Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uupp

ile podac melisy w kropelkach roczniakowi?

Polecane posty

Gość MAMAMAJUSI
Jasne że lekarzowi najłatwiej powiedzieć że taki tym dziecka nie śpi i już ale jakiś powód zawsze jast , u mnie kiedy chciałam dziecko przetrzymać kłaść później spać albo wymęczyć to było jeszcze gorzej niestety. Od mojej pani pediatry usłyszałam opowieść o pewnej mamie której dwie czteroletnie dziewczynki tak nie spały przez 4 lata i o mało ta kobieta się nie wykończyła. Zresztą sama już byłam na skraju wyczarpania nerwowego więc wiem co to znaczy.

Gość MAMAMAJUSI
Jasne że lekarzowi najłatwiej powiedzieć że taki tym dziecka nie śpi i już ale jakiś powód zawsze jast , u mnie kiedy chciałam dziecko przetrzymać kłaść później spać albo wymęczyć to było jeszcze gorzej niestety. Od mojej pani pediatry usłyszałam opowieść o pewnej mamie której dwie czteroletnie dziewczynki tak nie spały przez 4 lata i o mało ta kobieta się nie wykończyła. Zresztą sama już byłam na skraju wyczarpania nerwowego więc wiem co to znaczy.

Gość uupp
witam,niestety nie dzialaja kropelki nic a nic...chyba zostaje mi nie przespane noce tylko do kiedy tak bedzie:(

A są te herbatki usypiająco/ wyciszające (hipp, bobovita). one nie pomagają? A co do melisy: jestem za- a "przepis" powinien być na opakowaniu. Albo po prostu zapytaj lekarza lub na forum medycznym (tutaj Cię zjadą a jak któraś da odpowiedź to nigdy nie ma pewności, że wie o czym mówi...

Gość przecież melisa jest dozwolona
jest nawet taka herbatka uspokajaca z melisą...wiec dziwie sie ,ze cie tak wyzywają,a jest ona dla niemowlat juz...

Gość uupp
takie herbatki nie dzialaja nie piszcie mi oherb.skoro mowie ze melisa nie pomaga takze...

Gość rozumiem autorko twoj
problem i ze szukasz pomocy. Ja mam 3 dzieci. Mlodsze bliznieta spia od urodzenia praktycznie ladnie. Teraz maja rok i cale nocki od wieczora do rana bez pikniecia przesypiaja, ale starsza corka dlugo, oj dlugo spala fatalnie. chodzilam na rzesach jak miala nawet poltora roku. Teraz ma 4 lata i spi od 21 do 8-9 rano, ale zdarza sie jej krzyczec w nocy. Jakis mozg ma pobudzony chyba, wszystko przezywa, no nie wiem... W kazdym razie tez chcialam kupic jej melise czy cos innego na uspokojenie, ale w aptece powiedziano, ze takim maluchom tylko homeopatyczne srodki, typu viburcol, ktore... nie dzialaja :-O Inne od 6 roku zycia mozna podawac. Nie wiem, co ci doradzic, ale ty tez musisz sie wyspac, bo zdrowie stracisz, wiec moze sprobuj dac jej kilka kropelek i zobacz na reakcje. na pewno jej nie zaszkodzi.

Gość rozumiem autorko twoj
do swoja_baba.... spisz w nocy??? to sie nie wypowiadaj. ja po kazdej nieprzespanej nocy myslalam, ze kolejnej nie przezyje, do hotelu chcialam uciekac, aby tylko sie wyspac...

Gość uupp
swoja babo tobie dziekuje za wypowiedz i zycze takich nocek jak moje!!! tez mam chec uciec daleko z domu...czasem nie daje rady ale malo kto mnie rozumie..pisalalm ze kropelki nie dzialaja wiec nic mijuz nie zostaje jak przeczekac,szczerze to takie noce odbieraja mi cala radosc z bycia mama czasem juz mi sie odechciewa wszystkiego :( moze niech inne mamy ktore maja takie dzieci nie spiace sie dolacza do topiku podziela swoim doswiadczeniem moze nie jestem sama choc czasem takie mam wrazenie :(

