Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zarazMama

nadczynność lub niedoczynność tarczycy w ciąży - konsekwencje

Polecane posty

Gość zarazMama

dawno temu miałam operacje tarczycy, usuniete wole i guzki. Od tamtej pory wszystkie hormony tarczycowe w normie. Teraz po 11 latach gdy jestem w ciąży, zaczęłam zbyt szybko i zbyt dużo przybierać na wadze, mimo że nie mam ciążowych zachcianek, nie jem za dwoje, jem normalnie tak jak kiedyś a waga rośnie i rośnie. W 6 miesiącu zrobiłam tarczycowe badania, były ponizej normy. lekarz przepisał mi eutyrox, konsekwentnie nadrabiam straty. Zaczęłam już mniej przybywać na wadze. Ciąża rozwija sie prawidłowo, lekasz mnie zapewnia że wszystko gra, ale we mnie niepokój mimo wszystko jest straszny. Martwie się jednak jakie skutki moze to mieć dla dziecka, że do 6 miesiaca miałam te niedobory. Stąd moje pytanie do mam które może miały podobny problem, czy dzieci wasze są zdrowe ?

Gość zarazMama
wychodzi na to że żadna z Was nie nie miała takiego problemu ?

Gość u mnie wykryto niedoczynność
w 21 tc

Mam dwójkę dzieci - 3 latkę i 6 tygodniowego chłopca, mam też niedoczynność tarczycy. W pierwszej ciąży brałam euthyrox, córka rozwija się znakomicie, przy kolejnej ciąży nie brałam nic, bo hormony się uregulowały - synek też wydaje się zdrowy.