Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martula1993

Dobry Szampon

Polecane posty

Gość Martula1993

Witam. Chciałabym spytać,czy któraś z was zna jakiś dobry szampon fryzjerski-cena do 100zł. Mam cienkie,lekko przesuszone włosy,rozdwojone końcówki. Chciałabym stosować dobry szampon ale jest ich tyle że nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto...

Gość szwargot
A próbowałaś tych tanich naturalnych? Np. jajeczny itp. Czasami głupia oliwa wcierana w końcówki da lepszy efekt niż niewiadomo jakie odżywki. Ja też mam podobne włosy z tym, że gęste, w wakacje myję rzadziej, nie suszę suszarką, używam head&shoulders z migdałem i smaruje jedwabiem w płynie i wydaje mi się że są nieco zdrowsze, ładniejsze, mniej łamliwe.

suchość włosów spowodowana jest zbyt małą ilością sebum a co się tym wiąże ze zbyt słabym nawilżeniem włosów. Niewielka ilość sebum powoduje brak odpowiedniej ochrony włosa, który jest bardziej narażony na działanie czynników zewnętrznych oraz na utratę wilgotności, która spada wówczas poniżej dopuszczalnej normy. W wyniku tego włosy stają się twarde i szorstkie a ich sztywność sprawia, że są bardzo łamliwe. Włosy suche mają skłonność do rozdwojonych końcówek oraz do elektryzowania się. Dość trudno się je układa, więc stylizacja wymaga zazwyczaj wiele pracy. Aby utrzymać włosy suche w dobrej kondycji należy wybrać szampon nawilżający, specjalny do włosów suchych i myć nim włosy co kilka dni, wraz z szamponem należy obowiązkowo stosować nawilżającą odżywkę. Warto także regularnie stosować maski nawilżające i wygładzające, które zmiękczą włosy i poprawią ich strukturę. Energiczne szczotkowanie oraz suszenie suszarką to prawdziwy pogrom dla włosów suchych, wiec należy o ile to możliwe unikać takich praktyk jak ognia.;)