Gość kicikiciii
witam jestem mama trójki dzieci i wiem co to nieprzespane noce. Spokojnie możesz podawać melisol. Mojemu synkowi szło 5 zębów naraz lekarz zalecil na noc melisol. dodam ze naszym pediatrą jest ordynatorka ze szpitala wojewódzkiego. Jesli chodzi o hydroxyzynę to podawałam swojej córce. Miała dolegliwosci skórne strasznie się drapała i nie spała całe noce. Dopiero po hydro zaczęla spać. Spokojnie oxyzyna tak nie uzależni szybko a i podawana zgodnie z przepisaniem lekarza nie zaszkodzi w rozwoju. Pomóż sobie i nie martw sie komentarzami. Tak jak ktoś już tu napisał nie zrozumie ten co tego nie przeżył. Moja siostra urodziła wczesniaka. Gdy wrócił do domu przez okres dwóch tygodni budził sie co 30 min. Siostra była wrakiem. W koncu w moczu wyszły bakterie coli w duzym stężeniu. Dziecko dostało antybiotyk i syrop hydroxyzyne bo nie umiał sie wyciszyć. Wszystko wróciło do normy. Tak więc stosuj i się nie martw. Założe się że wiele matek stosuje różnego rodzaju uspakajacze tylko boja się negatywnych komentarzy. Pozdrawiam

Gość kicikiciii
nie załamuj się. zastosuj się do zalecen lekarza. Nie bój się. Moja lekarka rozwiała moje obawy bo też miałam wątpliwości co do hydroxyzyny. Dzieci w szpitalach bardzo często ją dostają. Współczuje Ci i rozumiem bo też przez to przechodziłam i to trzy razy.

Gość mamuska niewyspana
Doskonale Cie rozumiem- moja corka ma 10 i pol mca a przespane noce moge policzyc na placach jednej reki. Jak bylismy na wakacjach bylo trohce lepiej, ale w domu znow budzi sie 2 razy w nocy. Pomga zmeczenie jej ( chodzenie za raczki jak naweceje). a melko an noc przygotowuje na wywarze z melisy. Zaparzam melise, wlewam do butli, studze, dodaje mleko w proszku i kaszke i daje dziecku. Napar nie jest mocny. Od tygodnia tak tobie bo juz nie wyrabialam i dzieki temu mala chodzi spac o 22 a wstaje kolo 6-7 rano, co jest ogromnym sukcesem! Pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z budzacym sie szkrabem!

Gość uupp
mamusia niewyspana to ja ci zazdroszcze ze twoja corka sie budzi 2razy w nocy ...moje dziecko potrafi i 5 razy sie budzic nawet wiec bez porownania..zadna noc od urodzenia nie byla cala przespana ZADNA! wiec chyba jestem tu wyjatkiem :( melisa nie pomaga rowniez

Gość mamamajusi
nie jesteś wyjątkiem uwierz kiedyś ci już pisałam nie ma sensu się męczyć, mi nie przespane noce też odbierały całą radość z macierzyństwa, pamiętam jak wstawałam o 5 rano i płakałam bo już nie miałam siły kłaść się z powrotem tylko po to żeby za 20 minut znowu się budzić, nie miałam nawet siły iść z dzieckiem na spacer. Idź do swojego pediatry i niech ci da skierowanie do neurologa dziecięcego naprawdę nie ma co męczyć siebie i dziecka. Da ci coś wyciszającego na noc między innymi po to żeby dziecko nauczyło się spać i pomorze zobaczysz. Mi lekarz powiedział że takie budzenie się w nocy bardzo źle wpływa na rozwój dziecka tylko że ja czekałam z wizytą 3 lata i dziękuję Bogu że ktoś mi powiedział żeby tak zrobić! pozdrawiam cię i trzymam kciuki za pierwszą przespaną noc jest cudowna :)

Gość OJ BO,że znam to
moja corcia ma 2 lata nie przespala ani jednej nocy szok po prostu melisa nie dziala hydroxyzyna też ie podawalismy jej jak jechała samochodem w podróz szok po prostu i od smoczka jest oduczona tak jak i od butli z mlekieem niewiem co robic potrafi w nocy obudzic sie do siusiania bo w dzien juz nie sika w pieluszki , staram sie ja oduczyc wszystkiego do tej pory spala z nami to znaczy przychodzila do nas tydzien gehenny to znaczy odnoszenia jej do pokoju wrzaskow z jej strony (niechce myslec co sasiedzi mysleli) ale sie udalo spi w swoim pokoju i nie domaga sie naszej obecnosci ale nadal sie budi idzie spac ok.22 a budzi sie ok.3 rano 4-5 godz. snu i po wszystkim :(

Gość Zielonytata
Daj Dziecku Blanta :D

Gość mammiiyy
Ja to rozumiem, nie słuchaj tych pseudo idealnych matek, udają idealne, ale ich agresja "mówi" sama za siebie i świadczy o nich. Mój syn nie potrafi zasnąć bez krzyku i kilku godzinnego płaczu jak już zaśnie to na kilkanaście minut i od początku się zaczyna. Psychicznie już ledwo się trzymam więc doskonale Ciebie rozumiem :(

