Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hiszpania

jakie sa moje zęby?

Polecane posty

Usmialam sie jak cholera :D :D :D Komentowac fot nie bede :o Twarze, pupy, cycki, cipki, figury, wlosy... a teraz zeby!!! Co dzien inna moda :P :D :D

Gość Hiszpania
to pisałam ja :classic_cool:

Gość tak własnie chodzilo mi
o komentarze hiszpanio !

Gość Hiszpania
rurka, co cię tak rozśmieszyło?

Gość Hiszpania
a moje? - nie jest tak źle, trochę spiczaste, ale przynajmniej bielsze od moich :classic_cool:

Gość a moje????
Hiszpania ale Ty przynajmniej masz wszystkie zeby:P

Gość Ja:P
witam, z poprzedniego tematu o ząbkach cię pamiętam. moja rada to leć do ortodonty i zakładaj aparacik:P chyba masz tyło-zgryz taką wadę się leczy ortodoncyjnie po za tym masz krzywe ząbki. aparat to dobra inwestycja w przyszłość, nie ma się nad czym zastanawiać jeśli cię stać. a po leczeniu mozesz odczekać kilka miesięcy i później wybielić ząbki tylko ze to duzo kosztuje okolo 900 zł

Gość do mintaja
a myślicie czy muszę mieć na aparat na obie szczęki, czy tylko na górną wystarczy? i znowu pytam się o cenę, i od czego zależy cena, mieszkam blisko Torunia, może jest ktoś z okolicy i zna dobrego orto?

Gość do mintaja
do mintaja=Hiszpania

aparat nosi się około 2 lata. kosz to okolo 1600zł za metalowy i wizyty comiesięczne okolo 100 zl w zależności od miasta. zazwyczaj trzeba założyć oba łuki:)

Gość do mintaja
1600 zł to za jeden łuk, czyli na jedną szczękę, tak?

tak

Gość Hiszpania
a czy taki aparat bardzo boli? cały czas, czy tylko przy zakładaniu lub zdejmowaniu? czy te łuki są przyklejane, czy jak do zębów? co z higieną jamy ustnej? czy można wszystko jeść? czy aparat nie niszczy szkliwa?

Gość Hiszpania
odpowie ktoś na moje pytania?

Gość Hiszpania
znacie jakieś forum albo strony na ten temat?

Gość Hiszpania
albo wyśmiewają albo się nie odzywają :O

Gość Hiszpania
up up up

a więc tak zakładanie aparatu nie boli, może być tylko trochę nieprzyjemne. zęby bolą po założeniu aparatukilka dni po wizycie na której jest zmieniany łuk, ból nie jest jakiś straszny, ale jest dyskomfort przy jedzeniu gdyż wszystko trzba kroic w kosteczke poniewaz gryznienie bolo, ja mogłam ugryźć jedzenie gdzies po 2 tygodniach od założenia. na zeby masz przyklejane zamki a na nich jest zakladany łuk. nie mozesz je4sc twardych rzeczy jezeli gryziesz je przednimi zębami zeby zamnki sie nie odkleiły. a jesli pokroisz i bedziesz gryzła tylnymi to nie bedzie bolało lub troszeczkę. jesli masz jakies pytania to pytyaj:)

no i jedzenie włazi wszędzie dlatego trzeba myc zęby po każdym posiłku i nie można pic coli bo odkleja klej na ktorym sa przymocowane zamki

zainwestuj w blend-a-med whitestrips, mi pomogly bardzo duzo, a wcale drogie nie sa. Wczesniej polecam usuniecie kamienia u dentysty i polerke :)

a co do forum to przejrzyj: aparatki123.p2a.pl

Przydałby się aparat na zęby a potem wybielanie żelem stomatologicznym i będzie git. Ja ostatnio wydałam na swoje 5 tyś i jestem zadowolona teraz chodze i się szczerze do każdego :)

