło bambino i oliwkę, oraz chusteczki bambini, od święta alantan i sudikrem.

Gość postaram się byc kulturalna
wypróbowałam oli- cośtam dziecko zniosło to swietnie, a ja dostałam uczulenia!!! drapałam się po rękach aż do krwi.

Gość zennnada
kobiety!cala tablice mendelejewa na te swoje dzieci kladziecie! zadne kosmetyki nie sa potrzebne,tylko jak dziecko ma sucha skore to sie natluszcza ja. na prawde mocno was porabalo w mozgi z tymi kosmetykami:(

Ja tez uwazam ze najlepiej jak najmniej. Do kapieli najlepiej kosmetyki na parfince typu Oilatum i do smarowania tez najlepiej ciekla parfina ktora mozna kupic w aptece i nawet chyba jest tansza od zwyklej oliwki. A jesli nie stac na Oilatum to mydelko i kremik i oliwke najlepiej jednej firmy bo wtedy wszystkie kosmetyki maja podoby sklad. A na odparzynki sudokrem polecam.

Uzywaj babydream z rossmana jest tani , wydajny i nie uczula. Sama sie dziwie , ze jest taki tani ok.7.50. Tak samo husteczki, pieluchy ... super cena za super jakosc. Ja gdybym wczesniej o nim wiedziala to bym juz na poczatku kupila a ja uzywalam J&J :O badziestwo za duza kase. Jako zasypki mozesz uzywac maki ziemniaczanej dziala leiej niz najlepszy krem na odparzenia. Oliwka bambino 6zl lub krem bambino 5zl teraz produkuja taki rzadki i jest super moim zdaniem dla noworodka zwlaszcza w takie upaly.

kobiety!cala tablice mendelejewa na te swoje dzieci kladziecie! zadne kosmetyki nie sa potrzebne,tylko jak dziecko ma sucha skore to sie natluszcza ja. na prawde mocno was porabalo w mozgi z tymi " Nie chcialam tego pisac tak wprost bo znowu bym wyszla na jedze ale masz racje. U mnie bylo tylko zel do mycia + oliwka (nie zawsze) + sudokream

Gość też mama
aha! i na pewno przyda się frida, sól fizjologiczna do oczyszczania noska i maść majerankowa - przy katarze ułatwiająca oddychanie - są świetne, szczerze polecam a szczerze powiedziawszy mam sudokrem, ale lepiej mi odpowiada masc linomag - lepiej sie rozsmarowuje i zmywa:) a jakie polecacie tanie i wydajne pieluszki? bo mi odpowiadają bambino, pampersy podrażniają małemu skórę, a hugisy są tak kolorowe, że przebijają przez białe body :(

Gość też mama
jagoda - czym mniej tym lepiej, ale minimum trzeba mieć, takie czasy :P a np. na mąke ziemniaczaną też mój mały miał uczulenie, nie wspomnę już o zasypkach, które sie do niczego nie nadawły

ja na swojej drugiej cBambino kupilam plus płyn balneum w razie "w".. tylka nie smaruje bo nie ma potrzeby

"a jakie polecacie tanie i wydajne pieluszki? bo mi odpowiadają bambino, pampersy podrażniają małemu skórę, a hugisy są tak kolorowe, że przebijają przez białe body " ja pierdziele ale masz problem ze ci huggisy prezz body przebijaja. :O Pewnie po nocach tym myslisz i codziennie przezywasz. Ale luidzie maja problemy :O U nas sprawdzaja sie hugissy i nie zamienilabym tych pieluch na zadne inne.