Gość mamusia:-)
"Idealne mamusie" :-/ zawsze zkrytykują jakąś zzdesperowana matkę :-/ tylko parę z nielicznych Ci pomoże reszta będzie słać głupie komentarze :-/

Gość gość
Herbatę z melisy można podawać dopiero od 12 roku życia...a stężone kropelki? Tym bardziej nie powinnaś ich podawać roczniakowi,w łeb się puknij...to normalne,że roczniaki nie przesypiają całej nocy,to uroki posiadania dziecka,ma jeszcze czas,żeby się uregulować.

Gość gość
kozłek lekarski lub rumianek

Gość gość
Uupp a kto powiedział że będziesz miała luz i nawet wstawać nie będziesz musiała. Chciałaś dziecko to masz,ja wstawalam po 5 razy i nie marudze.czytac ulotki nie potrafisz ? Skoro nie ma dawkowania dla tak małego dziecka to znaczy że się nie podaje

Gość gość
Ta, na herbacie z lipy też nie ma "dawkowania" dla małego dziecka a spokojnie można podawać. Tak jest z całą masą leków i ziół a mimo to lekarze je zalecają, przepisują.

Gość gość
A melisa jest wskazana w takich sytuacjach jak pisze autorka. Roczne dziecko nie powinno się tak często budzić. Człowiek potrzebuje kilkugodzinnego, nieprzerwanego snu. JEśli co chwilę się wybudza- organizm nie funkcjonuje dobrze. Tzn. Może niekoniecznie melisa zawsze się sprawdza- ale trzeba zrobić coś co wydłuży sen dziecka. Czasem pomaga melisa, czasem spacer a czasem jeszcze coś innego. Te ciągłę pobudki są męczące nie tylko dla rodziców- dla dziecka też. Maluch nie może się swobodnie rozwijać skoro nieustannie nie dosypia. Sama miałam podobny problem z tym, ze u starszego dziecka. Jako maluch spał ładnie- w wieku około dwóch lat zaczęły się problemy. Dziecko kręciło się w nocy, przychodziło do naszego łóżka, jak spało- to spało niespokojnie.U nas sprawę rozwiązała kołderka obciążeniowa. Problem minął jak ręką odjął. Dziecko zupełnie inaczej zaczęło funkcjonować- także w dzień.

Gość gość
Spacer ? Np w zimę w np.-10 stopniowe mrozy hehe mój syn przestał się budzić gdy mi się nie chciało juz do niego wstawać, przestał mając 11 mcy i budził się z przyzwyczajenia bo to te same pory były, do kolejnego nie wstawalam tak często i zaczęło przesypiac noce w wieku 6 mcy

Gość gość
Dzieci z zaburzeniami rozwojowymi nie śpią spokojnie, skoro wstają, wierca się itd to albo rozwój albo zdrowie, potwierdziło się to w wielu przypadkach. Moje miało alergie a po odstawieniu problem znikł, nawet na oddziale alergologii pytano mnie jak dziecko śpi

Gość gość
Te z 7:35 Jakas ograniczona jestes. Wykopalas temat stary jak cholera i pouczas autorke ktorej dziecko zapewne nie ma juz problemu takiego. Znalazla sie cierpietnica kafe...

Gość gość
Stary jak cholera skąd ty takie porównania bierzesz haha niedouczona jesteś i wyrażaj się z kulturą

Gość gość
O matko to co ja mam zrobić jak moja teraz akurat nie ząbkuje a budzi się często, fakt sen ciągły jest lepszy dla rozwoju i zdrowia niż przerywany a dla rodziców jest odpoczynkiem umysłowym i fizycznym. Moja nigdy nie spała spokojnie, zdrowa jest,przy zębach marudzi w nocy i jęczy po 10-15razy. A poza zabkowaniem 3-4 masakra. Dzisiaj dałam wodę i mega ryk na 30 min z złości, przytulenie pomogło. Nie pomaga syta kolacja, myślałam o melisie bo na rumianek córka jest uczulona ale nie chce pić i nie wiem co dalej. Kładę spać gdy jest zmęczona czyli po 19 i budzi się ok 24 mleko i pielucha a potem różnie 2-3 lub 4 potem 6 wrrrr ma prawie 10 mcy

Gość gość
8:48 a kto sie wyraza tutaj bez kultury? Zadnego przeklenstwa tam nie ma. Niedouku