Gość Indra87
Jako dzieco mialam krzywe zeby. POlowa mojego zgryzu byla taka, ze dolne zachodzily na górne. DO tego na rentgenie wyszlo, ze mi rosnie 6 nowych zebów i musialam 6 usunac, zeby zrobic im miejsce, inaczej mialabym podwójne (te co usuwalam to juz byly stale zeby). POtem spalam przez jakis rok w takim helmie z materialu z gumkami, co mi ciagnely dolna szczeke do tylu, a na koncu mialam aparat (ten, co sie wyjmuje i wklada) Teraz mam ladne, zeby (nie sa snieznobiale, ale takiego normalnego koloru), ale za to prosciusienkie. No i szczena dolna mi juz nie wystaje. CHwala moim rodzicom, ze mnie wzieli do ortodonty. Zainwestuj w aparat. 3 latka i masz zabki jak nowe.

Gość majorkanka
Droga Hiszpanko, Zęby nie są najgorsze. Przede wszystkim wyglądają na zdrowe. Jeśli masz jakieś ubytki lub próchnicę, której nie widać na zdjęciach trzeba ją zaleczyć w ogóle, a już szczególnie przed założeniem aparatu. Poszukaj w swoim mieście ortodonty, który postawi diagnozę, wyliczy koszty. Zwykły aparat metalowy na jeden łuk górny lub dolny kosztuje od 1500zł, a kosmetyczny, przezroczysty od 2000zł. Ja za wizyty w mieście powyżej 200tyś mieszk. płaciłam 30zł i to u znanego, wykształconego lekarza. Poszukaj w internecie, popytaj koleżanek, które nosiły aparaty. Chyba wszędzie można rozłożyć tę kwotę na raty. W Twoim przypadku oceniam noszenie aparatu na ok. rok czasu, ale to najlepiej stwierdzi ortodonta i pokaże czas. Każde ząbki zmieniają się w innym tempie. Założenie aparatu nie boli. Po pewnym czasie od wyjścia z gabinetu czuje się lekki ucisk, potem trochę mocniejszy. Pierwszy tydzień nie jest zbyt przyjemny z nowymi, metalowymi elementami w ustach, mogą zdarzyć się obrzęki i otarcia naskórka, zęby są wrażliwe i nie można gryźć twardych rzeczy, ale warto przeczekać. Trzeba się przyzwyczaić. Potem co miesiąc, półtora m. wizyty, po których przez dwa, trzy dni zęby mogą "swędzieć". Z tym myciem zębów po każdym posiłku, to nie przesada. Gdy będziesz nosiła aparat, tym bardziej będziesz musiała dbać o higienę, a dokładne mycie zębów będzie zajmować więcej czasu. Co do ich wybielenia. U dentysty poproś o usunięcie kamienia nazębnego: skaling lub piasowanie. Spróbuj w domu Białej Perły. Poza tym kupuj pasty wybielające, częściej myj zęby. Staraj się pić więcej wody zamiast herbaty czy kawy. O palenie papierosów nawet nie posądzam ;-)

Gość pytanie o figurę
dzięki za odpowiedzi, ale jeśli chodzi o kolor zębów to domowymi sposobami nic nie wskóram :O używałam białej perły i zwykłych past wybielających, ale naprawdę prawie żadnej różnicy, minimalna, mam usuwany kamień i osad co pół roku, bo mi się szybko zbiera i chyba jedyne wyjście to profesjonalne wybielanie u dentysty, a zębów częściej myć chyba nie dam rady, bo mam wrażliwe szkliwo i przy trzecim myciu bardzo bolą mnie dziąsła i jedynie dotykam szczoteczką zębów, to tak naprawdę nie jest mycie, ale aparat zamierzam założyć

Gość przyszła stomatolożka
dokładnie, przy aparacie najlepiej zaopatrzyć się w szczoteczkę jednopęczkową

Gość pytanie o figurę
a co to takiego ta szczoteczka?

Gość Hiszpania
o, kurde, jak takim czymś myć zęby? czy używać wtedy tylko tej szczoteczki?