Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Znudzonaaa.

Samotność w piątek wieczór.

Polecane posty

Gość ..Bianko..
Nom :D to chyba wiem z Kim pisze ;) obiecany buziol 😘 lece pa ;)

Gość ..Bianko..
Tk to fakt nad morzem duzo fajnych widoczków latem do pooglądania :P :D

Gość ..Bianko..
I jeszcze drobna prośba podaj trzecią literke Swojego imienia ;) Poprosze dam jeszcze jednego dziobka ;)

Gość ..Bianko..
Ok Chyrtusku :P 😘;) pa

Gość ja tez siedze
samotny wieczór sie zapowiada, juz sie przyzwycziłam do tych weakendów

To jest taki ktoś, co chyrtuszy buziaków. :D Tylko czemu pisze się go z dużej litery? Hmmm.... :P

Przez małą. Bo linger to nic wzniosłego, to raczej zwiastun upadku, nie trzeba pisać z dużej. Chyba, ze to duży upadek. :)

To taki zwyczaj z tą dużą literą - zaimki też z dużych są.:) Zapomniałemtylko nazwę onych, bezosobowe, czy jakiesis ta!?:)

Ale chyrtus to nie zaimek. Nawet jeśli chodziło o chytrusa, to też nie jest zaimek. A prawdziwe zaimki to i ja piszę z dużej. A oto mała ściąga dla Ciebie: Podział zaimków 1) ze względu na rodzaj odmiany - Ze względu na "odziedziczony" rodzaj odmiany wyróżniamy w języku polskim następujące typy zaimków: * odmienne - odmieniają się przez przypadki, liczby i rodzaje o rzeczowne - zaimek rzeczowny (np. ja, ty, my, wy, oni, kto, co, nic, ktoś) - odmienia się przez przypadki, z wyjątkiem "on" - przypadki, liczby i rodzaje. o przymiotne - zaimek przymiotny (np. mój, twój; nasz, taki, który, inny, tamten, ta, ci) - odmienia się przez przypadki, liczby i rodzaje. o liczebne - zaimek liczebny (np. ile, tyle, kilka) - odmienia się przez przypadki i rodzaje. * nieodmienne o przysłowne - zaimek przysłowny (tak, tam, tu, wtedy, gdzieś, tamtędy, kiedyś) - nie odmienia się w ogóle. 2) ze względu na funkcje * osobowe (np. ja, ty, my, wy, oni, one) * zwrotne (np. się, siebie, sobie) * dzierżawcze (np. mój, twój, nasz, wasz, ich, jego, jej) * wskazujące (np. ten, ta, to, tamten, tam, tu, ów, tędy, taki, ci, tamci, owi) * pytajne (np. kto? co? jaki? który? gdzie? kiedy? jak? komu? czemu? kogo?) * względne (np. kto, co, komu - bez znaku zapytania; łączą zdanie nadrzędne z podrzędnym) * nieokreślone (np. ktoś, coś, jakiś, gdzieś, kiedyś, cokolwiek) * przeczące (np. nic, nikt, żaden, nigdy, nigdzie) * upowszechniające (np. wszyscy, zawsze)

Tak, dzięki,:)..ale ja nie słowo chyrtusek zaliczyłem do zaimków. Odniosłem sie do zapytanie, dlaczego chyrtusek dużą. No i odpowiedziałem, że wcześniej, niektóre zaimki byly nie bardzo prawidłowo pisane z dużej

Eee, tutaj i tak każdy pisze jak chce. Ja w sumie nadużywam dużych liter, ale to z szacunku wynika. :)

Myslę, że zakwalifikowanie kogoś lub czegoś do określonego rodzaju symboli jest dośc płynne.:) Np. czarny kot dla kierowcy jest innym symbolem niz dla wróżki.:) Tak, że symol upadku może byc dla kogoś symbolem wzniosłości,, albo i czegoś więcej.:P Ale mielismy nie filozofować!!!!!!!!;)